• C Novo mesto
  • 03:10
  • Tor, 18.01.2022

Ekološki božič: 5 nasvetov, kako letos prihraniti čim več

December je pred vrati in božični prazniki so že za ovinkom. Praznični mesec, poln dobre hrane, daril in druženja z najbližjimi osebami, posledično pa tudi mesec, v katerem bolj ali manj zapravimo več, kot smo vajeni zapravljati čez leto.

Ves svet se še vedno sooča z ekonomsko krizo, v katero nas je pahnila pandemija zadnjih dveh let. Marsikdo je primoran na vsakem koraku paziti, da ne bi zapravil preveč denarja, saj življenje nepretrgoma teče dalje. Kako doseči, da v času, ko bi najraje pokupili vse božične okraske in izpraznili vse police v trgovinah z živili, naš bančni račun ne bi tako trpel?

Ključ za to rešitev se skriva v doma narejenih izdelkih. Naj bodo vaši prazniki letos ekološko naravnani. Kaj vse lahko pripravite sami?

Okraski za božično drevo

Namesto raznovrstnih bunkic in ostalih barvitih obeskov za na božično drevo, letos sami izdelajte svoje okraske. Uporabite lahko res raznolike materiale, barve in vzorce. Pustite domišljiji prosto pot in se prepustite svojemu navdihu.

Božične voščilnice

Dovolj je že en komplet barvnega papirja, škarje in barvni trak. Kombinacij je toliko, kolikor imate idej. Izdelovanje božičnih voščilnic bo povezalo celotno družino in skupaj boste hkrati s končnimi izdelki kvalitetno preživljali čas z osebami, ki vam pomenijo največ.

Jaslice

Naravni materiali so kot ustvarjeni za podlago vaših jaslic. V gozdu boste našli vse, kar potrebujete – suhe veje, mah, storže, listje. Končni izdelek vas zna pozitivno presenetiti, sploh, če vam bodo pri tem pomagali otroci.

Božično drevo

Ste tudi vi pristaš prave smreke, ko govorimo o božičnem drevesu? Morda bi se letos raje odločili za umetno drevo, ki vam bo služilo naslednjih par let. Na spletu boste našli tudi ogromno idej, kako izdelati svoje lastno božično drevo, ne da bi sploh postavljali pravo ali umetno smrekico.

Božična večerja

Miza polna dobre hrane in kozarec dobrega vina sta sinonim za pravo božično vzdušje. V primeru, da prihajate iz velike družine, se letos s svojimi sorodniki dogovorite, da bi vsak prispeval en del božične večerje. Vsaka samostojna jed bo na božični večer vaš praznik povezala v čudovito celoto, vi pa boste prihranili zajeten kupček denarja. Enako se lahko dogovorite tudi z bližnjimi prijatelji.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels