• 14.3C Novo mesto
  • 05:00
  • Pon, 27.05.2019
  • Prijava

BIO MOKA za kakovostno življenje: ko jo enkrat preizkusiš, je ne zamenjaš več

Kaj bi porekli na dejstvo, da v časih industrijske pridelave hrane vase strpate ogromne količine umetnih snovi in barvil, škodljivih kemikalij in strupov, ki v vas počasi, a zanesljivo uničujejo vse, kar je živo? Če bi poznali vsa dejstva, bi kaj kmalu začeli na svoj krožnik postavljati bolj zdravo in kakovostno hrano – takšno, ki je polna življenja in vam pomaga premagovati vsakdanje ovire.

Miselnost, da je le takšna hrana osnova za kvalitetno življenje, so v celoti usvojili na Ekološki kmetiji Zabukovec, kjer vsak dan znova sledijo viziji, da je zdrava zemlja pogoj za zdrave pridelke. Med pridelki, ki jih na tej kmetiji ne morete zgrešiti, je tudi ekološko žito, iz katerega nastaja kvalitetna in nepogrešljiva ekološka moka.

Ko jih enkrat obiščeš, si preprosto ne moreš pomagati – kmetijo boste tudi vi gotovo zapustili vsaj z nekaj različnimi paketki, v katerih se skriva bio moka. »Naša zgodba temelji na pridelavi zdrave hrane,« pove gospodar kmetije Marko Zabukovec in nam takole razkriva svoje poslanstvo: »Za nami mora zemlja ostati zdrava in ne zastrupljena.«

Ko gospodar začuti prihajajoče spremembe

Kako je sploh prišlo do tako zrelega in dolgoročno naravnanega mišljenja? »Z leti sem spoznal, da intenzivno kmetovanje dolgoročno ni dobro za zemljo in kmeta, še najmanj pa za kupce, uporabnike hrane. Želel sem si več znanja, kajti čutil sem, da prihaja čas sprememb, najprej pa je treba začeti pri sebi. S spoznavanjem literature ekološkega kmetovanja, tudi tuje literature, pa na strokovnih ekskurzijah doma in v tujini, se mi je odprlo novo obzorje, da ni vse v količini, ampak je bistvo v tem, da je pomembna predvsem kvaliteta izdelka,« je jasen Marko Zabukovec, ki je z ekološkim kmetovanjem začel leta 2009, certifikat pa je dobil leta 2012. »Začetek je bil zelo težak, kajti dokler nismo imeli certifikata, nismo smeli tržiti ekoloških pridelkov in izdelkov,« se spominja. Začetne težave so bile kljub vsem oviram kmalu premagane, danes jim za nič od naštetega ni žal.

Njihova bio moka je proizvod, s katerim so stranke neskončno zadovoljne in se rade vračajo po še. Seveda, zavedajo se, da je ekološka pridelava žit edini način za zadovoljitev njihovih potreb in zahtev.

Ekološka moka vsebuje vse prvotne vitamine in minerale

Kadar govorimo o ekološki pridelavi žit, ne moremo mimo vseh pozitivnih učinkov, ki jih takšna pridelava prinaša. Gre namreč za pridelavo brez uporabe sintetičnih gnojil, škropiv ter gensko spremenjenih organizmov (GSO). Pri pridelavi ekoloških žit upoštevajo kolobarjenje, plitvo obdelavo tal in gnojenje z domačim kompostom, plevel zatirajo mehansko, posebno skrb pa namenjajo skladiščenju žit, saj insekticidov ne uporabljajo. Zaradi vsega naštetega je bio moka iz ekološko predelanih žit nekaj posebnega, naravnega in s tem tudi zdravega – ne le za človeka, temveč tudi za okolje, v katerem živimo.

Izpolnite spodnji obrazec in prejmete 20% dodatni POPUST na nakup BIO MOKE, ter BON za brezplačen KILOGRAM BIO MOKE po izbiri, za pokušino.

Domači mlin, ki zmelje ekološko moko.

Bio moka nastane pri mletju v mlinu na kamen, torej na tradicionalni način. Da je ekološka moka res tista prava ekološka, pa je treba začeti na začetku – s setvijo avtohtonih vrst žita, saj so le te odporne na bolezni in škodljivce. Razvoj posevka je treba skrbno spremljati in po potrebi ukrepati – največkrat mehansko oziroma ročno ter z naravnimi učinkovinami, ki žitu ne škodijo, ampak ohranjajo njegovo kakovost. Pridelava bio moke zahteva tudi določitev optimalnega časa žetve, potem pa dobro skladiščenje in seveda mletje v lastnem mlinu, ki je sprotno, s čimer je zagotovljena svežina izdelkov, obenem pa ekološka moka pri tem postopku ohrani svojo prvotno vsebnost vitaminov in mineralov. Bio moka je potem tudi ročno pakirana, tako da so izdelki na Ekološki kmetiji Zabukovec butičnega tipa, ki privlačijo še tako zahtevno oko in seveda tudi okus.

Najrazličnejše vrste bio moke

Pšenična bio moka v današnjih časih še zdaleč ni edina možnost ekološke moke. Med bio izdelki ekološke kmetije ji družbo delajo tudi pirina bio moka, ajdova bio moka, koruzna bio moka, zraven pa imajo še ječmenovo in rženo moko, moko enozrnice … Naj dodamo, da je v njihovo pridelavo vloženega veliko truda in dela, bio moka od pridelovalca namreč zahteva veliko več kot običajna. Bio moka je vredna vsake pohvale, saj ob nakupu točno veste, s katere njive je prišlo žito, kje se je mlelo, kako se skladišči in kdo ga pakira.

Trend: pirina bio moka in moka brez glutena

Moka, ki je še posebej priljubljena, je pirina bio moka. Pira je ena najstarejših žitaric in ima v osnovi prvotni genski zapis. Ima visoko vrednost beljakovin – aminokislin, je nekoliko slajšega okusa in lažje prebavljiva kot pšenična, saj ima manjši delež glutena. Vsebuje vitamine A, B2 in E, maščobne kisline omega 3, mangan, magnezij, železo, fosfor in številne vlaknine, zaradi česar je v vseh krogih čedalje bolj priljubljena. Odlična je za pripravo kruha, peciv, keksov in palačink pa tudi za zgostitev jedi.

Moka brez glutena pa nastane iz ajde, koruze, ovsa … Če želite zaživeti bolj zdravo, torej z uživanjem čim manj glutena, je moka brez glutena prava izbira. Ajdova bio moka ima prijeten sladkast okus, je vsestransko uporabna in manj kalorična kot žitne moke. Uporabljamo jo lahko za kruh, žgance ali pecivo, medtem ko je koruzna bio moka bolj škrobna in manj beljakovinska hrana ter se uporablja za žgance, peko kruha, zgoščevanje jedi, paniranje, peko rib in še za kaj. Oves pa spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice, saj vsebuje ogromno vlaknin, beljakovin in mineralov. Ovsena bio moka pa pomaka k boljši prebavi, uravnava krvni sladkor in krvni tlak ter pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

Pšenična bio moka je še vedno vsestranska

Žito, pridelano na ekološki način, črpa energijo iz zemlje, preko korenin, in z listi energijo svetlobe in toplote – sonca.

Pšenična bio moka sicer vsebuje gluten, a pšenično zrno vsebuje vitamina B in E, kalcij, fosfor, cink, baker, mangan, magnezij in železo. Polnozrnata pšenica ohrani vse, kar se v postopku industrijske pridelave izgubi, pšenična bio moka pa je res vsestransko uporabna, zlasti za peko kruha in peciv.

Bio moka je res nekaj posebnega. Če ne verjamete, jo poskusite in kaj kmalu boste uzrli vse prednosti ekološke pridelave, ki zasluženo postaja vse bolj priljubljena. Poleg skrbne pridelave žit na Ekološki kmetiji Zabukovec upoštevajo tudi najkrajšo možno pot od njive do krožnika, kar ne pomeni le lokalno, ampak tudi zelo zdravo. Bio moka izpod njihovih rok je polnovredna, živa, s seboj nosi dobro energijo. In to je tisto, kar sodobnega človeka najbolj prepriča.

Nimajo le moke

Ni pa bio moka edini izdelek, ki gre na tej kmetiji za med. Iz prosa nastane prosena kaša, medtem ko med kašami na Ekološki kmetiji Zabukovec najdemo tudi ajdovo in ječmenovo, med bio zdrobi pa pirinega, koruznega in pšeničnega. Imajo tudi različne bio zdrobe (pšenični, koruzni) ter seveda bio jajca pašne reje, bio jabolčni kis, suhomesnate izdelke in sveže meso. Na kmetiji, usmerjeni živinorejsko-poljedelsko, namreč redijo govejo živino, ki je pretežni del leta na paši, prašiče avtohtone pasme krškopoljec ter tudi kokoši nesnice, ki dajejo izvrstna bio jajca.

Skratka, tam bo vsaj našel kaj zase in škoda bi bilo, če kmetije ne bi obiskali, saj se vse bolj zavedamo, da je treba na krožnik postaviti le najboljše, kar obstaja.

Izpolnite obrazec, čaka vas presenečenje

Prepričajte se torej tudi sami in zavijte na kmetijo ter v njihovo lično prodajalno, kjer boste iz prve roke izvedeli vse, kar vas zanima.

Izpolnite spodnji obrazec in prejmete 20% dodatni POPUST na nakup BIO MOKE, ter BON za brezplačen KILOGRAM BIO MOKE po izbiri, za pokušino.

Ekološka Kmetija Zabukovec bo vesela vašega obiska.