• C Novo mesto
  • 14:53
  • Tor, 30.05.2023

Arganovo olje

Arganovo olje je dandanes na vrhuncu popularnosti, saj smo se monogi že seznanili z njegovimi številnimi blagodejnimi vplivi. Dobijo ga s hladnim stiskanjem plodov arganovega drevesa. Plodovi vsebujejo ogromno hranilnih snovi. V notranjosti plodu se nahaja majhno jedro in prav iz tega dela plodu se pridobiva arganovo olje.

Arganovo olje se uporablja tako v jedilne kot tudi v kozmetične namene. Iz praženih jedrc se pridobiva jedilno olje, iz nepraženih pa kozmetično olje. Olje vsebuje omega-3 maščobne kisline, omega-6 maščobne kisline, omega-9 maščobne kisline, veliko vitamina E, polifenole in karotene.

Blagodejni učinki arganovega olja

Zdravljenje aken

Triterpenoidi, ki jih arganovo olje vsebuje, blagodejno vplivajo na zmanjšanje aken na obrazu in celjenje ran, ki so povezane z aknami. Olje vpliva tudi na manjšo produkcijo sebuma iz lojnih žlez, s tem pa se zmanjša mastnost kože in izboljša njen videz.

Arganovo olje vsebuje tudi veliko linolenske kisline, ki pomaga pri zmanjševanju različnih vnetij. Pomaga tudi pri zdravljenju celic, ki so bile poškodovane. Tako bo olje vaši koži dalo zdrav videz in preprečilo napad novih aken.

Boj proti dermatitisu

Dandanes veliko ljudi oboleva prav za atopičnim dermatitisom. Posledica je vneta, razdražena in srbeča koža. Arganovo olje blaži posledice dermatitisa, saj kožo izdatno navlaži in tako okrepi njeno zaščitno funkcijo. Olje vsebuje tudi nenasičene maščobne kisline, kot sta na primer oleinska kislina, linolska kislina in druge, ki zaklenejo vlago globoko v koži in tako poskrbijo, da je vedno dobro navlažena.

Arganovo olje vsebuje tudi vitamin E, ki je močan antioksidant, bori se proti prostim radikalom. Le-ti lahko poškodujejo kožo. Ima pa tudi protivnetno delovanje, ki preprečuje otekanje kože.

Arganovo olje se uporablja tako v jedilne kot tudi v kozmetične namene.

Zaviranje prezgodnjega staranja

Omenili smo že, da arganovo olje vsebuje veliko količino maščobnih kislin. Če povemo nekoliko natančneje: olje sestavlja kar 80 % maščobnih kislin, ki delajo prave čudeže na področju preprečevanja prezgodnjega staranja kože. Raziskave so dokazale, da se z redno uporabo tega olja ublaži videz gub in gubic, zbledijo pa tudi starostne pege. Poleg tega smo že ugotovili, da arganovo olje izdatno navlaži kožo, dobro navlažena koža pa je zaščitena pred škodljivimi vplivi okolja, izgublja pa tudi manj kolagena.

Brez bunkic, ki so posledica britja

Takšne bunkice so videti prav neugledno, poleg tega pa so včasih tudi boleče. Arganovo olje pomaga pri zdravljenju bunkic, ki nastanejo zaradi britja, in to tako na obrazu kot na drugih delih telesa. Z uporabo olja na koži boste zmanjšali tudi število vraščenih dlak.

Zaščita pred škodljivimi vplivi okolja

Arganovo olje vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo kožo, lase in nohte pred škodljivimi UV sončnimi žarki. V koži imamo barvilo melanin, ki ščiti kožo in je ključnega pomena za zdravo kožo. Če ga je v koži premalo ali preveč, lahko pride do različnih kožnih problemov. Arganovo olje zavira sintezo melanina, to pa pomeni, da normalizira kožne celice v primeru, ko imajo preveč melanina. Tako jih ohranja zdrave in varne pred UV žarki.

Arganovo olje lahko nanesete tudi na že opečeno kožo, saj bo blagodejno ublažilo opekline in pozdravilo suho, usnju podobno kožo.

Lepši videz kože

Arganovo olje lahko uporabljate tudi v primeru, da nimate nobenih kožnih problemov, saj bo vašo kožo naredilo mehko in napeto. Saponini v olju aktivirajo sposobnost kožnih celic, da se regenerirajo, zato bo koža zdrava in mladostnega videza.

Zniževanje holesterola

Arganovo olje pa lahko uporabljate tudi v kulinarične namene. Z raziskavami so ugotovili, da uživanje tega olja znižuje nivo slabega holesterola v krvi. Edinstvena kombinacija rastlinskih sterolov, ki jih olje vsebuje, dobesedno blokira absorpcijo slabega holesterola iz prebavil. Poleg tega je olje bogato tudi z omega maščobnimi kislinami, ki prav tako regulirajo slab holesterol.

Lajšanje težav zaradi artritisa in revme

Olje še kako dobro služi tudi pri bolečinah zaradi artritisa ali revme. Flavonoidi v olju delujejo protivnetno in se lahko uporabljajo za lajšanje eksternih in internih problemov, kamor sodi tudi lajšanje bolečin pri artritisu. Z redno masažo z arganovim oljem bo tudi manj zatekanja. Arganovo olje vsebuje tudi veliko triterpenoidov, ki so dobro poznani po svojem protivnetnem delovanju.

Pomoč pri prebavi

Arganovo olje vsebuje organske sestavine, ki povečajo količino pepsina v prebavnih sokovih. Zaradi tega se izboljša tudi prebava. Pepsin je namreč pomemben prebavni encim, ki pomaga pri prebavi beljakovin iz mesa, jajc in mlečnih izdelkov. Boljša prebava pa pomeni več energije, manj lakote, uspešno izgubljanje odvečnih kilogramov in na sploh bolj zdravo telo.