• 28.58C Novo mesto
 • 13:42
 • Pet, 19.07.2019

Privoščite si jabolka

Star pregovor pravi: “Jabolko na dan, odžene zdravnika stran!” Zato vam svetujemo, da si jabolka privoščite prav vsak dan. Najbolje je, da jih uživate presna, seveda pa so zelo priljubljena tudi v različnih jedeh, kot so čežana, kompoti, marmelade, sladice in še bi lahko naštevali …

Jabolka (Malus domestica) so kultivirani sadeži jablane. Jablana sodi v družino rožnic (Rosaceae), in sicer med pečkarje. Pečkarji so sadne vrste, ki imajo v notranjosti ploda peščišče z več semeni. Kultivirana jabolka so v preteklosti nastala iz divjih dreves in grmov s skupnim imenom Malus pumila. Poznamo številne sorte jabolk, med katerimi naj na primer omenimo idared, jonagold, granny smith, elstar, topaz … Na svetu raste kar 7500 različnih sort jabolk.

Jabolka

Pregovor, ki smo ga omenili na začetku, je pri nas povsem ponarodel, zato bi lahko smatrali, da gre za slovensko modrost. A temu ni tako, saj so zdravilnost čudovitega jabolka s podobnim rekom označili že v antiki. Prvotna domovina jabolk je bil Bližnji vzhod, natančneje Mezopotamija. Zanimivo je dejstvo, da so najstarejše vrste jabolka, ki so bile stare vsaj 6.500 let, arheologi našli na območju Jeriha v dolini reke Jordan. Brez dvoma lahko zapišemo, da so zdravilno moč jabolka poznali že stari Egipčani, saj so jablane že sadili vzdolž reke Nil. O jabolkih so pisali tudi stari Grki in Rimljani.

Ko so se Rimljani odpravili na osvajalske pohode po Evropi, so s seboj prinesli tudi jabolka. Zato ni nič čudnega, da se je sadež razširil po vsej Evropi, pa tudi na britanske otoke. Pomembno vlogo so imela tudi slovanska in germanska plemena. Sadovnjaki pa so se pojavili šele v srednjem veku, sprva so se nahajali le znotraj samostanov.

Jabolka so pravo bogastvo vitaminov in drugih hranilnih snovi

Jabolka vsebujejo 91 % vode, 0,4 odstotke beljakovin, 0,6 odstotka maščob ter 14,8 odstotka sladkorjev. Od sladkorjev v njih najdemo veliko fruktoze, pa tudi saharozo in glukozo. Pohvalijo se lahko tudi s sadnimi kislinami, kamor sodijo jabolčna, citronska, mlečna, jantarna, oksalna in še bi lahko naštevali. Vsebujejo še prehranske vlaknine, tanine in čreslovine.

Jabolka so bogata z vitamini in minerali. V njih najdemo vitamin A, vitamine skupine B in vitamin C. Največ vitamina C je tik pod površjem lupine, v tako imenovani kožici. Lupina je bogata tudi z antioksidanti. Med minerali najdemo v jabolkih kalij, natrij, železo, baker, mangan, bor in še bi lahko naštevali.

Omenili smo že, da so jabolka bogat vir antioksidantov, saj vsebujejo veliko fenilnih spojin, karotenoidov in flavonoidov. Jabolko je torej prava mala zdravilna bomba, svetujemo vam le, da ga pred zaužitjem ne olupite, saj boste tako res zaužili prav vse koristne snovi.

Sorte jabolk, ki so pri nas najbolj pogoste

Jabolka

Elstar so jabolka, ki se lahko pohvalijo s plemenitim sladko-kislim okusom ter z bogato aromo. Meso je izredno sočno in prijetne teksture.

Jonagold so jabolka sladkega in nekoliko kiselkastega okusa, odlikujejo jih sočnost ter aromatičnost.

Gala jabolka vas bodo prepričala s hrustljavim in sočnim mesom. Imajo sladek okus ter nežno, prijetno aromo.

Braeburn so zelo okusna jabolka s kiselkastim okusom, imajo sočno in čvrsto meso.

Idared so vsem poznana sorta jabolk, ki imajo rdečo barvo ter sočno belo meso, zato ni nič čudnega, da so pri nas najbolj zastopana sorta.

Zlati delišes odlikuje sladek okus s prefinjeno sadno noto. Meso je sočno in hrustljavo.

Granny smith jabolka se lahko pohvalijo s poudarjenim kiselkastim okusom, meso je sočno, sveže ter hrustljavo.

Topaz so ekološko pridelana jabolka, s sladko-kislim okusom ter prijetno aromo. Ker niso preveč čvrsta, jih obožujejo predvsem starejši potrošniki.

Blagodejni učinki jabolka

Jabolka imajo na človeški organizem številne pozitivne učinke. Pa si poglejmo, katere:

 • Z zaužitjem jabolk zmanjšamo tveganje za srčna obolenja.
 • Flavonoidi preprečujejo razvoj rakavih celic.
 • Antioksidanti v jabolkih preprečujejo oksidacijo možganov, s tem pa izgubo spomina ter pešanje možganskih sposobnosti.
 • Jabolka so odlična tudi za diabetike, saj preprečujejo nihanje sladkorja v krvi.
 • Vplivajo tudi na prebavo in presnovo, tako na primer pomagajo pri zaprtju in driski.
 • Poleg tega nevtralizirajo višek želodčne kisline ter pomagajo pri presnovi beljakovin ter maščob.
 • Pektin v jabolkih veže različne strupene kovine.
 • Čreslovine in tartarinska kislina preprečujeta razvoj škodljivih mikroorganizmov,
 • Jabolka znižujejo tudi vrednost holesterola v krvi.

Že od nekdaj so jabolka uporabljali tudi v ljudskem zdravilstvu, in sicer za zdravljenje gripe in bronhitisa, za čiščenje sluzi v prsni votlini, odpravljanje s

Jabolka

labokrvnosti, kot oblogo za podpludbe, krčne žile in še bi lahko naštevali.

Nekaj nasvetov iz ljudskega zdravilstva

 • Če želite zmanjšati psihično in fizično utrujenost, potem narezano in neolupljeno jabolko prelijte s pol litra vrele vode. Pustite 1 uro in sladkajte z medom. Spijete mlačno tekočino.
 • Če želite, da bi vaša prebavila delovala boljše, obenem pa bi radi očistili tudi kri, zmiksajte dve jabolki in en rdečo peso. Spijete gosti sok.
 • Vsem pevkam in pevcem bodo proti hripavosti še kako koristila topla pečena jabolka z medom.
 • Če se borite s prehladom, nastrgajte hren in naribajte jabolka. Vse skupaj zmešajte in dodajte še trsni sladkor. Dušite na zmernem ognju, da vsebina karamelizira.
 • Imunski sistem si lahko izboljšate z nastrganim hrenom, ki mu dodate limono ter naribana jabolka. Vse skupaj premešate in okrasite s kislo smetano. Postrežite s kuhanim ali pečenim mesom.

Še nekaj nasvetov za uporabo jabolk

Najbolje bo, če boste jabolka uživali kar sveža. Če je le možno, jih pohrustajte s celo lupino, saj le-ta vsebuje največ koristnih snovi. Jabolka lahko narežete tudi na krhlje ter jih posušite ter se z njimi posladkate. A bodite previdni, saj posušena jabolka vsebujejo zelo veliko sladkorja. Iz jabolk lahko pripravite še čežano, jabolčni kompot za ozimnico, jabolčni sok, jabolčni kis in še bi lahko naštevali. Možnosti je res ogromno.

Pripravila: Monika M.

Privoščite si jabolka
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.