• C Novo mesto
  • 15:50
  • Sre, 22.09.2021

Naravno proti glavobolu

Glavobol je tista zoprna bolečina, ki jo gotovo pozna skoraj vsak. Nekateri ga imajo pogosto, drugi skoraj nikoli, vsem pa je znano, da glavobol le težko odmislijo in prav zlahka jim lahko uniči dobršen del dneva ter jih spravi v slabo voljo.

Vzroki za glavobol so lahko zelo različni. Glavobol lahko sprožijo že kratkotrajen stres, minimalne skrbi, utrujenost ali jeza, seveda pa ga lahko začutimo tudi ob resnejših stanjih, kot so dolgotrajna napetost, izčrpanost, depresija, žalovanje in drugi procesi, ki na nas, če to hočemo ali ne, gotovo vplivajo tudi nezavedno. A to ni vse: glavobol lahko povzročijo tudi najrazličnejši zunanji, fizični dejavniki, kot so neprimerna ali prisiljena drža, delo pri slabi osvetlitvi, premalo ali preveč spanja, preskakovanje obrokov, premalo zaužite tekočine, alkohol, hormonske spremembe, zdravila, poslabšanje vremena, potovanja in tako naprej. Kakršen koli stres v telesu izzove svojo reakcijo, zaradi katere se mišice, tudi tiste na glavi, zategnejo in zakrčijo. Vse, kar mišice vratu in glave sprosti, pa seveda pripomore tudi k lajšanju tegobe, imenovane glavobol.

Kako naravno ukrepati proti glavobolu?

Ko napade glavobol, se v misli navadno prikrade tableta. Res je, da ta bolečine odpravi, a najbrž je že vsem bolj ali manj jasno, da pogosto poseganje po tabletah ni dobro. Glavobol lahko odpravimo tudi na povsem naravne načine in se tako izognemo vsem kemikalijam, ki jih s seboj prinašajo protibolečinske tablete.

bowl-336538_960_720Kadar zaboli glava,  na boleči predel dajte hladne obkladke (vrečko z ledom zavijte v brisačo). Po 15 minut obkladek odstranite. Proti glavobolu lahko pomagata tudi topla prha in kopel. Vodo usmerite zlasti na zatilje, kopajte pa se v popolnem miru in v čim bolj zatemnjenem prostoru. Za boljše počutje pomaga tudi pomirjujoče eterično olje, ki ga lahko dodate vodi, po kopanju pa počivanje nadaljujte v zatemnjeni sobi, v postelji. Na splošno je počitek sploh pri migreni, ki je izredno močan glavobol, zelo dobrodošel. Iz svoje bližine torej odstranite vse, kar vam povzroča stres, skušajte se sprostiti, misli obrnite na pozitivno stran, potopite se v spanec.

Glavobol lahko odpravi tudi masaža bolečega predela, vratu, ramen in hrbta, saj glavobol velikokrat nastane prav zaradi zakrčenih mišic. Nikoli ne more škoditi niti sprehod po svežem zraku oziroma blaga telesna aktivnost, pri čemer se prepustite globokemu dihanju in opazovanju narave. To vas bo sprostilo, prekinilo dnevno rutino in vam pomagalo, da boste pri delu učinkovitejši. Naravna pot, ki odpravlja glavobol, so tudi zelišča, še posebej pa ingver, ki deluje protivnetno. Ingverjev čaj naredite tako, da korenine prelijete z vrelo vodo, seveda pa si lahko pripravite tudi kamilični ali metin čaj, ki si ga privoščite počasi, v mirnem okolju. Nekateri priporočajo tudi pripravek iz kisa in medu.

Glavobol bo manj pogost, če boste v življenju upoštevali naslednje napotke

Tako kot pri vsem drugem, se nad lahko tudi glavobol ogne ob primerni preventivi. Velikokrat se glavobol pojavi zaradi pomanjkanja tekočine v telesu, zato ne pozabite na pitje zadostne količine vode. Na dan je popijte do dva litra, če se ukvarjate s športom, pa še več. Pomembna je tudi prehrana. Držite se nepredelane hrane, sadja, zelenjave in rednega prehranjevanja, torej pet obrokov na dan. Proti glavobolu so še posebej dobrodošli vitamini iz skupine B, ki jih najdemo v jajcih, semenih, polnovrednih živilih, kalčkih, špinači, solati in še kje. Če vas glavobol muči pogosto, se izogibajte hrani in pijači, ki širita žile, torej rdečemu vinu, kofeinu, morda tudi čokoladi.

Če menite, da je glavobol psihološkega izvora, bolje skrbite za svoje duševno zdravje. Joga in sproščujoča meditacija meditation-609235_960_720vam v nobenem primeru ne moreta škoditi, lahko pa vam tudi pomagata pri odkrivanju, od kod je glavobol prišel. Celo znanstveno je dokazano, da tovrstna sprostitev učinkovite deluje proti glavobolu. Joga in meditacija zmanjšata frekvenco srca in dihanja ter znižujeta krvni tlak. Sprošča tudi masaža, ki si jo lahko privoščite kar sami. Masirajte si lasišče, in sicer od senc in strani glave proti temenu. Ker lahko glavobol povzročijo tudi neobičajne spalne navade, se potrudite, da greste spat dovolj zgodaj, ležišče pa naj bo oddaljeno od električnih napeljav. Proti glavobolu dobro deluje tudi redna telesna dejavnost. Izberite takšno, ki vam najbolj ustreza, če je niste vajeni, pa se je lotite postopoma – morda s hojo ali počasnim tekom.

Glavobol je lahko resno opozorilo

Če vas glavobol muči redko in ga z malce truda lahko tudi odpravite, ni razloga za alarm. Če se trudite živeti zdravo, aktivno in uravnoteženo, potem težav ne bi smelo biti. Znak za alarm pa je, kadar naravne tehnike proti glavobolu ne zaležejo in kadar ne pomagajo niti protibolečinska zdravila. Z zdravnikom se posvetujte, katera zdravila proti glavobolu jemati, še posebej pa je obisk zdravnika priporočljiv, kadar doživite nenaden hud glavobol, ko se vam ob tem zviša telesna temperatura, če zraven bruhate, vam otrdi tilnik, vas bolijo ušesa, dobite kožne izpuščaje, vidite dvojno, se vam vrti v glavi ali težko govorite … Zdravnika v teh primerih obiščite takoj, prav tako, kadar opazite, da se vam je zaradi pogostih glavobolov zmanjšala kakovost življenja. Glavobol je namreč lahko znak resne in hude bolezni, zato je bolje, da zanjo izveste, preden bo morda prepozno.

Avtorica: M. S.
Foto: Pixabay