• C Novo mesto
  • 08:25
  • Čet, 28.09.2023

Čaj za hujšanje: kateri je najboljši?

Splošno je znano dejstvo, da lahko skodelica čaja pripomore k manjšemu tveganju za nastanek kapi, artritisa, zobne gnilobe, ščiti pa nas tudi pred rakom. Čaji pa imajo še eno dobro lastnost, pomagajo nam lahko tudi pri izgubi odvečnih kilogramov ter oblikovanju lepše postave. Z raziskavami so namreč dokazali dejstvo, da ima čaj številne različne sestavine, ki preprečujejo absorpcijo maščob. Kateri čaj za hujšanje je torej najboljši? Preberite v nadaljevanju članka.

Beli čaj: razgrajuje maščobne obloge

Čaji pa imajo še eno dobro lastnost, pomagajo nam lahko tudi pri izgubi odvečnih kilogramov ter oblikovanju lepše postave.

Ta čaj za hujšanje vašemu telesu pomaga pri hujšanju kar na 4 različne načine. Prvič: blokira nastajanje novih maščobnih celic. Drugič: pospešuje lipolizo, to je proces, pri katerem se v telesu razgrajujejo shranjene maščobe. Tretjič: bogat je z antioksidanti katehini, ki pospešujejo sproščanje maščob iz celic. Četrtič: pomaga jetrom, da hitreje pretvarjajo maščobe v energijo.

Češminov čaj: preprečuje rast maščobnih celic

Naravnost odličen čaj za hujšanje. Steblo, plodovi in korenina češmina vsebujejo berberin, ki je naravna in zelo močna sestavina za kurjenje maščob. Na Kitajskem so izvedli raziskavo, ki je dokazala naslednje: berberin preprečuje pridobivanje telesne teže in razvoj odpornosti na inzulin. Poleg tega ta čaj povečuje tudi nivo energije v telesu ter zmanjšuje število receptorjev na maščobnih celicah, zaradi česar se zmanjša njihova sposobnost absorpcije.

Pu erh čaj: zmanjšuje maščobo na trebuhu

Ta čaj za hujšanje je fermentiran Kitajski čaj, ki uničuje maščobne celice. Tu so spet opravljali številne raziskave in ugotovili, da pitje Pu erh čaja zmanjšuje količino maščob v krvi, obenem pa se zmanjšajo tudi maščobne obloge na trebuhu. Popijte skodelico tega čaja zgodaj zjutraj in uživajte ob pogledu na svoj raven trebušček.

Oolong čaj: pokuri pol kilograma na teden

Tradicionalni Kitajski čaj za hujšanje je bogat z antioksidanti. Uravnava nivo slabega holesterola v krvi, pomaga k dobri prebavi in pospešuje metabolizem. Tako kot zeleni čaj je tudi Oolong čaj bogat s katehini, ki pospešujejo hujšanje tako, da izboljšajo metabolizem maščob. Z raziskavo so ugotovili, da lahko s pitjem oolung čaja izgubite tudi pol kilograma na teden. Super novica, kajne?

Rooibos čaj: zavira rast novih maščobnih celic

Ta čaj za hujšanje je poznan po tem, da je naravno sladkega okusa in rdeče barve. Naravnost odlično se izkaže pri topljenju maščob. Polifenoli in flavonoidi, ki jih čaj vsebuje, zavirajo adipogenezo (nastajanje novih maščobnih celic) kar za 22 %, čaj pa pospešuje tudi metabolizem maščob.

Zeleni čaj: pospeši metabolizem

Splošno je znano dejstvo, da lahko skodelica čaja pripomore k manjšemu tveganju za nastanek kapi in ugodno vpliva še na nekatere druge bolezni.

Čaj za hujšanje učinkovito kuri maščobe, zahvalo za to pa znanstveniki pripisujejo katehinom, še posebej EGCG. To so močni antioksidanti, ki uničujejo maščobno tkivo tako, da prestavijo vaš metabolizem v prvo prestavo. Pospešujejo tudi izločanje maščob iz maščobnih celic ter delovanje jeter, ki kutijo maščobe. Priporočamo vam, da poleg pitja zelenega čaja poskrbite tudi za telesno aktivnost in kilogrami se bodo kar topili.

Limonin čaj: proti napihnjenosti v trebuhu

Je za vaš napihnjen trebušček kriva hitra, slana hrana? Morda pa vzrok tiči v alkoholu? Ni pomembno, saj bo čaj za hujšanje z limono učinkovito poskrbel za to, da bo napihnjenost izginila. Limonin čaj vsebuje d-limonen, ki je odličen diuretik, njegovo moč pa so poznali že v antičnih časih.

Baldrijanov čaj: pomaga do mirnega spanca

Spanje pripomore k večji kvaliteti življenja. Pomanjkanje spanja vpliva tudi na hormon grelin, ki regulira lakoto in apetit. Obenem pa zadostna količina spanja pospešuje produkcijo hormonov, ki kurijo maščobe, zato je dober spanec nujno potreben za uspešno izgubljanje kilogramov. Baldrijanov čaj je čaj za hujšanje prav zaradi tega, ker vam pomaga do kvalitetnega spanja. Znan je kot blago uspavalno sredstvo.

Ashwagandha čaj: blokira delovanje maščobnih hormonov

Čaj za hujšanje Ashwagandha zmanjšuje posledice vsakdanjega stresa, zaradi česar na življenje gledate veliko bolj pozitivno. Reducira namreč delovanje stresnih hormonov, ki lahko naše življenje postavijo na glavo. Verjetno veste, da stres ni ravno najboljši prijatelj hujšanja. Ljudem, ki so podvrženi stresu, v telesu potekajo številni vnetni procesi, ti procesi pa vodijo do debelosti, sladkorne bolezni, raka in različnih srčnih obolenj. Uprite se  stresu s skodelico tega odličnega čaja.

Mate čaj: kuri kalorije

Mate čaj je znan po svojih močnem termogenetskem delovanju. To pomeni, da je naraven čaj za hujšanje, saj pospeši izgorevanje kalorij, izboljša pa tudi občutljivost na inzulin. Mate čaj je kot zeleni čaj na steroidih, saj vsebuje ogromno močnih antioksidantov, B vitaminov in kroma, ki pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Čaj za hujšanje.

Metin čaj: preprečuje občutek lakote

Najbrž že veste, da določene vonjave spodbudijo apetit, medtem ko ga druge zavirajo. Vonj po meti bo zmanjšal občutek lakote, zato je metin čaj za hujšanje odličen pripomoček pri izgubljanju odvečnih kilogramčkov.

Kamilični&sivkin čaj: za več energije

Dober čaj za hujšanje je tudi mešanica kamilice in sivke. Odganja utrujenost in depresijo, saj zmanjšuje stres, ki ga povzroča pomanjkanje spanja. Omenili smo že, da stres pripomore k različnim vnetnim procesom v telesu, ki so neposredno povezani z debelostjo ter povišanim krvnim sladkorjem.

Kot vidite, je izbira čajev za hujšanje res pestra. Odločite se za svojo skodelico čaja in poletje dočakajte v novi, vitki podobi. Želimo vam uspešno hujšanje!

Pripravila: M. Mrše