• C Novo mesto
  • 04:25
  • Čet, 30.05.2024

Artičoka: zdravje v zelenem in hit na zabavah

Artičoka je zelo vsestranska rastlina, ki se jo splača vključiti v svoj jedilnik, vendar jo vse prepogosto odpišemo kot preveč eksotično in jo jemo le redko. Pa vendar se artičoka odlikuje z mnogimi za zdravje zelo koristnimi lastnostmi, zato je nikar ne zanemarjajte! Katere jedi že znate pripraviti iz nje?

Od kje sploh izvira artičoka?

Ne, artičoka ni tradicionalno slovenska rastlina; k nam je prišla iz daljnih krajev. Najprej je uspevala na področju Turčije in nekdanje Perzije, pa tudi v delih Španije in Afrike. Ustreza ji namreč toplo mediteransko vreme. Danes lahko artičoke najdemo tudi na mnogih drugih območjih oz. kontinentih. tudi v obeh Amerikah in Avstraliji.

Kdaj se splača jesti artičoko?

Artičoko poskusite vključiti v svojo prehrano, če imate težave s prebavili, se počutite napihnjeni oz. vas muči zaprtje. Deluje namreč kot naraven diuretik, pospešuje pa tudi nastajanje žolča. Dodaten plus je tudi to, da znižuje raven holesterola v krvi in preprečuje nastanek žolčnih kamnov. Zelo primerna je za prehrano bolnikov s sladkorno boleznijo.

Kako pravilno razrezati artičoko?

Artičoka ima zelo posebno, unikatno obliko, zato se, ko jo prvič držimo v roki, vsi znajdemo pred povsem logičnim vprašanjem: kako sploh olupiti in razrezati takšen nenavaden sadež? Artičoka je težka in mesnata, njeni listi pa se le težko ločijo med sabo. Kje začeti?

1. korak: začnite z odstranjevanjem velikih trdih listov na zunanji strani artičoke. Kmalu boste prišli do že nežnejših v notranjosti, ki so obarvani rahlo rumeno. Na tej stopnji bodite previdni pri prijemanju artičoke, saj imajo njihovi zunanji listi precej zašiljene konice, na katerih se lahko neprijetno zbodete. Če se ne počutite povsem varni, lahko artičoko primete tudi skozi kuhinjsko brisačo ali krpo, vendar morate paziti, da boste imeli skozi tkanino dober oprijem.

2. korak: odrežite vrh artičoke, približno eno tretjino, ki bo po vsej verjetnosti razpadel v kopico majhnih lističev. Tako se boste znebili zašiljenega vrha, polnega špičk. Ta del boste zavrgli in ga ne boste uporabili pri kuhanju. V roki vam bo ostal večji del sadeža, katerega listi se bodo še vedno držali tesno skupaj. S kuhinjskimi škarjami lahko odrežete špičke preostalih zelenih listov.

3. korak: odstranite steblo. Lahko ga odrežete kakšen centimeter ali dva pod glavo artičoke ali pa preprosto odlomite.

4. Umijte glavo artičoke pod tekočo vodo, da odstranite vso zemljo, ki se lahko skriva pod listi.

Na tej točki imate na voljo dva različna načina za nadaljevanje procesa. Zelo priljubljen način je kuhanje artičoke na pari. Glavo artičoke kuhajte na pari približno pol ure; po tem času boste (nikar z golo roko, listi bodo zelo vroči!) z lahkoto odstranili mesnate liste.
Takšna artičoka je kuhana in pripravljena za zaužitje.

Kako priti do artičokinega srca?

Drug način – če želite priti do t. i. artičokinega srca, ki ga lahko nato napolnite z različnimi živili, odvisno od recepta – bo od vas zahteval, da ročno odstranite vse trde zunanje liste artičoke. Ko pridete do bolj mehkih listov, nežno zavrtite zgornji del artičoke, ki se bo odlomil z le rahlim upiranjem. V roki vam bo ostal neke vrste stržen artičoke, ki bo na spodnjem delu še vedno prekrit s trdimi zelenimi koščki lupine, v sredini pa bo imel vlaknasto meso. To ni preveč okusno, zato ga previdno odstranite z trdo žlico. Tako boste prišli do tako opevanega mehkega artičokinega srca, ki se večinoma uporablja v kuhinji.
Uporabite dober nož in previdno odstranite tudi zelene koščke, dokler vam v roki ne ostane samo še meso artičoke.

Pečene artičoke

To je zelo preprost recept, ki se pojavlja v različnih variacijah. Zanj bomo potrebovali sveže artičoke, limono, olivno olje in začimbe po želji.
Artičoke lahko tudi zelo preprosto spečemo v pečici.
1. korak: potem, ko smo artičoki vrh, špičke listov in steblo ter jo temeljito očistili pod tekočo vodo, jo bomo razrezali na dve enaki polovici.
2. korak: limono prerežemo na pol in pokapamo sok po artičokah. Ta korak je ključen, saj z njim poskrbimo, da bo artičoka med pečenjem ohranila svežino. Nato artičoko temeljito namažemo z olivnim oljem.
3. korak: začinimo s soljo in poprom po želji. Lahko dodamo različne začimbe, npr. kumino in koriander.
4. korak: pečemo v pečici na zmerni temperaturi od cca. pol ure do eno uro. Artičoka je kuhana, ko lahko njen najtrši notranji del zlahka prebodemo s konico noža.

Kako pripraviti polnjene artičoke?

Polnjene artičoke je eden izmed najbolj znanih in priljubljenih receptov s temi okusnimi rastlinami. Polnjenje sploh ni tako zapleteno, kot si morda mislite.
1. korak: začnite s tem, da odrežete vse nepotrebne dele artičoke: steblo, špičke zunanjih listov in vrh artičoke. Nato artičoko skrbno operite pod tekočo vodo.
2. korak: nežo ločite liste med sabo. Nikar jih ne potegnite ven, poskusite samo nekoliko razpreti artičoko, kot rožo, kar v samem bistvu tudi je. Ste vedeli, da artičoke na vrhu svojega razvoja proizvedejo čudovite cvetove?
3. korak: vaša roža je razprta! Zdaj jo lahko napolnite. Priljubljena polnila večinoma vsebujejo česen in parmezan, artičoko pa boste še predtem skrbno namazali z olivnim oljem.
4. korak: kuhajte vašo artičoko na pari približno pol ure; če še ni kuhana, jo lahko pustite v loncu tudi kakšnih deset minut več.

Kaj vse še lahko pripravimo iz artičok?

Priljubljen uspeh je vinaigrette; to pomeni, da boste svoje artičokine liste namočili v olivnem olju, skupaj s malo limoninega soka. To jed morate jesti popolnoma svežo, takoj potem ko ste skuhali artičoke, tako da bodo te še vedno tople. Artičokine liste lahko dodate tudi v rižoto ali pa omleto, saj se odlično skladajo z različnimi siri. Zadetek na zabavah je tudi omaka iz artičok in spinače, ki jo boste pripravili iz artičokinih listov, špinače, parmezana, majoneze in črnega popra, dodate pa lahko tudi druge začimbe in zelenjavo po svoji izbiri. Artičoke se odlično skladajo tudi s pečenim krompirjem: lahko jih spečete skupaj s slednjim, samo poskrbite, da bodo njihovi listi temeljito namočeni v olivnem olju. Mnogi tudi radi jedo artičokine liste na svoji pici.

Kako jesti artičoke?

Potem ko boste skuhali ali spekli artičoko, boste lahko trgali list za listom. Nato jih boste namočili omako po svoji želji; pri tem držite list za njegov trši del, ki ga boste nato zavrgli. Ne jejte celotnih listov, saj bo del lista vedno trd; z lista z zobmi postrgajte mehkejši in svetlejši, skoraj beli del, ki ga boste tudi namočili v omako.
Veliko sreče pri kuhanju in dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Artičoka: zdravje v zelenem in hit na zabavah
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.