• 8.04C Novo mesto
  • 18:12
  • Tor, 18.02.2020

Aplikacije za tek: katero naj uporabim?

Pametni telefon je omogočil, da imamo ob sebi v vsakem trenutku osebnega trenerja. Seveda ne dobesedno, a resnica je, da aplikacije za tek delujejo tako, da nam sledijo na vsakem koraku in nas motivirajo, da sledimo svojemu napredku. Lahko pa nas le zabavajo in tekaško rutino naredijo zanimivejšo. Na trgu je ogromno različnih aplikacij, mi pa jih izpostavljamo le nekaj, ki jih lahko naložite na pametni telefon.

Couch Potato to 5K Run Trainer je aplikacija za tek, ki vsebuje načrt, po katerem lahko postopoma višate raven svoje telesne pripravljenosti, in sicer tako, da ste v samo osmih tednih menda pripravljeni preteči pet kilometrov. Ta aplikacija za tek ima precej intenziven program, ki vsebuje slušne nasvete, poslužujejo pa se je zlasti tisti, ki se želijo rešiti kakšnega odvečnega kilograma.

Aplikacija za tek Zombies je narejena z namenom, da tek naredi zabaven. To naredi tako, da vas preseli v svet kakšnega akcijskega filma ali grozljivke. Ta aplikacija za tek vsebuje več kot 200 oddaj, vi jo morate samo zagnati, si nadeti slušalke in slediti navodilom. Med tekom bo ta aplikacija za tek spuščala zvoke zombijev in navodila, kaj morate narediti, da se zgodba lahko nadaljuje. Če nimate motivov za vadbo, a imate pametni telefon, potem je tole kar pripravno.

Runkeeper spada med najbolj osmišljene aplikacije za tek, ki sledijo vašemu napredku in beleži rezultate. Aplikacija za tek vas prek slušalk vodi v realnem času. Povsem se lahko posvetite teku, saj vam ni treba vmes brskati po telefonu. Endomondo je aplikacija za tek za tiste, ki se ukvarjajo z več dejavnostmi. Zapomnila si bo vse podatke – oddaljenost, trajanje vadbe, trošenje kalorij, izpiše pot …

Adidas Train & Run je aplikacija za tek, ki jo radi koristijo začetniki. Pametni telefon se pretvori v vašega osebnega trenerja, ki postavi razpored treningov in vadbe za mišično maso. RockMyRun je aplikacija za tek, ki vsebuje več kot tisoč glasbenih miksov različnih glasbenih zvrsti. Ta aplikacija meri tudi utrip vašega srca in temu prilagodi glasbo, primerna pa je za vse, ki uživajo v aktivnosti ob glasbeni spremljavi.

Runtastic ni namenjen le teku, ampak tudi kolesarjenju in hodi, prednost te aplikacije pa je v tem, da se vse informacije zbirajo in jasno organizirajo. Vi si postavite cilj (kilometri, kalorije), aplikacija za tek pa vas bo motivirala, da ga tudi dosežete. Google Fit je preprost in praktičen način spremljanja vadbe. Zbira različne podatke, kot so hitrost, ritem, potek poti, nadmorska višina in še kaj – vse to zato, da vam da boljši uvid v vadbo.

Previdno s podatki!

Aplikacije za tek se med seboj lahko zelo razlikujejo, imajo pa vse podoben cilj. Če imamo pametni telefon, lahko tako preverjamo, koliko kalorij smo izgubili, koliko smo pretekli, koliko metrov je še ostalo do konca začrtane poti in še veliko drugega. Aplikacije za tek lahko izrišejo zemljevid poti, merijo razdaljo in hitrost, podatke pa lahko prenesete na splet in jih pokažete prijateljem. A tu se zna tudi zaplesti. Ker aplikacije za tek vse to beležijo, se lahko hitro zgodi, da vašim prijateljem in potem njihovim prijateljem pošiljajo vaše precej osebne podatke. Med temi podatki lahko tako najdemo tudi serijsko številko naprave, kar pomeni, da lahko oglaševalci spremljajo vedenje potrošnika in njegove navade. Nekatere aplikacije za tek od uporabnika zahtevajo tudi profilno sliko in uporabniško ime, zato velja biti precej previden, kadar si omislite aplikacije za tek.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay