• 17.18C Novo mesto
 • 20:43
 • Ned, 26.05.2019
 • Prijava

Banane

Banane so tropsko sadje in dandanes sodijo med enega izmed najbolj dostopnih sadežev. Tako ni nič čudnega, da ljudje po celem svetu zaužijejo kar 100 milijard banan. S tem se banane uvrščajo takoj za pšenico, rižem in koruzo.

Banane imajo svojo domovino v tropskih gozdovih jugovzhodne Azije. Arheološke najdbe govorijo o tem, da so banane ljudje načrtno gojili že med 8000 in 5000 leti pred našim štetjem. Banane so svojo pot v Srednjo in Južno Ameriko našle v 15. in 16. stoletju. Danes jih gojijo po v številnih tropskih in subtropskih krajih po svetu. Kot zanimivost naj napišemo, da je glede količine pridelanih banan na prvem mestu Indija, sledijo pa ji Kitajska, Filipini, Ekvador in Uganda.

Banane rastejo na zelnati rastlini, ki ji laično rečemo kar bananina palma. A rastlina nima s palmami prav nič skupnega. Banane rastejo v šopih, v katerih lahko naštejemo kar od 50 do 150 banan. Med najpogostejše sorte sodijo rumene banane z olupkom, čeprav poznamo še majhne rumene banane, rdeče banane, vijolične banane in tako naprej. Pri gojenih bananah so semena tako zmanjšana, da jih skoraj ni več, zato jih razmnožujejo le s stranskimi poganjki.

Hranilna vrednost banan

Banane

 

V zrelih bananah najdemo predvsem ogljikove hidrate, več kot polovica le-teh predstavljajo sladkorji. V nezrelih bananah se škrob še ni pretvoril v sladkorje, zato večji del ogljikovih hidratov v njih predstavljata škrob in rezistentni škrob, ki sodi med prehranske vlaknine. Banane vsebujejo zelo malo beljakovin in skoraj nič maščob. Pohvalijo se lahko s tem, da so odličen vir vitamina B6, vitamina C in kalija, magnezija ter mangana. Bogate so še z različnimi antioksidanti, vsebujejo dopamin in katehine.

Banane in njihov vpliv na zdravje

Banane zelo dobro vplivajo na srčno-žilni sistem, saj vsebujejo pravo bogastvo kalija. Kalij je mineral, ki ga srce nujno potrebuje za svoje delovanje. Uravnava krvni pritisk, zato banane priporočajo vsem, ki se borijo s previsokim krvnim tlakom. Banane znižujejo tudi nivo holesterola v krvi. Kljub temu, da so sladke, imajo nizek glikemični indeks. Zato lahko po njih posežejo tudi ljudje, ki jih skrbi povišan krvni sladkor.

Banane uživajte tudi v primeru, če imate težave s spanjem. Najbrž že veste, da so odličen vir melatonina. To je hormon, ki poskrbi za to, da se človek dobro naspi. Vsebujejo tudi aminokislino triptofan, ki prav tako pripomore h kakovostnejšemu spanju.

 • Banana je bogat vir vitamina B6, ki uravnava raven glukoze v krvi. Ravno neravnovesje glukoze povzroča slabo voljo v obdobju pred menstruacijo, zato si takrat le privoščite kakšno banano.
 • Omenili smo že, da banana vsebuje aminokislino triptofan, ki je naravni relaksant. Zato so banane odlične tudi v boju proti potrtosti.

  Banane

 • Banane uživajte tudi v primeru, da ste slabokrvni. Ker vsebujejo veliko železa (le-ta je potreben za nastanek hemoglobina), zmanjšujejo tveganje za pojav slabokrvnosti.
 • Pojejte banano za zajtrk ter si tako povečajte aktivnost možganov. Poveča se namreč delovanje možganskih celic, ki so zato sposobne prenašati različne informacije veliko hitreje.
 • Banane vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in kot take poskrbijo za dobro prebavo ter preprečujejo zaprtost.
 • Banane delujejo proti zgagi, saj uničujejo kislino v telesu.
 • Z bananami lahko preženete mačka, saj bodo učinkovito pomirile razdražen želodec. Zato si v primeru, da ste pregloboko pogledali v kozarec, le privoščite kozarec bananinega mlečnega šejka.
 • Če vas je pičil komar, prizadeto mesto podrgnite z notranjostjo bananinega olupka. To bo pomagalo proti oteklini in srbečici.
 • Banane bodo pomagale tudi takrat, ko boste želeli povečati svojo koncentracijo.

Kako shranjujejmo banane?

Banane zorijo tudi potem, ko so že obrane. Nezrele zelenkaste banane shranjujte pri sobni temperaturi, saj bodo lahko tako pravilno dozorele.

Najbrže veste, da postanejo banane, ki stojijo, temnejše. A to sploh ne pomeni, da so neužitne! Znanstveniki so namreč dokazali, da ja banana z rjavimi pikicami kar 8-krat bolj zdrava  od zelene banane. To pa zato, ker ima več snovi, ki krepijo obrambni sistem. Prav tako je zrela banana naravnost idealna za prebavo, saj se sladkor iz nje absorbira veliko lažje. Pri nezreli banani se škrob namreč še ni pretvoril v sladkor.

Kljub napisanemu temu pa nekatere ljudi motijo rjavi madeži na bananah, zato si poglejmo, kako preprečimo to, da banane prehitro potemnijo. Ko jih prinesete iz trgovine, čimprej raztrgajte šop, tako da boste dobili posamične sadeže. V šopu namreč banane dozorevajo hitreje. Banan nikoli ne hranite zraven drugega sadja. Bananine peclje lahko tudi odrežete in odrezano stran namočite v limonin sok. Peclje lahko zavijete v plastično folijo – to je še en način, s katerim boste preprečili prehitro dozorevanje banan.

Včasih banan ne morete dovolj hitro pojesti, zato sčasoma potemnijo. Čeprav prezrele banane na pogled niso preveč lepe, jih vseeno lahko uporabite na številne načine. Tako lahko takšne banane uporabite kot nadomestek za jajca, naravno sladilo, kremni napitek, pecivo, kolač ali kruh in podobno.

Še nekaj zanimivosti o bananah

Banane

 • Bananovec ni drevo, ampak zelišče, ki lahko zraste do 15 metrov visoko.
 • Obstaja okrog 1.000 različnih vrst banan, v Evropo uvažamo predvsem sorto cavendish.
 • Banane pridelujejo tudi nekatere evropske države, na primer španski Kanarski otoki, Madeira, Grčija in Italija.
 • Ste vedeli, da so banane zaradi visoke vsebnosti kalija tudi rahlo radioaktivne? A naj vas ne skrbi, saj bi negativne učinke čutili le v primeru, da bi pojedli 274 banan na dan vsaj 7 let zapored.

Banane so odlične tudi kot lepotilno sredstvo

Ker vsebujejo številne vitamine (C, A, B6, B12) ter kalij in magnezij, delujejo na kožo zelo blagodejno. Kot obrazno masko jih lahko uporabite samostojno, lahko pa dodate še druge sestavine. Kako si pripravite univerzalno obrazno masko? Z vilico zmečkajte zrelo banano in ji dodajte še malo medu. Nastalo zmes nanesite po celem obrazu in pustite, da deluje približno 10 minut. Nato masko sperite z obraza, vaša koža pa bo nahranjena in čvrsta.

Pripravila: Monika M.

Banane
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.