• C Novo mesto
  • 13:10
  • Čet, 22.02.2024

Kako okrepiti svoj imunski sistem

Ob koncu toplega obdobja, ko so dnevi vse krajši in hladnejši, se pogosto zgodi, da nam jo zagode še imunski sistem. Ta skrbi, da smo odporni na zunanje vplive in se pred njimi bori, kakor pač ve in zna – če je imunski sistem dobro uravnan, smo zdravi in odpornejši, če je porušen, nam ne kaže najbolje.

Imunski sistem je organski sistem, sestavljen iz celic in organov, ki nadzorujejo organizem in ga varujejo pred patogenimi organizmi. Imunski sistem je sposoben ločevati med telesu lastnimi in tujimi molekulami, ki so na površini celic ali plavajo v medceličnimi. Imunski sistem sestavljajo imunske celice, ki jih imenujemo levkociti oziroma bele krvne celice. Levkociti krožijo po vsem telesu in sestavljajo imunska tkiva, na primer vranico, mandlje, bezgavke … Imunske celice, ki so za imunski sistem najpomembnejše, učinkovito prepoznavajo in uničujejo bakterije, viruse in razne parazite, ki vdrejo v organizem oziroma telo. Imunski sistem nas torej ščiti pred okužbami zlasti od zunaj.

imunskiImunski sistem torej zajema vse obrambne mehanizme telesa, ki se borijo proti boleznim. Naše telo je vsak dan izpostavljeno bakterijam, kemikalijam in virusom, če je imunski sistem oslabljen, pa smo bolj povrženi boleznim.

Kadar je imunski sistem dobro uravnan, je okužb manj, pomanjkljiv imunski sistem pa povzroča kronična vnetja zaradi okužb. Kronična vnetja dodatno zavirajo razvoj imunskih celic in normalno delovanje imunskega sistema, imunski sistem pa slabijo tudi kajenje, pomanjkanje spanca, nepravilna prehrana, jemanje antibiotikov, stres, težko delo in podobno.

V prihajajočih hladnejših mesecih bomo bolj podvrženi različnim boleznim, ki jih dober imunski sistem lahko prepreči. Pozimi se pogosto zadržujemo v zaprtih prostorih skupaj z okuženimi ljudmi. Okužbe se prek rok, kašljanja in kihanja izredno hitro širijo, k razvoju bolezni pa prispevata tudi slabša odpornost in oslabljen imunski sistem, ki ji botrujejo mraz, utesnjenost, manj gibanja, slabša oskrba z vitamini in podobno. Zima je tudi sezona prehladov, viroz in gripe, ki predstavljajo dodatno nevarnost.

Da je naš imunski sistem oslabljen, lahko opazimo po utrujenosti, povišani telesni temperaturi, okužbah, vnetjih, termometer7alergijskih reakcijah, kronični driski in infekcijam, kot so glivice ali herpesi. Da je vaš imunski sistem povsem v redu, pa boste vedeli po svojem dobrem počutju, energičnosti, zadovoljstvu in splošnem zdravju. Če kaj od tega manjka, je treba nekaj popraviti – ali na fizični ali duševni ravni. Slabo počutje je opozorilo, da v telesu ni vse skladno, imunski sistem pa se, če ne ukrepamo, začne rušiti.

Kako okrepiti svoj imunski sistem?

Če mislite, da vam je imunski sistem pokazal hrbet, morate ukrepati. Seveda je treba za imunski sistem skrbeti dolgoročno in ves čas, ne boste pa ga »od mrtvih« obudili v nekaj dneh. Človek v povprečju za prehladom zboli dvakrat na leto – če se to zgodi štirikrat ali še večkrat, pa je znak za alarm. Treba je poskrbeti za svoj imunski sistem, ki ga lahko okrepite z različnimi pristopi.

Za imunski sistem je zelo pomembna pravilna in uravnotežena prehrana. Nekatera prehrana povzroči, da se nas okužbe hitreje primejo, podhranjeni ljudje zbolijo hitreje, energija, ki jo dobimo s hrano, pa na imunski sistem vpliva pozitivno. Pozabite torej na kakšne drastične diete ali na prenajedanje. Raje jejte uravnoteženo, poslužujte se kakovostih beljakovin, zdravih maščob in probiotikov. Na jedilnik za dober imunski sistem pogosteje uvrstite ribe, morske sadeže, meso in mlečne izdelke (v vseh teh živilih so beljakovine), to pa kombinirajte z žitaricami, sadjem in zelenjavo. Vitamin C najdete v papriki, agrumih, brokoliju, limonah, mandarinah, kislem zelju in še kje, probiotike pa v fermentiranih mlečnih izdelkih. Probiotiki so določene bakterije, ki ugodno vplivajo na imunski sistem, ko boste kupovali probiotične jogurte, pa bodite pozorni na probiotike vrste Lactobaillus in Bifidobacterium. Ne pozabite na antioksidante, ki nevtralizirajo škodljive proste radikale in tako spodbujajo imunski sistem z delovanju. Antioksidanti so v sadju in določenih vrstah zelenjave, skrivajo pa se tudi v črnem vinu, temni čokoladi in še kje.

teheŠe tako zdrava in uravnotežena prehrana ne bo kaj dosti pomagala, če za telo en boste poskrbeli še z gibanjem. Čeprav postaja hladno, je rekreacija v naravi še vedno najbolj priporočljiva za dober imunski sistem. Ni treba, da se vsak dan mučite, dovolj bo le kakšen daljši sprehod ali rahel tek, pa se boste počutili bolje, hvaležen vam bo tudi imunski sistem. Dokler telovadba izboljšuje splošno počutje in zmogljivost, je z njo vse v redu, zlasti pri starejših ljudeh pa lahko pretirana vadba prej škodi kot koristi. Za imunski sistem poskrbite tudi z dovolj kakovostnega spanca, prav tako je pomembno, da hodite spat dovolj zgodaj, torej še pred polnočjo.

Verjetno je odveč omenjati, da se je treba za uravnotežen imunski sistem izogibati tudi stresnim situacijam in vse dogodke, pa naj bodo še tako negativni, pustiti za seboj, ne pa jih nositi v sebi in se z njimi obremenjevati. Poleg tega v jesenskih in zimskih mesecih poskrbite, da boste toplo oblečeni in da se boste spomladi znebili strupov, ki se v vas nakopičijo čez zimo. Čiščenje telesa je na splošno vsake toliko zelo dobrodošlo, saj strupi imunski sistem le slabijo. Telo lahko očistite z na primer surovo hrano, ki naj bo kuhana le na sopari, začimbam se v tem času izogibajte, popijte pa tudi dovolj tekočine. Za nekaj časa lahko pozabite na kavo, alkohol, cigarete, beli sladkor, ogljikove hidrate … in imunski sistem vam bo hvaležen.

Avtorica: M. S. Foto: Pixabay