• 7.65C Novo mesto
  • 04:30
  • Pet, 29.05.2020

Android triki, ki jih še ne poznate

Vsak operacijski sistem pametih telefonov ima svoje prednosti in slabosti. Android je platforma, ki jo pozna veliko uporabnikov in lastnikov pametnih mobilnih telefonov, a če ste še tako načitani, nikoli ne morete vedeti vseh skrivnosti, ki jih Android prinaša. Zato smo poiskali nekaj trikov oziroma skrivnosti, ki jih o tem operacijskem sistemu doslej morda niste vedeli.

Če izgubite telefon

Se ne morete spomniti, kje ste ga pustili ali pa ste ga morda celo izgubili? Android vam bo pomagal, da ga s pomočjo Googla najdete. Vanj preprosto vtipkate »find my phone« in iskalnik bi ga moral najti. Za to si morate seveda že prej naložiti primerno aplikacijo ali pa nastavitve urediti prek Android Device Managerja na spletu. Tako lahko svoj mobilnik tudi zaklenete in preprečite, da bi ga uporabljal kdo drug. Android Device Manager vam omogoča, da telefon locirate, obenem pa ga tudi zavarujete. Da bi se izgubljeni pametni telefon čim prej vrnil k vam, lahko vanj vnesete svoje podatke (Emergency information: naslov, telefonska številka) – če ga bo našla dobra duša, se ji bodo ti podatki pokazali na zaslonu in vam ga bo vrnila. Če ga ne bo našla dobra duša, pa seveda lahko pozabite, da ga boste še kdaj videli … V zvezi s pozabljenim telefonom pa Android ponuja še en trik: če ste ga pozabili doma ali kjer koli pač, lahko do sporočil, fotografij in drugih podatkov dostopate prek prijatelja, ki tudi ima Android. Vpišete se kot gostujoči uporabnik in zadeva bi morala delovati.

Varčevanje z energijo

Večna težava pametnih telefonov je velika poraba energije, s tem pa hitro praznjenje baterije. Android pa ima funkcijo, ki bateriji za 30 odstotkov podaljša življenjsko dobo. Najdete jo v nastavitvah. Android pa ponuja tudi možnost, da pogledate, koliko odstotkov energije baterija še ima. V nastavitvah boste tako našli tudi podatke, koliko časa bo baterija še delala oziroma kdaj vam bo telefon ugasnil.

Čarobni gumb Doma/Home

Se ravno z nekom dopisujete, pa bi radi vmes na hitro pogledali nekaj drugega, na primer na spletu poiskali kakšno informacijo? To lahko naredite, če dlje časa tiščite gumb Doma/Home in pokaže se vam več možnosti, kako naprej.

Pametno zaklepanje

Android lahko točno ve, kdaj telefon uporabljate vi. To naredi s pomočjo kamere, ki zaznava vaš obraz, zaznava vaše preostale pametne naprave in še kaj. Če ga v roke primete vi, vam tako ni treba vtipkati gesla (če imate seveda to možnost nastavljeno).

Občutljive informacije

Če imate na telefonu občutljive informacije, Android ponuja možnost, da vse te informacije zaklenete pred redovedneži. Za dostop do njih boste odslej uporabili geslo, preostali pa do njih ne bodo mogli dostopati.

Snemate lahko vse, kar se dogaja na zaslonu …

… In iz tega ustvarite posnetek. Nekateri telefoni imajo to funkcijo že vgrajeno, drugi morate za to naložiti primerno aplikacijo (Rec).

Podatki

Prenos velike količine podatkov med dvema telefonoma, ki imata Android, naj bi bil lažji in hitrejši z Wi-Fi Direct. Starejše naprave imajo v ta namen funkcijo NFC, novejše pa torej neposredno povezavo med dvema napravama. Za to pa lahko uporabite tudi aplikacijo Super Beam. Seveda Android ponuja tudi nadzor nad količino podatkov, ki so shranjeni na vaši napravi. Če vas ta opozori, da mu zmanjkuje prostora, pojdite v zavihek Uporaba podatkov (ali kaj podobnega). Tam boste našli, katere aplikacije vam zavzemajo veliko prostora, in razmislite, česa v resnici sploh ne potrebujete ter potem to izbrišete. Nastavite lahko tudi, koliko podatkov lahko na mesec prenesete, kar je priročno zlasti pri mobilnih paketih, kjer imate omejen prenos podatkov.

Hitre nastavitve

Novejši sistem Android ima tudi priročno orodje, a katerim lahko s par potezami spreminjate določene nastavitve. Če ima v spodnjem desnem kotu možnost Edit/Uredi, lahko urejate marsikaj.

Skrivna igrica

Google je znan, da v svoj sistem skriva velikonočna jajčka (Easter Eggs), igrice, animacije in priročna orodja. Android pa ima v nastavitvah skrito igrico Neko.

Obvestila

Če vas nenehna obvestila spravljajo ob živce, jih lahko preuredite tako, da boste dobivali le tista, ki jih potrebujete ali želite. Android ponuja možnost, da naredite selekcijo obvestil, kar je zelo priročno, če imate na telefon naloženo vse mogoče – od družabnih omrežij do aplikacij. Če pa obvestila redno brišete in si jih sploh ne ogledate, imate možnost, da si jih ogledate za nazaj. Uporabite Notification log v nastavitvah in našli boste bližnjico do zgodovine obvestil.

Android Nougat

Gledanje v zaslon tik pred spanjem ni prav nič zdravo in spancu prijazno. Nekateri telefoni imajo možnost Night Shift (nočna izmena), Android pa to možnost za zdaj ponuja le na različici Nougat. Najdete jo v hitrih nastavitvah. Še ena zanimiva in priročna stvar, ki jo ponuja Android Nougat, je razdelitev zaslona na dve polovici. Tako lahko gledate več stvari hkrati.

Zemljevide lahko shranite

To je zelo priročno, kadar se kam odpravljate. In da nima več čas odprtega Google Mapsa oziroma da niste več čas povezani z internetom, lahko zemljevid preprosto shranite in ga pogledate, ko ga boste pač potrebovali. To naredite z gumbom, ki je desno od gumba Doma/Home.

Android ponuja res veliko možnosti, za katere povprečen uporabnik morda niti ne ve. Pomembno pa je, da veste, da novejše različice tega operacijskega sistema seveda ponujajo več kot starejše, zato ni nujno, da boste na svojem pametnem telefonu lahko uporabili vse zgoraj naštete možnosti. Vsekakor pa zdaj veste nekaj več o tem, kaj vse Android ponuja.

Pripravila: M. S.