• 25.44C Novo mesto
  • 16:37
  • Čet, 18.07.2019

Da ne bodo vedno le klovni in princeske – FOTO

Pust je dobesedno pred vrati, vi pa nimate ideje, kako našemiti otroka? Zaviti v trgovino po kostum, kakršnega bodo imeli še najmanj štirje otroci v šoli ali vrtcu, se vam upira, čarovnic, klovnov in princesk je tako ali tako vedno dovolj, hkrati pa bi radi preživeli koristen čas s hčerko ali sinom, ko bosta skupaj ustvarjala in se zabavala? Ponujamo nekaj nasvetov.

Če je vaš nadobudnež še majhen, imate doma najbrž prazno škatlo od plenic. Super so za shranjevanje premajhnih oblačil, igrač, in ker so dovolj trdne in velike (sicer odvisno od pakiranja), jih lahko uporabite tudi za kostum. Denimo kostum lego kocke: potrebujete kartonsko škatlo, štiri ali šest embalaž od denimo manjših pakiranj jogurta ali skute, lepilo ali silikonsko pištolo, škarje in barvo, najbolje v spreju, obnesejo pa se tudi akrilne, vzemite rdečo, rumeno ali zeleno. Škatli odrežete eno stranico, da jo bo otrok lahko dobil čez glavo, ter naredite še odprtine za roki in glavo. Na sprednjo stran nalepite embalažo mlečnih izdelkov in vse skupaj pobarvate. Pri tem naj vam pomaga podmladek; če boste uporabili tempera ali akrilne barve, bo najbrž potrebnih več nanosov. Otroka oblecite v hlače in majčko v enaki barvi, kot je pobarvan izdelek, in mu nadenite lego kocko!

Zelo podobno lahko naredite rubikovo kocko, potrebovali boste škatlo, ki ima vse stranice enako dolge, barve, ki jih ima rubikova kocka, in črn lepilni trak, da boste ločili posamezne ploskve. Lahko jo naredite tudi tako, da škatlo po robovih pobarvate s črno barvo ali oblepite s črnim trakom, nato pa na nanjo nalepite kvadrate v različnih barvah.

Naj bo potapljač ali astronavt

Iz dveh plastenk lahko naredite jeklenki za plin in otroka spremenite v potapljača ali astronavta. Preprosto je: dve enako veliki plastenki pobarvate srebrno ali ju oblepite s srebrnim lepilnim trakom, ju vzporedno zlepite skupaj in jima dodate vrvico, da ju bo imel otrok na rami kot nahrbtnik. Kakšen črn samolepilni trak čez plastenki bo naredil še boljši učinek; no, če boste imeli doma malega potapljača, mu na glavo dajte še očala za plavanje ali podvodno masko, oblecite pa ga v črna oblačila, ki bodo delovala kot neopren, če astronavta, naj ima bela oblačila, po možnosti s kapuco, ki bo delovala kot skafander, lahko pa ima celo belo čelado, če je pri roki, ali pa jo naredite doma: napihnite balon do velikosti otroške glave, morda malce več, naredite lepilo iz vode in moke ter natrgajte časopisni papir na manjše koščke. Sledi delo, po navadi zelo ljubo otrokom: s čopičem nanesite lepilo na časopisni papir in ga položite na balon; to nadaljujete, dokler ni balon prekrit z več plastmi, tremi ali štirimi. Ko se posuši, balon počite, izvlecite na plan in iz nastale žoge izrežite odprtino za vrat ter še en kvadrat s predela za oči in nos. Pobarvajte z belo. Vola!

Pripravila: A. S.
Foto: Pinterest