• C Novo mesto
  • 20:41
  • Pon, 25.09.2023

Električna vozila so vozila prihodnosti

Električni avtomobil je avtomobil, ki ga poganja eden ali več električnih motorjev. Namesto goriva imajo električna vozila baterije, ki se jih lahko polni, ali kakšno drugo napravo, ki postopoma oddaja električno energijo. Električni motorji ustvarijo močno in gladko pospeševanje, so pa tudi do trikrat učinkovitejši kot tisti z notranjim izgorevanjem.

Prvi električni avtomobil (ali pa vsaj njegovi zametki) je bil ustvarjen že daljnega leta 1880. Električna vozila so bila ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja že precej priljubljena, vse do napredka motorjev z notranjim izgorevanjem in množične proizvodnje cenejših motorjev na bencinski pogon, ki se je razplamtela v 20. stoletju. Naftna kriza v 70. letih je sicer sprožila nekaj pomislekov in spet povzročila zanimanje za električna vozila, a ta se na trgu nikoli niso pojavila tako množično – morda tudi zaradi vpliva nekaj posameznikov, ki držijo v rokah celotno naftno bogastvo, a pustimo to za kdaj drugič.

electric-car-734574_960_720Morda pa prihajajo drugačni časi. Ljudje se vse bolj zavedajo, da nafte ni na pretek, okolje pa je zaradi brezglave rabe fosilnih virov energije vse bolj obremenjeno, tako da se bo treba obračati k drugim virom. Obdobje od leta 2008 naprej velja za nekakšno renesanso v proizvodnji vozil na električni pogon – v skladu za napredkom na področju izdelave baterij in drugačnega upravljanja z energijo. Voda na mlin proizvodnji električnih vozil so tudi vse višje cene naftnih energentov in potreba po zmanjševanju toplogrednih plinov v ozračju. Mnoge države so začele pobirati okoljske davke in uveljavile razne ugodnosti za tiste, ki vozijo električne avtomobile.

Prav leta 2008 je podjetje Tesla predstavilo svoj prvi električni avtomobil, ki je bil hkrati pravi športni avtomobil, ki za pogon uporablja elektriko. Peugeot je potem predstavil model ion, citroen c-zero, mitsubishi pa i-miev. Američani so ustvarili električni avtomobil chevrolet volt, opel pa evropsko različico volta – ampera. Volvo je kmalu predstavil električni avtomobil C30 electric, ford pa focus electric.eco-friendly-149801_960_720

Zakaj se odločiti za električni avtomobil?

Razlogov za odločitev o nakupu vozila na električni pogon je več: cene fosilnih goriv se višajo in višajo, izkoristki motorjev na notranje izgorevanje so nizki, prehod na trajnostni način življenja pa nujen. Električni avtomobil porabi manj energije, ima nizke stroške vzdrževanja in nudi poceni vožnjo. Električni avtomobil je tudi občutno tišji, ne onesnažuje kot avtomobili na bencinsko gorivo in tako lahko prispevajo k čistejšemu okolju. Ker imajo električna vozila manj sestavnih delov, je manjša tudi možnost okvar, s čimer so povezani stroški vzdrževanja, potniki menda občutijo večje udobje, električni avtomobil pa lahko prevozi tudi občutno več kilometrov kot klasični, ki ima veliko vrtljivih delov. Očitno je električni avtomobil v vrsti alternativnih trenutno najboljša možnost, pri čemer je treba upoštevati tudi vse bolj lokalno proizvodnjo električne energije.electric-car-789325_960_720

Se pa v zvezi s tem pojavlja tudi kar nekaj težav: polnjenje akumulatorja pri vozilu na električni pogon lahko traja precej časa, marsikje pa ni na voljo potrebne infrastrukture za to. Stroški akumulatorjev se sicer zmanjšujejo, vendar so še vedno precej visoki, nakup vozila na električni pogon pa je tudi kar precejšnji finančni zalogaj. Poleg tega je mnoge tudi strah, da bo njihov električni avtomobil zatajil, kadar bo to najmanj potrebno. Ko elektrike zmanjka, si je pač težko pomagati … To je v bistvu še največja slabost, ki jo prinaša električni avtomobil: da je njegov doseg omejen z zalogo energije, ki jo ima na voljo. Konec koncev pa je z zalogo bencina oziroma dizla omejen tudi avtomobil na klasično gorivo … Akumulatorji vozil na električni pogon so precej težki in zavzemajo veliko prostora, imajo pa tudi omejeno življenjsko dobo – potem je treba kupiti drugega, starega pa reciklirati, kar je obremenitev za okolje.

charge-point-1645270_960_720Električni avtomobil na evropskih tleh

V Evropi je sicer vodilni ponudnik vozil na električni pogon Renault, ki je v prvi polovici leta 2016 prodal več kot 15.000 električnih avtomobilov, in to brez upoštevanja štirikolesnika twizy. Rast je bila v primerjavi z lanskim letom kar 32-odstotna. Na evropskih cestah je vsak četrti električni avtomobil Renaultov, v Franciji pa vsak drugi. In kaj Renault trenutno ponuja? Za različne uporabnike so na voljo kompaktno mesto vozilo zoe, lahko gospodarsko vozilo kangoo Z. E. in mestni dvodedežni twizy. Najbolj prodajani električni avtomobil v Evropi je zoe, medtem ko je twizy inovativni ponudnik drugačne in zabavne mobilnosti v mestnih središčih.

Kot kaže, so električna vozila v Evropi vse bolj priljubljena, saj so v prvih treh mesecih letošnjega leta na novo registrirali 35.730 vozil, to je 27 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Močno se je sicer povečalo tudi povpraševanje po hibridnih vozilih, medtem ko se je število na novo registriranih avtomobilom s pogonom na plin znižalo. Sicer pa se največ primerkov vozil na električni pogon proda na Japonskem in v ZDA.

Avtorica: M. S. Foto: Pixabay