• C Novo mesto
  • 05:40
  • Pet, 02.06.2023

Dallas Mavericks: Ameriške športne sanje

Dallas Mavericks je ameriška košarkarska ekipa za katero igra tudi Luka Dončić. Vse od njegove priključitve teksaški ekipi, je le ta v velikem vzponu števila navijačev pri nas. Še pred tem je bila poznana po dvajsetletni eri nemške legende Dirka Nowitzkega, ki jih je leta 2011 popeljal do prvega in edinega naslova prvaka lige NBA. Prav zato je franšiza Dallas Mavericks čudovit skok v preteklost ekipe za katero igra slovenski čudežni deček. Kakšna je torej zgodba konjičkov iz Dallasa?

Začetki franšize Dallas Mavericks segajo ne daleč nazaj

Dallas Mavericks so nastali leta 1978, ko je kalifornijski poslovnež Garn Eckardt dalaškemu odvetniku Dougu Adkinsu omenil, da želi ustvariti NBA franšizo v Dallasu. Adkins ga je povezal z enim od svojih klientov Donom Carterjem. Pogovori z Eckardtom so se ustavili, a Don Carter je še vedno imel neznansko željo po tem. Veliko mero zanimanja je pokazal tudi Norm Sonju, lastnik takratne franšize Buffalo Braves. Omenjena franšiza se je preselila v San Diego pod novim imenom San Diego Clippers in Dallas je še vedno bil mesto brez NBA ekipe. Don Carter in Norm Sonju sta se spoznala preko župana Roberta Folsoma, ki je bil lastnik in predsednik zadnje franšize v Dallasu, ki se je leta 1973 preselila v San Antonio in postala ekipa Spursov. Skupaj sta Carter in Sonju želela kupiti franšizi Milwaukee Bucks in Kansas City Kings, a se je nakup vsakič zataknil pri premiku franšize v Dallas. Nova želja je postala ekspanzija lige v mestu na jugu ZDA.

Liga NBA najprej ni imela želje po širitvi v Teksas, saj sta bili tam že dve ekipi – Houston Rockets in San Antonio Spurs. Sezona 1978-1979 je bila neprofitna, saj je 18 od 22 ekip sezno zaključilo z izgubo denarja. Kljub temi je na All-Star tekmi leta 1979 komisar lige Larry O’Brien dejal, da bo liga v naslednjih dveh letih dobila dve novi franšizi. Mesti naj bi bili prav Dallas in Minneapolis. Slednji se je ligi pridružil šele deset let kasneje, a Dallas je končno dobil svojo ekipo.

Logotip NBA franšize Dallas Mavericks

Logotip NBA franšize Dallas Mavericks, ki je že več kot dvajset let skoraj nespremenjen

Ime Dallas Mavericks in prvi izbor, ki ni želel igrati zanje

Ime je ekipa dobila s pomočjo navijačev. Bila se je bitka med nazivi Mavericks, Wranglers in Express. Ekipa je postala znana kot Dallas Mavericks in s tem imenom igra še danes. Navdih imena so našli v istoimenski TV-seriji Maverick, ki se je predvajala med leti 1957 in 1962. Prvi trener ekipe je postal Dick Motta, ki je le dve sezoni poprej popeljal ekipo Washingtona do naslova prvaka lige NBA.

Z enajstim izborom na nabru leta 1980 je bil izbran Kiki VanDeWeghe z univerze UCLA, ki pa ni želel igrati za Dallasa in bil menjan v Denver. Na prvi tekmi v novo zgrajeni arei Reunion je ekipa premagala ekipo iz San Antonia z rezultatom 103-92. Kljub uvodni zmagi je Dallas svojo prvo sezono zaključil s 15 zmagami in kar 67 porazi. A tudi v temnih trenutkih so bili lepi spomini, saj je zadnjih 26 tekem za ekipo začel tudi Brad Davis. Naslednjih dvanajst let je igral za Maverickse in je den redkih, katerih dres visi na stropu arene.

Ekipa Dallas Mavericks je bila prvič resen tekmec v sezoni 1982-1983, ko so zmagali dvanajst od svojih tadnjih petnajstih tekem. Še vedno ni bilo dovolj za končnico, a bil je napredek. Prihodnjo sezono pa je bilo prvič, da je ekipa Dallasa zabeležila pozitiven končni rezultat v sezoni. Dosegli so 43 zmag in 39 porazov, Mark Aguirre pa je bil prvi All-Star igralec franšize. Naslednja leta niso bila postlana z rožicami, saj so zabeležili tudi eno izmed najslabših sezon v zgodovini lige, ko so leta 1993 vpisali le 11 zmag in kar 71 porazov. A počasi se je s tako imenovanim »rebuildom« vse začelo spreminjati. Jim Jackson, Jamal Mashburn in Jason Kidd so postali tro poznan pod imenom »The Three Js«. Sezono 1994-1995 so končali s 36 zmagami in 46 porazi, kar ni bilo dovolj za končnico, a napredek je bil zgodovinski. Le za kratek čas se je zdelo, da Dallasu kaže veliko bolje, a ni temu ni bilo tako.

Ekipa Dallas Mavericks je v svoji zgodovini videla več poskusov velikih trojk

Ekipa Dallas Mavericks je v svoji zgodovini videla več poskusov velikih trojk

Prihod Dona Nelsona in Marka Cubana v Dallas Mavericks

Leta 1997 je bil kot generalni direktor zaposlen Don Nelson, ki je trenerja Cleamonsa sredi sezono odpustil in kot novega trenerja zaposlil kar sebe. V skrajšani sezoni 1998-1999 je Dallas sezono zaključil z rezultatom 19-31, a to je bilo leto velike spremembe. V ekipo je prišel Dirk Nowitzki, Michael Finley je začel igrati odlično in končno so bili na sporedu boljši časi. Prvič po letu 1989 so doma dobili več zmag kot pa jih izgubili, leto kasneje pa prvič po omenjenem letu presegli mejo 40 zmag.

14. januarja 2000 je skupina Ross Perot franšizo Dallas Mavericks prodala lastniku sezonske vstopnice Marku Cubanu za vrtoglavo vsoto 285 milijonov ameriških dolarjev. Era Marka Cubana je spremenila franšizo že v prvih nekaj mesecih, ko se je s svojim ekspresivnim in prijetnim načinom govora prikupil navijačem v Teksasu in po celotni ZDA. Trojec Nowitzki-Finley-Nash je ekipi prinesel 53 zmag in 29 porazov v sezoni 2000-2001. Istega leta je bil v ligi NBA pomemben mejnik, ko je govora o košarkarjih iz Azije. Wang Zhizhi je postal prvi kitajski košarkar, ki je zaigral na tekmi lige NBA – prav v dresu Dallas Mavericks. V prvem krogu končnice so izločili Utah in nato v petih tekmah drugega kroga izgubili proti San Antoniu, a mlada mednarodna ekipa je končno zaživela.

Sezono 2002-2003 je ekipa začela s 14 zmagami in zaključila s 60 zmagami in 22 porazi. Velika trojka, ki so jo sestavljali Dirk Nowitzki, Michael Finley in Steve Nash je končno prispela do konferenčnega finala. Nasproti jim je stala ekipa San Antonio Spurs, a sreče tudi tokrat ni bilo, saj se je pri izidu 1-1 v tekmah poškodoval Dirk Nowitzki in serija je bila izgubljena. In končno je prišlo leto 2006, ko je ekipa Dallasa prišla v svoje prvo finale v zgodovini lige NBA. Žal se ni izšlo po njihovih pričakovanjih, saj je bila ekipa Miamija na čelu z mladim Dwyanom Wadom in Shaquillom O’Nealom veliko bolj zbrana in aktivna. Prihodnjo sezono je nemški krilni center Dirk Nowitzki postal MVP lige, sezono pa so končali s šestim najboljših izidom v zgodovini. 67 zmag in 15 porazov je bilo takrat dovolj, da jih je svet videl kot edine favorite za naslov. Prišel je šok v obliki Golden State Warriorsov, ki so kot osma ekipa izločili prvo ekipo v prvem krogu in pričarali eno najlepših zgodb in obenem eno najbolj tragičnih.

Dirk Nowitzki v dresu svoje ekipe Dallas Mavericks

Dirk Nowitzki v dresu svoje ekipe Dallas Mavericks

Sanje Dallas Mavericksov so postale resničnost

Sezono 2010-2011 so začeli z veliko bolj veteransko ekipo, kot smo je bili vajeni. To jih ni odvrnilo od bombastičnega začetka, saj so sezono začeli s 24 zmagami in 5 porazi. Na koncu sezone so bili na tretjem mestu zahoda s 57 zmagami in 25 porazi. Najprej so izločili Portland, v drugem krogu končnice pa so jih pričakali Lakersi z vodjo Kobejem Bryantom. Ekipo Los Angelesa so premagali v štirih tekmah, kar je bilo svojevrstno presenečenje in liga je imela oči na pecljih. Sledilo je finalne konference proti mladi in izjemno talentirani ekipi Oklahome. Premagali so jih v petih tekmah in se še drugič v zgodovini franšize uvrstili v finale lige NBA. Tudi tokrat jim je nasproti stal Miami, a tokrat bolj zvezdniški in bolj atomski. Trojka LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh je bila v očeh vseh spremljevalcev jasen favorit. Veteranska ekipa je prišla do štirih zmag in v eni najlepših zgodb o osvojitvi naslova prvaka Dallasu prinesla prvi naslov prvaka. Dirk Nowitzki je postal MVP finala, franšiza Dallas Mavericks pa je prejela svoj prvi naslov prvaka lige NBA. Jim bo naslednjega prinesel Luka Dončić?

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: nba.com