• C Novo mesto
  • 03:04
  • Sob, 21.05.2022

Če želite povečati svojo samozavest, naredite tole

Večina se nas zaveda, da sta samospoštovanje in samozavest zelo pomembna v našem življenju, saj nam omogočata boljše spopadanje s stresnimi situacijami in nas vsak dan navdajata s pozitivnim občutkom o samih sebi, kar nam omogoča boljšo obrambo pred negativnimi dogodki in komentarji. Z boljšo samozavestjo lahko učinkovito prebolimo zavrnitev ali neuspeh, prav tako pa smo manj podvrženi anksioznosti in stresu. Poglejmo 5 načinov, kako lahko izboljšamo našo samozavest.

  1. Pravilno uporabljamo spodbudne stavke

Spodbudni stavki, kot na primer: »Ta projekt mi bo uspel,« so zelo popularni, vendar pa lahko ljudem z nizko samopodobo le-to še poslabšajo. Zakaj? Ko imamo slabo mnenje o samih sebi, takšnim stavkom preprosto ne verjamemo ali pa nam v primeru neuspeha celotno predstavo o nas samih le še poslabšajo. Spremenimo takšne stavke v nekaj bolj realnega, na primer: »Vztrajal bom tako dolgo, dokler mi ne bo uspelo.«

  1. Zavedajmo se svojih kompetenc in jih razvijajmo ter izboljšujmo

Da izboljšamo našo samozavest, moramo najprej razčistiti, v čem smo dobri in v čem uživamo. Če smo na primer dobri kuharji, skušajmo organizirati več večerij ali kosil za prijatelje, ki bodo v naših jedeh uživali in nas pohvalili. Če smo dobri športniki, skušajmo več časa nameniti treningom in se prijaviti na rekreacijske tekme, kjer lahko doživimo uspeh. Ugotovimo torej, v čem smo dobri in se na tem področju še izboljšajmo.

  1. Naučimo se sprejeti komplimente

Ko imamo nizko samozavest, smo manj dovzetni za komplimente, čeprav jih ravno v tem času najbolj potrebujemo. Postavimo si torej cilj, da znamo sprejeti in ponotranjiti komplimente, čeprav nam bo neprijetno, ko jih bomo dobili. Najboljše je, da si pripravimo nek odziv za situacijo, v kateri bomo prejeli kompliment. Namesto da se komplimenta otepamo, se raje zahvalimo za prijaznost. Sčasoma bomo postali bolj dovzetni za komplimente in naša samozavest se bo izboljšala.

  1. Zamenjajmo samokritičnost za sočutnost

S samokritičnostjo lahko našo nizko samozavest še dodatno poslabšamo. Najboljše je, da samokritičnost zamenjamo za sočutnost do samih sebe. Ko začnemo imeti notranji samokritični monolog, raje ustavimo svoje misli in pomislimo, kaj bi v takšni situaciji rekli svojemu najboljšemu prijatelju.

Pripravil: NaDlani.si; Photo: Pixabay

cvetličarna