• C Novo mesto
  • 16:31
  • Sre, 12.06.2024

Formula 1: najvišji razred motošporta, ki je vedno bolj priljubljen med mladimi

Tako imenovana najvišja kategorija motošporta, kot ga označuje krovna avtomobilistična organizacija FIA, je na sceni že vse od leta 1950. Gre za najpomembnejše dirkaško tekmovanje na svetu, ki ga vodi Mednarodna avtomobilska zveza. Sezona je sestavljena iz 21. dirk, ki potekajo v različnih državah in vsako leto privabljajo več in več radovednih in navdušenih oboževalcev. Vsaka dirka Formule 1 je označena z imenom Grand Prix, oziroma Velika nagrada vsakega prizorišča, na katerem se dirka odvija.

Sezona se začne v Avstraliji in konča v Abu Dhabiju. Čeprav Evropa velja za nekakšno centralno središče prizorišč dirk za Veliko nagrado, pa se del tekmovanja odvija tudi na drugih celinah, na primer v Braziliji, na Japonskem, v Singapurju, Mehiki, Rusiji, Maleziji in tudi v Združenih državah Amerike.

Zaradi izjemne priljubljenosti velja Formula 1 za izjemno zaniman šport tako med gledalci kot tudi med oglaševalci, zato si je tudi pridobila naziv za najdražji šport na svetu. Cene za pravice glede televizijskih prenosov so poskočile v nebo, s tem so k športu pristopili tudi največji svetovni sponzorji, ki skrbijo za dobre proračune vpletenih ekip. Kljub visokim zneskom, ki se dnevno obračajo v svetu Formule 1, pa je v zadnjem letu zaradi svetovne epidemije bankrotiralo več ekip.

Zaradi izjemne priljubljenosti velja Formula 1 za izjemno zaniman šport tako med gledalci kot tudi med oglaševalci

Zaradi izjemne priljubljenosti velja Formula 1 za izjemno zanimiv šport tako med gledalci kot tudi med oglaševalci

Značilna oblika dirkalnikov, zaradi katerih je Formula 1 tako poznana  

Mednarodna avtomobilistična organizacija (FIA) je bila ustanovljena leta 1947, po koncu Druge svetovne vojne. Dve leti pozneje se je organizacija odločila združiti več Grand Prixov v eno tekmovanje, ki so ga poimenovali Formula 1. Prva sezona se je tako začela leta 1950 z dirko na dirkališču Silverstone Circuit, ki se nahaja v Veliki Britaniji. Edina začetka ekipa, ki še danes predstavlja pomemben člen v tekmovanju, je Ferrari, zato je tudi znan kot najstarejša ekipa v franšizi Formule 1.

Tekmovalci sedijo v enosedu, ki se imenuje formula. Ker z njimi dosegajo hitrosti tudi do 300 km/h, morajo imeti opravljeno posebno licenco, s katero dokazujejo, da so pripravljeni za takšne hitrostne podvige. Da bi dirkalnik zlahka razlikovali od avtomobilov, ki tekmujejo v drugih motošportnih kategorijah, je dobro vedeti, da gre za enosed na štirih kolesih in z odprto kabino. Za vsakega tekmovalca je seveda izjemno pomembno, da je njegov dirkalnik konkurenčen z dirkalniki ostalih, saj le tako lahko tekmuje z njimi.

Da bi bil enosed oziroma dirkalnik v sezoni čim bolj uspešen, je pomembno, da ima pravilen dizajn in dober motor. Prvi mora zagotoviti, da je dirkalnik aerodinamičen, saj manjši upor pri prehodu skozi zrak vpliva na večjo hitrost, manjšo porabo goriva in boljši oprijem na stezi, ki preprečuje morebitne zdrse. Motor je odgovoren za pogon dirkalnika. Od leta 2014 vsi tekmovalci v Formuli 1 uporabljajo V6 1,6L, kar pomeni šest cilindrov, ki pri polnem dirkalniku porabijo 1,6 litra goriva.

Kdo so najuspešnejši dirkači v zgodovini Formule 1?

Aktualni svetovni prvak v Formuli 1 je nizozemski dirkač Max Verstappen, ki je po lanski neverjetni sezoni vendarle osvojil prvenstvo in se z naslovom prvaka pridružil skupini nepozabnih legend. Čeprav je težko primerjati najboljše voznike v zgodovini Formule 1 s sedanjimi, imajo vendarle vsi nekaj skupnega – Formula 1 je njihova največja športna ljubezen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Med najbolj uspešnimi vozniki je Alain Prost, ki je v 202 dirkah dosegel 51 zmag. Naslednji je Ayrton Senna, ki je dosegel 41 zmag, potem pa leta 1994 tragično preminil. Jackie Stewart je odpeljal točno 100 dirk in zmagal 27-krat. Nam eden najbolj poznanih dirkačev Formule 1 je nedvomno Nemec Michael Schumacher. Odpeljal je neverjetnih  308 dirk ter dosegel kar 91 zmag.

Naslednji v seriji je Jim Clark, ki je osvojil 25 Velikih nagrad. Pri 32. letih se je med eno izmed dirk smrtno ponesrečil. Lewis Hamilton velja za enega najuspešnejših dirkačev v sedanjem času Formule 1. Leta 2020 se je izenačil z dosežkom Michaela Schumacherja, ko je osvojil svoj 7. naslov svetovnega prvaka. Skupaj je zmagal na 103 dirkah, v karieri pa se je kar 182 krat povzpel na oder za zmagovalce.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay, Instagram