• C Novo mesto
  • 22:08
  • Pon, 08.03.2021

Do prazničnega vzdušja s toplim kaminom

V decembrskem času v marsikaterem stanovanju praznični čas obogati goreč kamin, ki ambient ogreva in obenem deluje sproščujoče. Vendar pa je smiselno pri sami gradnji kamina upoštevati navodila in izkušnje pečarjev in dimnikarjev, ki poznajo zakonitosti izdelave in spremljajoče predpise.

Številni pečarji priporočajo toplozračno izvedbo kamina, saj zaradi sodobnega načina življenja, ko iz služb prihajamo pozno popoldan, ti kamini prostor hitreje segrejejo. Kamine v vseh podjetjih, ki se ukvarjajo z izgradnjo kaminov, oblikujejo po vaših željah in zmožnostih, tako da so kamini največkrat unikatni izdelek, glede na način ogrevanja prostora in drugo pa jih poznamo več vrst.

Široka paleta različnih kaminov

Kamine delimo glede na način ogrevanja – izpih ali sevanje, ter na vrsto kuriva. Pečarji imajo največ povpraševanja po toplozračnih kaminih, ki lahko ogrejejo bivalni prostor, pa tudi sosednje prostore. Ti lahko omogočajo naravno kroženje toplega zraka ali pa imajo vgrajen ventilatorski sistem, s katerim prisilno pospešijo kroženje toplega zraka v prostoru.

Na trgu lahko izberemo tudi akumulacijski kamin, ki oddano toploto kurišča akumulira ter jo enakomerno stalno prenaša v prostor. Toplovodni kamini pa izkoriščajo ogrevalno moč vode, tako da kaminski vložek ogreva vodo za ogrevalni sistem. Njihova posebnost je kotel v notranjosti kaminskega vložka ali plašč okoli kamina, kjer kroži voda in se segreva neposredno od plamena. Segreta voda tako izhaja iz kamina in kroži po napeljavi, pri čemer postane vir toplote za ogrevalni sistem in sanitarno vodo.

S strokovnjaki do željenega kamina

Pečarji so si enotni, da se nemalokrat obračajo na njih z vprašanji, kako naj kamin vgradijo v stanovanje, ter kako ga naj povežejo z dimnim sistemom. Kot izkušeni strokovnjaki za postavitev kamina, ti svetujejo, da se kurišče postavi na ojačeno podlago in se najprej naredi povezava z dimnikom z nerjavečo cevjo. Sledi ustrezna izolacija, šele nato izvedba obloge, pravijo. »Strokovna izvedba montaže oziroma obzidave je ključ do zadovoljstva, ki ga pričakuje vsak sodoben potrošnik,« še dodajajo.

Z ustreznim dimnikom do pravilnega delovanja kamina

Da bo kamin pravilno deloval, da se dim ne bo valil po stanovanju, je pomembno, da izdelamo pravilni dimnik. Pri tem moramo biti pozorni na presek dimne tuljave in višino dimnika. Običajni presek dimne tuljave naj bi znašal 20 centimetrov. Obstajajo tudi kurišča z manjšim presekom, vendar manjšega od 15 centimetrov ne boste našli. Pečarji ugotavljajo, da je vse več povpraševanja po kuriščih večjih dimenzij, od 80 do 120 centimetrov, zato v teh primerih svetujejo dimnik premera 25 do 30 centimetrov.

Pri sami izgradnji kamina je še ena posebnost, na katero moramo biti pozorni. Za pravilno delovanje sistema, ter da dimni plini uhajajo skozi dimnik, mora biti nad plamenom v kaminu dovolj velik prostor. Namreč dimni plini bodo uhajali skozi dimnik le, če so toplejši od zraka v prostoru in če dovajamo dovolj svežega zraka, v katerem se ustvari tolikšen tlak, da potisne dimne pline v dimnik. Priporoča se še, da naj bi plamen v kaminu segal le do ene tretjine višine vsega obzidnega prostora za gorišče. To pomeni, da mora biti nad plamenom dovolj prostora, v katerem nastane tlak, podobno kot v balonu s toplim zrakom. Sicer pa se nepravilno zgrajen kamin hitro opazi – vidimo da ne vleče dobro, saje pa ne uhajajo skozi dimnik, temveč v prostor.

Zelo pomembno je redno vzdrževanje

Kamine je potrebno redno vzdrževati. Na vencu kamina se namreč pojavijo temni madeži kamina in mnogi okraski, ki so vzrok, da ima kamin slab vlek. Strokovnjaki priporočajo, da se vsaj enkrat letno pregleda dimne poti. Redno pa je potrebno čistiti kurišče – odstranjevati pepel in čistiti steklo. Sicer pa čiščenje sovpada s kvaliteto drv, ki jo uporabljamo. Boljša kot so drva, redkejše bo čiščenje, saj so izkoristki kaminov zelo veliki in je malo pepela.

Kamini z regulacijo temperature gretja

Ker nas zunaj vsakodnevno pozdravljajo nestabilne temperaturne razmere, smo strokovnjake povprašali tudi o tem, ali je mogoče na kakšen način uravnavati temperaturo gretja. Pečarji, ki imajo na svojih spletnih straneh številne mikavne fotografije svojih izdelkov, so nam obrazložili, da imajo nekateri kamini in peči na pelete vgrajen digitalni zaslon za programiranje vžiga, ugašanja in uravnavanja toplote v vsem prostoru. Kamini in peči na pelete delujejo, razen začetnega polnjenja, povsem avtomatsko. Pri drugih kaminih pa lahko uravnavamo le jakost gorenja na podlagi dotoka zraka v kurišče. Večji kot je dotok zraka v kurišče, večja sta plamen in moč.

Vgradnja samih kaminov na pelete je nova na trgu, vendar enostavna, delujejo pa hitro, saj imate v manj kot pol ure vaš prostor že povsem ogret, zagotavljajo na spletni strani varcno-ogrevaj.si. Delovanje kamina je mogoče opravljati preko enostavnega zaslona, ki je na samem kaminu, poleg pa dobite tudi daljinski upravljalnik, kjer lahko nastavite termine ogrevanja in ugašanja po vaših željah.

Vir: Dragica Ribič