• C Novo mesto
  • 02:08
  • Tor, 18.01.2022

Česen: naravni antibiotik, ki ga ima vsak doma

V hladnih zimskih dneh, ko se radi zadržujemo v notranjih prostorih, smo bolj podvrženi tudi slabitvi imunskega sistema in sezonskim virusom. A preden posežete po zdravilih, preberite nekaj besed o pozitivnih učinkih česna.

Ne pravijo zaman, da je česen naravni antibiotik. Še posebej pozimi bo vaše telo hvaležno, če ga boste uživali, saj dobro učinkuje proti virusom, bakterijam, glivičnim okužbam in drugim tegobam, kot so gripa, nahod, vnetje ušes in ustne votline, tudi prsnega koša. Menda blaži celo nadležni herpes.

Česen že velik del zgodovine uporabljajo v zdravilne namene. Z njim so zdravili, še preden so ugotovili, da je tudi dobra začimba in nepogrešljiv v kuhinji. Dolga leta je česen znan kot naravno zdravilo proti odpravljanju črevesnih zajedavcev in lajšanju težav s prebavo ter dihanjem. Vsebuje namreč več kot 200 biološko aktivnih učinkovin, med katerimi sta pomembna zlasti alicin (ta mu daje prepoznaven vonj) in eterično olje, vsebuje pa tudi vitamina B in C, beljakovine, fosfor, selen, kalcij in kalij. Poleg naštetega je česen koristen tudi za delovanje srca, preprečevanje nabiranja holesterola, deluje kot diuretik in širi krvne žile. Zavira nastajanje krvnih strdkov, s tem pa pomaga v boju proti kapi, boleznim srca in trombozi. Blaži tudi vnetja prebavil, v črevesju preprečuje gnitje in tako uravnava črevesno floro. Ne le na telo, česen s svojimi učinkovinami ugodno vpliva tudi na duha, saj premaguje utrujenost in spodbuja delovanje možganov. Nekateri poročajo celo o preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in nekaterih vrstah raka.

To pa še ne pomeni, da se morate odpovedati predpisanim zdravilom, če jih imate. Navodila zdravnika morate upoštevati, česen pa naj bo kot dodatek in na vašem jedilniku čim pogosteje. Za konec pa še malo za šalo: veste, katera stvar prežene zadah po česnu? Čebula. Ja, tudi smeh velja za prav posebnega zdravilca. Če pa česna vseeno ne marate preveč, res poskusite s čebulo, porom, šalotko in drobnjakom. Vsa ta zelenjava namreč vsebuje podobne učinkovine kot česen.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay