• C Novo mesto
  • 15:14
  • Čet, 22.02.2024

Ingver

Ingver je začimba, ki je znana po celem svetu. Svoj sloves si je pridobila praz zaradi številnih blagodejnih učinkov na zdravje in dobro počutje. Med drugim ingver poskrbi za zdravje kosti, okrepi imunski sistem, povečuje apetit, preprečuje tveganje za nastanek različnih vrst raka, pomaga pri prebavi, povečuje spolno energijo in še bi lahko naštevali.

Kaj je ingver?

To je avtohtona rastlina Kitajske in Indije, v prevodu pa njegovo ime pomeni “s telesom kot rogovi”. Je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je človek uporabljal. Jedem daje oster, pekoč in aromatičen okus. Ingver spada v družino ingverjevk in je korenika, ne korenina, kar večkrat zmotno mislimo. Poznamo ga v številnih oblikah, tako v blagi kot tudi v ostrejši različici.

Blagodejno delovanje ingverja na človeško telo

Izboljšuje zdravje kosti

Ingver je znan po tem, da izboljšuje zdravje kosti in blaži bolečine v sklepih. Znana je raziskava, ki so jo opravili na pacientih z osteoporozo. Po jemanju prehranskega nadomestja z ingverjem so občutili bistveno izboljšanje in manj bolečin. Ingver vsebuje številne organske spojine, ki se imenujejo gingeroli, pohvalijo pa se lahko z močnim protivnetnim delovanjem. Neposredno so povezani s tem, da zavirajo delovanje snovi, ki povzročajo vnetje (citokini in kemokini). Ingver lahko tako uživamo preventivno kot tudi kurativno.

Preprečuje diarejo

Ingver že od nekdaj uporabljajo tudi za zdravljenje driske. Tudi novejše raziskave so potrdile njegovo pozitivno delovanje na tem področju. Preprečuje krčenje želodca in nastanek plinov, ki prispevajo k pojavu diareje.

Odstranjuje odvečne pline

Ingver je zelo močan karminativ, kar pomeni, da preprečuje nastajanje oziroma olajša izločanje črevesnih plinov. Preveč črevesnega plina je lahko nevarno za vaše zdravje.

Pomaga pri prebavi

Ingver pomaga tudi pri prebavi. Povišane ravni sladkorja po obroku lahko zmanjšajo naravno sposobnost želodca, da se prazni. Ingver pa pomaga uravnavati visoko raven sladkorja, ki lahko zavira prebavo. Poleg tega ingver vsebuje številne snovi, ki izboljšujejo absorpcijo hranilnih snovi iz hrane, ki jo pojemo. Ravno zaradi tega se ingver uporablja tudi za povečanje apetita.

Razstruplja in razkužuje

Ingver pospešuje potenje. S potenjem pa se ne očistijo le pore in izločajo takšni in drugačni strupi. Z raziskavami so ugotovili, da znoj vsebuje dermcidin, spojino, ki uničuje bakterije. Pri ljudeh, ki se redno potijo, tako zmanjšuje tveganje za bakterijska in virusna vnetja.

Zmanjšuje tveganje za nastanek raka

Najbolj vznemirljivo odkritje: obstaja povezava med snovmi, ki jih vsebuje ingver, ter preprečevanjem raka. Tu spet igrajo pomembno vlogo prav gingeroli, ki so sicer znani po svojem protivnetnem delovanju. Preprečujejo namreč nastanek raka v prebavilih in na ovarijih.

Povečuje spolno poželenje

Ingver je dobro poznan kot odličen afrodiziak, zato se ga že nekdaj uporablja za dvig poželenja in povečano spolno aktivnost. Pri tem še kako pomaga tudi vonj ingverja. Ingver povečuje tudi pretok krvi po telesu.

Preprečuje menstrualne krče

S krči nas telo opozarja, da se v našem telesu nekaj dogaja. Pri menstruaciji krče sprožijo prostaglandini, pri tem lahko pride tudi do manjše ali večje bolečine ter vročine. Ingver zmanjšuje nivo prostaglandinov in s tem lajša tudi krče.

Preprečuje slabost

Ingver zmanjšuje slabost, ki je povezana z nosečnostjo, potovanjem ali kemoterapijo. Ker se hitro absorbira in regulira različne funkcije v telesu, odpravlja slabost brez nezaželenih stranskih učinkov.

Ingver
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.