• C Novo mesto
 • 05:45
 • Ned, 11.04.2021

Črni čaj

Črni čaj je čaj, pri katerem oksidacija steče do konca, zaradi česar se listki čaja obarvajo črno. Skodelico si lahko privoščite zjutraj, saj vas bo hitro in učinkovito zdramila. Vaš princ na belem konju pa bo tudi čez dan, ko boste začutili, da vam primanjkuje energije. Vsebuje namreč veliko teina (kofeina), ki za razliko od kave ne vpliva na krvožilni sistem ter ima zelo dolg učinek poživljanja.

Odkod izvira čaj (črni čaj)?

Natančen izvor čaja je še vedno prava skrivnost, seveda pa obstajajo tudi številne kitajske in japonske legende. Ena izmed njih pravi, da se je takratni kitajski cesar s črnim čajem spoznal že leta 2737 pred našim štetjem, saj naj bi mu nekega dne, ko je pil toplo prekuhano vodo, v skodelico padlo nekaj listov čajevca. Voda se je obarvala zelenkasto. Ko je tekočino preizkusil, je bil nad njenim vonjem in okusom tako zelo navdušen, da so začeli čajevec gojiti po celem cesarstvu.

Povsem neizpodbitno pa je dejstvo, da je čaj na Kitajskem poznan že več kot 4.000 let. iz tistega obdobja se najdejo tudi prvi zapisi o čaju ter njegovih vplivih na telo. Kasneje je čaj pridobil velik sloves, saj naj bi bil proglašen za kraljevi napitek. Evropejci smo črni čaj spoznali preko Marca Pola, ki je v knjigi zbiral vtise in zapise iz svojih potovanj. Čaj je na splošno poznan postal leta 1610. V Angliji so razvili posebno kulturo pitja čaja, kmalu zatem pa je navdušenje zajelo tudi celino. Danes čaj pijemo vsi.

Kot zanimivost naj napišemo, da večino vsega svetovnega pridelka čaja proizvedejo v le nekaj državah na svetu, in sicer na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, Tjavanu in še nekaterih drugih državah. Najboljši črni čaj lahko zasledimo prav v Indiji in Šrilanki.

Sestava črnega čaja

Črni čaj

Črni čaj se lahko pohvali s katehini, močnimi antioksidanti, ki predstavljajo velik del čaja. Potem moramo seveda omeniti tein oziroma kofein, ki daje čaju svojevrsten okus in poživljajoč učinek. Najdemo lahko še majhne vrednosti teobromina in teofilina, na koncu pa so tu še fluoridi in vitamini.

Kako si pripravimo črni čaj?

Priprava skodelice čaja je pravi obred. Za vsako skodelico črnega čaja odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Lističe prelijemo z vročo vodo. Voda mora prej zavreti, nato jo odstavimo, da se poležejo dvigajoči se mehurčki. Čaj pustimo v vodi od 3 do 5 minut, vse skupaj je odvisno od količine čaja in velikosti skodelice. Dlje kot se bodo lističi namakali v vodi, več polifenoilov se bo izločilo in bolj trpek bo črni čaj.

Črni in zeleni čaj – kakšna je razlika med njima

Črni čaj

Črni čaj in zeleni čaj se razlikujeta po tem, kakšen je način predelave čajnih lističev. Pri črnem čaju so lističi podvrženi procesu fermentacije, se pravi oksidacije s pomočjo encimov. Pri tem lističi dobijo značilno črno barvo. Zeleni čaj ohrani svojo zeleno barvo, saj ni fermentiran.

Postopek pridobivanja črnega čaja

Lističe najprej oberejo ter jih posušijo, pri tem izgubijo kar 30 odstotkov vlage. Nato jih še povaljajo. S tem se zdrobijo celice v lističih in sok iz celic pride v stik z zrakom. Začne se fermentacija, kar pomeni, da celični sok oksidira s kisikom, ki ga dobi iz zraka. Ko so listi primerno obarvani, se postopek fermentacije ustavi, lističe pa posušijo z vročim zrakom. Pri tem se posuši celični sok na listkih. Sledi še to, da ločijo večje listke, ki so kakovostnejši, od manjših. Čaj na koncu zapakirajo in že je pripravljen za transport in prodajo.

Ste vedeli? Bolj črn je črni čaj, dalj časa se je odvijala fermentacija. Pri tem se je izgubilo več učinkovin, ustvarilo pa več kofeina.

Črni čaj in njegovi pomembni vplivi na telo

 • Črni čaj je odličen za zobe, saj zmanjšuje zobne obloge ter preprečuje nastanek bakterij v ustih. Varuje tudi pred zobno gnilobo. Če boste po obroku popili skodelico črnega čaja, boste upočasnili razvoj bakterij in poskrbeli za bolj zdrave zobe.
 • Je odličen antioksidant, saj vsebuje veliko polifenolov, ki varujejo celice pred poškodbami prostih radikalov.
 • Če boste spili nekaj skodelic črnega čaja na dan, boste zmanjšali tudi tveganje za srčno kap. Črni čaj namreč ščiti stene žil pred poškodbami in znižuje raven slabega holesterola.
 • Poskrbel bo za močne kosti, zmanjšala se bo možnost za nastanek artritisa.
 • Črni čaj v kombinaciji z zelenim spodbuja delovanje jeter ter s tem omogoča čiščenje organizma.
 • Krepi delovanje imunskega sistema. Kako tudi ne, saj vsebuje tanine, ki se uspešno borijo z virusi. Zato si preventivno brez skrbi privoščite skodelic

  Črni čaj

  o tega odličnega čaja.

 • Zmanjšuje tveganje za nastanek in razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
 • Zmanjšuje tudi stres, saj zelo učinkovito pomirja. Znižuje namreč nivo kortizola, ki je hormon stresa.
 • Poskrbi tudi za zdrava prebavila, saj jih s svojim terapevtskim učinkom učinkovito pomirja.
 • Postopoma in zmerno vas napolni z energijo.
 • Zmanjšuje tveganje za nastanek raka, saj naj bi raziskave pokazale, da uničuje rakave celice.
 • S črnim čajem boste izgubili odvečne maščobne blazinice, saj pospešuje proces hujšanja ter topi odvečno maščobo.

Črni čaj se uporablja tudi v lepotne namene

Omenili smo že, da je naravni antioksidant, ki vsebuje tudi vitamine E in C. Kot tak se odlično obnese v boju proti prostim radikalom, ki povzročajo prezgodnje staranje. Obenem pomaga pri odpravi podočnjakov ter zabuhlosti oči, pa tudi pri mozoljavosti. Uporabljate ga lahko za bolj čvrsto in napeto kožo, pri tem si obraz navlažite s črnim čajem. Proti mozoljem uporabite kar vrečke črnega čaja, ki jih položite na nezaželene akne. Črni čaj poskrbi tudi za sijoče lase, uporabite ga tako, da z njim po umivanju spirate lase. Poleg tega je odličen še kot domač hladilni obkladek za sončne opekline, da blaženja pikov žuželk niti ne omenjamo.

Pripravila: Monika M.

Črni čaj
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.