• C Novo mesto
  • 15:58
  • Čet, 22.02.2024

Eurojackpot – žrebanje, ki že deseto leto zapored obljublja boljši jutri

Eurojackpot je žrebanje denarne nagrade, ki poteka vsak teden. Žrebanje se izvaja vsak torek in petek ter obljublja nagrade vse do 120 milijonov evrov. Igra, ki poteka v 18 evropskih državah, ponuja skupno 12 nagradnih stopenj in zajamčen jackpot dobitek v višini najmanj 10 milijonov evrov v vsakem žrebanju. To poteka ob 20. uri v Helsinkih, na Finskem.

Žrebanje, v katerem lahko sodelujejo tudi Slovenci, še poteka v Italiji, Španiji, Finski, Estoniji, Nemčiji, Madžarski, Islandiji, Latviji, Litvi ter na Hrvaškem, Češkem, Danskem, Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, Slovaškem in Švedskem. Vse to so evropske države, v katerih lahko državljani s pomočjo sreče zaslužijo lepe vsote denarja.

Velike denarne vsote in še večje verjetnosti uvrščajo Eurojackpot med najbolj priljubljene loterije v Evropi. Dobitne številke, ki se dvakrat na teden izžrebajo po srednjeevropskem času v Helsinkih, so objavljene na uradnih straneh že kmalu po žrebanju.

Velike denarne vsote in še večje verjetnosti uvrščajo Eurojackpot med najbolj priljubljene loterije v Evropi.

Velike denarne vsote in še večje verjetnosti uvrščajo Eurojackpot med najbolj priljubljene loterije v Evropi.

Pravila igre Eurojackpot

Za sodelovanje v žrebanju Eurojackpota morajo vsi sodelujoči izpolnjevati nekatere pogoje. V Sloveniji je starostna meja za vsakega sodelujočega najmanj 18 let, torej lahko sodelujejo zgolj polnoletni državljani Slovenije. Enako velja za vse ostale sodelujoče države, razen za Estonce. Pri njih je starostna meja postavljena pri 16. letih. Za prav vse veljajo enaka pravila pri sodelovanju v žrebanju.

Vsak sodelujoči igralec najprej izbere 5 glavnih številk med 1 in 50. V nadaljevanju igralci izberejo še dve dodatni evro številki, in sicer od 1 do 12. Evro številke se žrebajo iz ločenega bobna za žrebanje, tako da je možno izbrati isto glavno in evro številko.

Igralci morajo svoj listek vplačati pravočasno, in sicer pred določenim rokom pred žrebanjem, ki se normalno zaključi ob 19. uri, torej eno uro pred začetkom žrebanja. Kombinacije petih glavnih in dveh dodatnih evro številk vam lahko prinesejo maksimalen dobitek, ki je omejen na 120 milijonov evrov. Dobitne kombinacije se sicer začnejo pri ujemanju treh številk.

Če v žrebanju ni zmagovalca, se znesek Eurojackpota prenese v naslednje žrebanje. Ker je najvišji dobitek omejen na 120 milijonov evrov, se celoten znesek, ki presega to vrednost, prenese v naslednje nižje kategorije. Prekomeren znesek tako največkrat dobi kombinacija 5+1.

Letos slavimo že 10. obletnico žrebanja igre Eurojackpot

Po neverjetnem uspehu predhodnega EuroMillionsa je več evropskih držav začelo z razvojem druge igre na srečo oz. žrebanja loterije. Marca 2005 so tako v Helsinkih na Finskem prišli do skupnega dogovora glede začetka Eurojackpota.

Čeprav so bile začetne napovedi bolj obetavne, se je prvo žrebanje za nagrado Eurojackpota izvedlo šele 23. marca 2012. Takrat so začeli s prodajo listkov na Danskem, Finskem, Nizozemskem, v Estoniji, Nemčiji, Italiji in prav tako pri nas v Sloveniji. Igralci so takrat izbirali med petimi glavnimi številkami od 1 do 50 ter dvema Evro številkama med 1 in 8.

11. maja istega leta je glavni dobitek prvič v zgodovini žrebanja romal v roke prvega zmagovalca. Nemški državljan je tako zadel prvi Eurojackpot in postal bogatejši za neverjetnih 19,5 milijonov evrov.

V naslednjih letih se je vedno več evropskih držav odločilo za priključitev in sodelovanje pri omenjeni igri na srečo. Leta 2013 je tako sodelovalo že 14 evropskih držav, 2014 pa se je število sodelujočih držav povzpelo že na 16. Leta 2017 se je priključila zaenkrat zadnja država, to je bila Poljska.

25. marca 2022 je žrebanje za Eurojackpot tako praznovalo že 10. obletnico obstoja. Za ta mejnik so se odgovorni odločili oblikovati še dodatna nova pravila, ki so med sodelujočimi požela val navdušenja, saj naj bi bila z novimi pravili za sodelujoče igra še bolj dobičkonosna.

Če je pred tem datumom letos žrebanje potekalo vsak petek, so zdaj praktično podvojili možnosti osvojitve denarnih nagrad, saj se po novem žreba tudi vsak torek. Prav tako so dvignili najvišjo možno nagrado iz 90 na 120 milijonov evrov. Žrebanje je tako še dodatno pridobilo na priljubljenosti in vsak teden znova privabi nove sodelujoče, ki si želijo z denarnimi nagradami zagotoviti boljšo in bolj varno prihodnost.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash