• C Novo mesto
  • 08:39
  • Tor, 15.06.2021

Banana, prilepljena na zid – humoristično umetniško delo

Banana, prilepljena na zid, je umetniško delo znanega Italijanskega umetnika Maurizia Cattelana. 59. letni umetnik, ki je rojen v Padovi, ima tudi sicer zanimiv način izražanja in ustvarjanja. Na razstavi z naslovom Komik, je razstavil umetnostno delo z naslovom Banana, prilepljena na zid. Delo je bilo razstavljeno na umetnostnem sejmu Art Basel Miami Beach, ki velja za tradicionalno najpomembnejšega v Severni Ameriki. Na njem so se obračale velike vsote denarja, tistih, ki so bili pripravljeni za umetnine odšteti kakšnega tisočaka ali še več. Banana je sicer bila kupljena v trgovini z živili, s srebrnim trakom pa jo je nalepil na zid, kar je bila umetniška poteza na kubik, do takrat, ko ga bo morda v tej šaljivi bistroumnosti morda prehitel kdo drug. Umetnina banana, prilepljena na zid pa od zadaj nima nobene zgodbe, globljega pomena ali kakršnekoli vsebine, ki bi naj pritegnila obiskovalčevo pozornost in zanimanje. Predstavlja točno to kar je. Banana, prilepljena na zid. V ničemer posebna in z ničemer ne izstopa, razen, da je prilepljena na zid s srebrnim trakom in da bi lahko ostala tam dokler ne bi zgnila, če je seveda ne bi prej kdo kupil. In jo, morda ne boste verjeli, tudi je. Pa ne samo ene.

Banana, prilepljena na zid

Banana, prilepljena na zid

 

Banana ima vrednost 100 kalorij, banana, prilepljena na zid pa več kot 100 tisočakov

Umetniško delo: banana, prilepljena na zid, je bilo sicer vredno dobrih sto tisočakov. Umetnik je izdelal tri tovrstne primerke, ki so jih na sejmu ponudili zainteresiranim gostom. Morda mislite, da so bile banane prilepljene na steno neopažene, toda to ne bi moglo biti bolj daleč od resnice. Zainteresiranim kupcem so jih ponudili za 108 tisoč evrov in dve banani, prilepljeni na zid nemudoma prodali. Ker je bilo zanimanje, ki ga je pritegnila banana, prilepljena na zid tako visoko, so ceno tretje celo dvignili na 135 tisoč evrov in jo seveda tudi takoj prodali.

Ustanovitelj galerije v kateri so se dogajale tovrstne humoristične atrakcije in zabaven prikaz umetnosti, Emmanuel Perrotin je mnenja, da so banane simbolične prinašalke smeha, saj so rekvizit iz katerega se da izpeljati humoristične vložke, hkrati pa so tudi simbol mednarodne trgovine.

Je banana, prilepljena na zid dobra marketinška poteza?

Direktor galerije, Lucien Terras je povedal, da ljubi umetnost Maurizia Cattelana in da je francoski zbiralec, ki je kupil banano nalepljeno na zid, kupil le idejo oziroma certifikat o avtentičnosti. Seveda ga sama fizična banana, nalepljena na zid ni zanimala, saj jo je tako ali tako potrebno olupiti in pojesti, saj je drugače brez smisla, če lahko rečemo tako karikirano. O »škandalu« pa je seveda pisal ves svet, mediji so se tako in drugače razgovorili in cena ideje se je še zvišala. Ravno na ta način pa se trume turistov še bolj množično zgrinjajo v različne umetnostne galerije, umetnostni sejmi pa na ta način ohranjajo tudi status ključnih dogodkov, ki jih prirejajo galeristi. Udobni časi, ko so galeristi udobno naslonjeni na naslonjače čakali na potencialne kupce so namreč mimo in potrebno je poskrbeti za določene reklame, ki zopet privabijo goste in s tem tudi morebitne kupce, ki so med njimi in so seveda pripravljeni odšteti kakšen tisočak za razstavljene umetnine. Sejem v Miamiju, kjer je bila med drugim tudi naprodaj banana, prilepljena na zid, pa ima tudi drugače sloves za zvezdniške zabave in ekskluzivne večerje. Nikoli pa se ne prav dobro ve kaj bo letos na sejmu moderno in kaj ne. Kaj bo prineslo denar in kaj ne. V vsakem primeru pa se vsako leto obračajo denarci tistih, ki navsezadnje presodijo kaj je na sejmu tisto kar je dobro in kaj ne ter določijo umetniški koncept in morebiti tudi vse bolj marketinške poteze za katere so pripravljeni seči v denarnico.

Umetnost, ki gre za med, vendar pa nima globljega pomena

Umetnost naj bi sicer predstavljala umetniške vzgibe, globlje pomene, zgodbe, umetnikovo ozadje dela, čustva, čutnost in še mnogo več. Odvisno pač za kakšno umetnino gre, za kakšno obliko izražanja umetnosti in ustvarjanja ter kaj želi umetnik s posamezno umetnino tudi povedati. Toda nekateri ljudje so zadovoljni tudi z povsem vsakdanjim in brez pomena izražanjem umetnosti ter za to povsem kot, da bi šlo za nekaj kovancev, iz rokava stresejo tudi več kot sto tisoč dolarjev. Tako je bilo tudi v primeru umetnine, ki ima ime: banana, prilepljena na zid. Mogoče je bil nakup te umetnine, tudi trenutni navdih bogataša, ki ima toliko denarja, da je zanj to igra in pa prikaz, da je tudi denar samo energija in da bi nam bilo na svetu boljše, če bi se z njim znali bolj poigrati in mu bi ne namenjali tako velike pozornosti v vsakem trenutku. Ker mu navsezadnje mi dajemo vrednost, vesolje namreč ne pozna tega kar velja za majhno in kar velja za visoko vsoto denarja. Morda pa je znesek zapravljen za banano nalepljeno na zid, živa norost. Naj presodi vsak sam. Vsekakor pa je umetnina banana, prilepljena na zid, požela ogromno pozornosti in slave, ki je morda niti začasa delovanja ali po njem, ne doseže marsikatera druga umetnina in njen umetnik.

 Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay