• 17.13C Novo mesto
  • 00:45
  • Tor, 18.06.2019
  • Prijava

Izboljšajte svojo samozavest

Prav nihče se ni rodil z neomejeno količino samozavesti. Človek ima lahko ogromno samozavesti le tako, da si jo gradi skozi leta življenja. In tu je dobra novica za vse, ki jim primanjkuje te vrline – samozavest je torej nekaj, na kar lahko vplivate sami.

Negativna kritika vašega poslovanja, nezadovoljna stranka, ki zahteva povračilo denarja, obrekovanje za hrbtom … dobro misleči, a neprijazni komentarji najbližjih … vse to lahko kar precej načne vašo samozavest. Poleg tega pa se morate vsak dan boriti tudi z največjim kritikom, to je tistim drobnim  notranjim glaskom, ki vam neprestano pravi, da niste dovolj dobri, da bi to in ono lahko storili bolje  …

Kaj lahko torej sami storite za pridobitev samozavesti? Ne spreglejte 7 koristnih napotkov, s pomočjo katerih bo vaša samozavest spet večja!

  1. Predstavljajte si samega sebe takšnega, kot želite biti

Vizualizacija je posebna tehnika, s katero lahko veliko naredite za pridobitev samozavesti. Predstavljajte si samega sebe kot osebo, na katero ste ponosni. Ko se borite z nizko samopodobo, imate o sebi slabo percepcijo, ki pa je velikokrat napačna. Zato vadite to, da si predstavljate sebe kot fantastično osebo, ki ji prav nič ne spodleti in ki doseže vse svoje cilje.

  1. Uporabite afirmacije

Obnašamo se skladno s podobo o samemu sebi. Zato se rešitev skriva v tem, da spremenite to, kako se vidite. Za pridobitev samozavesti vsak dan uporabljajte afirmacije. Afirmacije so poztivne in motivirajoče trditve, si jih morate vsak dan večkrat ponoviti. To storite na glas, da boste slišali samega sebe. Skrivnost je v tem, da verjamemo tistemu, kar si ves čas govorimo. Da bi vaši možgani te informacije sprejeli čim hitreje, si afirmacije postavljajte v obliki vprašanj:

“Zakaj sem dober pri sklepanju prijateljstev?”

“Zakaj sem dober pri sklepanju poslov?”

Naši možgani so namreč biološko programirani tako, da avtomatično iščejo odgovore na naša vprašanja.

  1. Vsak dan naredite nekaj, česar vas je strah

Najboljši način, da premagate strah, je to, da se z njim soočite. Za pridobitev samozavesti je torej nujno, da se spoprimete s svojimi strahovi. Zato se premaknite iz svoje cone ugodja in vsak dan naredite eno stvar, katere vas je strah. Tako boste vsak dan dobili nekaj samozavesti, saj se boste s strahom uspešno soočili.

  1. Soočite se z notranjim kritikom

Omenili smo že, da smo sami sebi zagotovo največji kritiki. Za pridobitev samozavesti se moramo zato nujno spoprijeti tudi z glasom, ki se skriva v nas, in nas stalno kritizira. Različne strategije, kot je na primer kognitivna vedenjska terapija, lahko uspešno pomagajo v boju z notranjim kritikom. Primer: če mislite, da ste prava zguba, potem vprašajte samega sebe: “Kakšni so dokazi, ki potrjujejo to, da sem zguba?”  “Kakšni so dokazi, ki potrjujejo, da nisem zguba?”

Iščite priložnosti, kjer boste samemu sebi čestitali, si dali kompliment in se nagradili, pa čeprav le za najmanjši uspeh.

  1. Programirajte se za zmago

Preveč ljudi je razočaranih nad svojimi zmožnostmi, ker si postavljajo tako visoke cilje, da jih nikakor ne morejo doseči. Za pridobitev samozavesti začnite z manjšimi cilji, ki jih lahko zlahka dosežete. Šele potem, ko ste za seboj pustili kar nekaj uspešno opravljenih nalog, zaradi katerih imate o sebi dobro mnenje, se lotite večjih izzivov. Pri tem poskrbite, da boste pri sebi vedno imeli listo stvari, ki ste jih že uspešno opravili. Na ta način se boste vedno znova spomnili, kako dobro ste opravili svoje delo.

  1. Pomagajte drugim

Samozavest si lahko pridobite tudi tako, da pomagate nekomu drugemu. S tem, ko boste pomagali drugim, boste vsaj malo pozabili nase in na svoje probleme, poleg tega pa boste hvaležni za to, kar imate. Namesto, da se osredotočate na svoje pomanjkljivosti, postanite mentor drugi osebi. Presenečeni boste, kako dobro bo to vplivalo na pridobitev samozavesti.

 

  1. Poskrbite sami zase

Samozavest je odvisna od dobrega fizičnega, čustvenega in socialnega zdravja. Težko boste o sebi imeli pozitivno mnenje, če niste zadovoljni s tem, kako zgledate, ali če neprestano trpite zaradi pomanjkanja energije. Zato si vzemite čas zase: poskrbite, da boste zdravo jedli, se redno rekreirali ter se vsak dan dobro naspali.

Želimo vam veliko na novo pridobljene samozavesti!

Pripravila: Monika M.

 

Izboljšajte svojo samozavest
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.