• C Novo mesto
  • 14:50
  • Tor, 30.05.2023

Ingver: nepogrešljiv pri kuhanju in zdravju

Ingver postaja vse bolj priljubljen tudi v slovenski kuhinji. Kot začimba se poda najrazličnejšim jedem, obenem pa je že dolga stoletja priljubljen kot zdravilo in celo afrodiziak.

Ingver je rastlina, ki izvira z jugovzhoda Azije. Je začimbna rastlina, ki raste v tropih in subtropih, zraste pa do pol metra visoko. Poznamo zlasti njegove korenike, ki so dolge do 20 centimetrov in razvejane. Gomolj je znotraj svetlo rumen in vlaknast, zunaj pa svetlo rjav. Najmočnejši vonj ima sredica. Ingver ima oster, a svež in zelo aromatičen okus, ki nekatere spominja na limono, poleg tega je tudi precej pikanten, zato – če ga doslej v kuhinji niste uporabljali – začnite z manjšimi odmerki, pa boste videli, koliko ingverja vam ustreza. Zanimivo pa je tudi, da je posušeni ingver še ostrejši od svežega. Dlje ko boste ingver kuhali, bolj pekoča bo hrana, zato ga jedi dodajte proti koncu kuhanja. Če želite, da je okus malce blažji, pa to dosežete s praženjem na olju.

Ingver v kuhinji

Že v davnih časih so ga uporabljali v kulinariki in zdravilstvu. V kuhinji je ingver uporaben kot začimba, svež ali sušen, kandiran, lahko tudi kot eterično olje … Skratka, možnosti je veliko, le videti jih je treba. Poleg jedi lahko iz ingverja pripravite tudi čaj, o katerem bomo nekaj besed namenili v spodnjih vrsticah.

Ingver kot začimba.

Povsem jasno je, da je ingver pomembna sestavina azijske kuhinje, ki je dobro začinjena. Uporabljamo ga lahko v juhah, omakah, pri pečeni zelenjavi, dušenih jedeh, ribah, mesu, rižu in še kje. Dobro se poda tudi k sadju (jabolka, ananas), kompotu, marmeladam in še in še. Zelo znani so ingverjevi piškoti, lahko pa ga dodate tudi mletemu mesu, divjačini, klobasi, raci, piščancu in seveda zelenjavi. Uživajo ga tudi s sušijem – ker uničuje bakterije v surovem mesu.

Kako ingver sploh uporabimo?

Korenino je treba najprej olupiti in narezati oziroma naribati. Koščke ingverja uporabljamo v omakah, marinadah, mleto korenino pa na primer za ingverjev kruh in peciva ter piškote. Kot začimbo ga nekateri dodajajo tudi kuhanemu vinu, likerju, iz njega nastane osvežilni čaj in celo – ingverjevo pivo. Ingver lahko kombiniramo z najrazličnejšimi začimbami, kot so cimet, kurkuma, klinčki, kardamom, čili, sezam, kokos, meta, limeta, česen in čebula … In še opozorilo: mleti ingver ima res manj arome od svežega, a je njegov okus precej močnejši, zato naj vas blaga aroma ne zavede.

Ingverjev čaj

Čaj, ki je narejen iz korenin ingverja, preganja gripo in prehlad, telo pa ogreje in okrepi. Ingver lahko s čajem zaužijete tako, da ga malce nastrgate v zeleni čaj, lahko pa rezino sveže korenine za dve uri potopite v vodo in jih pred kuhanjem odstranite. Ingver se odlično poda k medu ali limoni, zato ga lahko imate tudi kot dodatek kakšnemu drugemu čaju – skupaj z medom. Pobrskali pa smo tudi po par receptih za zdravilen ingverjev čaj, ki pomaga pri različnih tegobah. Mletemu ingverju dodajte malo klinčkov in cimeta, vse skupaj stresite v vrelo vodo, premešajte in spijte. To naj bi pomagalo pri izkašljevanju, medtem ko pri glavobolu priporočajo zgolj ingver in vrelo vodo. Če vas pozimi rado zebe, vam bo pomagala korenina ingverja, ki jo prelijete z vrelo vodo in nastal bo ingverjev čaj.

Ingver kot zdravilo

Pripravite si ingverjev čaj. Ta olajša marsikatero tegobo.

Precej dolgo bi lahko naštevali, kaj vse zmore ta začimba. Pomaga pri potovalni slabosti, glavobolu, bruhanju, vrtoglavici in hladnemu potenju, ki nad velikokrat spremljamo, kadar potujemo na daljše razdalje. Deluje tudi proti driski, uničuje mikroorganizme, lajša prebavo, pomirja krče, spodbuja apetit in deluje protivnetno. To, zadnje, se nanaša tudi na revmatični artritis. Če ga uživamo redno, zmanjšuje utrujenost, pomaga k boljšemu spominu, a lahko povzroči tudi nespečnost. Hkrati pa je tudi blagi afrodiziak, saj naj bi spodbujal spolno slo. Tako kot česen in čebula tudi ingver redči kri, ob tem pa ugodno deluje na delovanje jeter, znižuje holesterol in telesno temperaturo ter deluje kot antioksidant. Če ga grgrate, bo odpravil slab zadah, in še bi lahko naštevali. Prav antioksindati, kot so gingerol, zingerol in sogaol, dajejo ingverju tako značilen oster vonj in okus. Vsebuje tudi minerale, kot so fosfor, kalcij, kalij in železo – ti so za zdravo življenje med najpomembnejšimi.

V teh zimskih dneh je še posebej dobro vedeti, da ingver krepi imunski sistem, odpira zamašene dihalne poti, blaži kašelj, znižuje vročino in še marsikaj. Če ga doslej torej še niste uporabljali, je zdaj morda zadnji čas, da začnete. Naj bo ingver začimba, ki je v vaši kuhinji vedno na razpolago.

Pripravila: M. S.

qlandiakrsko