• 19.06C Novo mesto
  • 14:21
  • Pet, 25.09.2020

Beljakovinska dieta in njene prednosti

Beljakovinska dieta je tista, pri kateri človek v povečani količini uživa živila z visokim deležem beljakovin. Med takšna živila sodijo meso, ribe, jajca, nekatere stročnice, tofu, tempeh, proteinski napitki ter različna semena in oreščki. Na jedilniku je dovoljena tudi zelenjava z visokim odstotkom vode. Pomen te diete je ravno v hitri izgubi kilogramov, seveda pa to ni njena edina prednost. Več pa v nadaljevanju …

Beljakovinska dieta vam pomaga, da zgradite močne mišice

Beljakovinska dieta vam pomaga, da v svoje telo vnesete dovolj beljakovin, ki so nujno potrebne za gradnjo in vzdrževanje mišične mase ter vezi, kit in drugih tkiv v telesu. Če v vaši prehrani primanjkuje beljakovin oziroma aminokislin, lahko pride do mišične atrofije, saj telo razgrajuje lastne mišice z namenom, da bi dobilo dovolj energije.

Povečan vnos beljakovin v telo je še posebej pomemben po telesni vadbi, saj med njo pride so razgrajevanja mišične mase in njene ponovne gradnje. Pri tem se mišično tkivo obnovi in postane še močnejše. Da bo ta proces uspešno potekal, potrebujete večji delež beljakovin. Ravno za to pa poskrbi prav beljakovinska dieta.

Beljakovinska dieta vam pomaga, da lažje shujšate

S številnimi raziskavami so dokazali, da vam beljakovinska dieta daje občutek sitosti, s tem pa preprečuje prenajedanje. S hrano, ki je polna beljakovin, boste siti veliko hitreje in dalj časa, kot če bi jedli ogljikove hidrate. Beljakovine pa v telesu sprožijo tudi proces termogeneze, pri katerem mora telo porabiti več kalorij, da lahko prebavi hrano. Vse to pa vodi do topljenja maščob in hitrejšega izgubljanja odvečnih kilogramov.

Beljakovinska dieta uravnava vaš sladkor v krvi

Inzulin je hormon, ki igra pomembno vlogo pri sintezi beljakovin, ogljikovih hidratov ter maščob. Pri tem pa ogljikovi hidrati zahtevajo veliko več inzulina kot na primer beljakovine in maščobe. Če se mastite predvsem z živili, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in sladkorja, bo v vaši krvi prišlo do velikih nihanj krvnega sladkorja. Če pa uživate veliko beljakovin, se bo zgodilo ravno nasprotno. Beljakovinska dieta poskrbi za stabilno vrednost sladkorja, saj beljakovine minimalno vplivajo na nihanje sladkorja v krvi. S tem pa se preprečuje tudi diabetes tipa 2, poleg tega pa boste imeli pod kontrolo svoj apetit, pa tudi razpoloženje. O slednjem pa nekoliko več v naslednji točki.

Beljakovinska dieta izboljšuje vaše razpoloženje

Določene aminokisline uravnavajo delovanje hormonov, vplivajo na vaše razpoloženje in delujejo kot naravno zdravilo proti anksioznosti. Beljakovine pomagajo nevrotransmiterjem, da sintentizirajo hormone, kot sta serotonin in dopamin. Ta dva hormona povzročata, da ste mirni in da na življenje gledate pozitivno. Beljakovinska dieta torej pripomore tudi k vašemu boljšemu razpoloženju. Če v vaši prehrani manjkajo ključne aminokisline, lahko kaj hitro postanete depresivni.

Beljakovinska dieta poskrbi tudi za zdravje vaših možganov

Vsi dobro vemo, da so beljakovine nujno potrebne za sintezo encimov in hormonov, prav tako pa tudi nevrotransmiterjev, ki sodelujejo pri kognitivnih funkcijah. Že mama vam je kot šolarju govorila, da boste le z zdravim zajtrkom lahko kos različnim izzivom v šoli. In to je še kako res! Možgani namreč potrebujejo konstanten dotok aminokislin (ki ga nudi prav beljakovinska dieta), saj boste le tako lahko skoncentrirani in polni energije. Lažje se boste učili in si zapomnili pomembne podatke.

Beljakovinska dieta zavira staranje in omogoča daljše življenje

Ena od ključnih nalog beljakovin je v sintezi glutationa, ki mu pravijo tudi kralj antioksidantov. Glutation se shranjuje v vaših celicah, pomaga pri razstrupljanju telesa in uničevanju prostih radikalov, ki povzročajo staranje. Za vse to pa je potrebna zadostna količina beljakovin. Pomanjkanje glutationa namreč vodi v oksidativni stres, ki je med glavnimi krivci za nastanek različnih bolezni. Med njimi naj omenimo Alzheimerjevo bolezen, Parkinsonovo bolezen, težave z jetri, cistično fibrozo ter rak.

Pripravila: Monika M.

 

 

Beljakovinska dieta in njene prednosti
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.