• C Novo mesto
  • 22:27
  • Ned, 13.06.2021

Imate probleme z bolečinami v križu in hrbtenici?

Gotovo se je vsak od nas vsaj enkrat v življenju soočil z bolečino v križu in hrbtenici. Za pojav bolečine v križu smo največkrat krivi sami, saj je le ta posledica naših slabih navad. Je tudi eden od najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika in za bolniški stalež. Najpogosteje se pojavlja med 35. in 55. letom, enako prizadene oba spola. Bolečina, ki se pojavi v hrbtenici in v križu ni bolezen, le redko se zanjo skriva kaj drugega.

Bolečina v križu in hrbtenici je odraz današnjega časa

Pri 1% ljudi, ki imajo bolečine v križu so vzrok tumorski in vnetni procesi, pri 2% pa so vzrok bolezni notranjih organov. Bolečina v križu in hrbtenici ni življenjsko nevarna, vendar, če se ji prepustimo, lahko postane bolezensko stanje, ki nam uničuje naše telo, duha, eksistenco in družabno življenje. Bolečina v 90% izzveni v dveh do treh tednih in je obvladljiva tudi brez zdravniške pomoči. Najvažnejša je preventiva, saj sami lahko ogromno naredimo, da se bolečina ne pojavi in, da se ta bolečina ne spremeni v bolezensko stanje. Kajti zdravljenje je zapleteno, dolgo in hkrati večstransko. To bolezensko stanje se pojavlja pri približno 5% ljudi.

Kaj povzroča bolečine v križu in hrbtenici?

Bolečine, ki jih občutimo v križu in hrbtenici, najpogosteje izvirajo iz različnih struktur, torej iz mišic, ligamentov, tetiv, kosti iz živčnih struktur ter iz medvretenčnih ploščic. Sama bolečina ima vlogo zaščite, opozarja, da se nekaj dogaja v hrbtenici in križu. Dejavniki, ki povzročajo bolečino v križu in hrbtenici, so naslednji:

  • poškodbe in stres,
  • nateg vezi in mišic,
  • prevelika telesna teža,
  • prisilna drža,
  • različna revmatska obolenja in
  • proces staranja.

Kakšni so simptomi akutne bolečine v križu in hrbtenici?

Bolečina se ponavadi začne nenadoma, brez predhodnih opozoril. Vzrok za to je nenaden hiter gib ali pa preobremenjenost hrbtenice. Pri lumboishialgiji se bolečina širi iz področja križa po zunanji strani noge vse do stopala. To lahko občutimo kot mravljinčenje, odrevenelost ali kot mišično ohlapnost v boleči nogi. Ta bolečina se stopnjuje pri kašljanju, kihanju in pri ostalih aktivnostih. Akutna bolečina lahko traja do tri mesece, kar je daljše od treh mesecev, ali pa doživimo dve akutni dogajanji znotraj enega leta, govorimo o kronični bolečini.

 Kako si pomagamo pri bolečini v križu in hrbtenici?

Bolečino si poskušamo lajšati tako, da posežemo po analgetikih (sredstva proti bolečinam), uporabimo hladilno – grelna sredstva, ki jih namestimo na boleče mesto. Mirovanje omejimo le na dan ali dva, kajti daljše mirovanje povzroča okornost, oslabi nam mišice,  postanemo celo depresivni in posledično se bolečina okrepi. Zelo koristno je raztezanje hrbteničnih mišic, dobrodošla je tudi masaža. Bolečina na tak način izzveni v tednu dni. Ker se premalo gibljemo in preveč sedimo, pazimo na pravilno držo in si priskrbimo ortopedski stol. Poskrbimo tudi, da bomo spali na primernem ležišču, ki naj ne bo premehko. Naučiti se moramo tudi pravilnega dvigovanja bremen. K zdravniku se odpravimo v primeru, ko se pojavijo ob bolečini še simptomi kot so: omrtvelost ob spolovilu in presredku, težave z odvajanjem vode in blata, nestabilnost v pokončnem položaju, težave pri premikanju nog, omrtvelost in zbadanje v nogah. Če se pojavijo ti znaki, je ponavadi potrebno kirurško zdravljenje.

Kdaj k zdravniku?

Kot sem že omenila, je nujna medicinska pomoč v primeru pojava zgoraj opisanih težav.  Če je bolečina kratkotrajna, si mirno pomagate sami in ni potreben obisk pri zdravniku. Če pa bolečina vztraja več 6 tednov ali pa postane močnejša, je indiciran obisk pri zdravniku. Ta vas bo gotovo napotil na nadaljnje preiskave, ki bodo opredelile bolečino, predpisal vam bo močnejše analgetike. Po potrebi bo predpisal tudi fizikalno terapijo in medicinsko gimnastiko. Ker se za bolečinami v križu in hrbtenici včasih skriva tudi kakšna druga bolezen, je dobro vedeti kako ravnati v tem primeru. Če se pojavijo poleg bolečine še vročina, hujšanje, zelo huda bolečina, zaradi katere se zbujamo, potem obiščimo zdravnika takoj.

Preventiva

Sami lahko ogromno storimo v  smeri preprečevanja bolečine. Če smo predebeli, poskušajmo shujšati in nato vzdrževati idealno telesno težo. Naučimo se pravilne telesne drže, pravilno dvigovati bremena. Pozorni moramo biti tudi na to, kako sedimo, tudi v avtu za volanom. Bodimo telesno dejavni, okrepimo si trebušne mišice, idealno je plavanje, priporoča se tudi hoja in kolesarjenje. Ker so bolečine v hrbtenici in v križu večkrat posledica stresa in različnih strahov, se je dobro naučiti katere od tehnik sproščanja, katere nam bodo pomagale odpraviti napetost, depresijo in stres. Privoščimo si tudi pravilen spanec, žimnica naj bo čvrsta.

Plavanje je idealen šport v boju proti bolečinam v hrbtenici

Alternativna medicina

Seveda lahko izkoristite tudi možnosti, ki nam jih ponuja alternativna medicina. Lahko obiščete osteopata, kateri nam bo pomagal tako, da bo izboljšal gibljivost hrbtenice in s tem ublažil bolečine v križu in hrbtenici.

Lahko obiščete tudi kiropraktika, vendar se predhodno posvetujte z zdravnikom. Le ta nam z nežnim pritiskanjem na določene točke hrbtenice uravnava in prilagaja vretenca. Ta tehnika najbolje pomaga pri kratkotrajni bolečini. Zelo dobra je tudi masaža, katere se lahko naučimo tudi sami. Pri bolečinah je odlična podpora tudi akupunktura, je varna in učinkovita.

Bolečina v križu in hrbtenici je bolezen današnjega časa, vendar lahko s pravilnim načinom življenja in vsakodnevno aktivnostjo na to pomembno vplivamo.

Vlasta Vatovec

www.preberite.si