• 20.32C Novo mesto
  • 17:54
  • Čet, 04.06.2020

Jacob Collier – nadarjeni glasbeni samouk

Jacob Collier je angleški pevec, producent in multiinstrumentalist, ki prihaja iz Londona. Glasbeni stil, ki ga ima Jacob Collier, bazira predvsem na jazzu, capeli, grovu, folku, gospelu, klasični in elektronski glasbi ter ogromno improvizacije. Mladi pevec je vsestransko talentiran in mojster na svojem področju. Na svoji prepoznavnosti je pridobil, ko je pričel z snemanjem svojih virtualnih glasbenih posnetkov, ki jih je naložil na YouTube. Njegove verzije, ki so sprva požele veliko uspeha, so pesmi od Michaela Jacsona in Steva Wonderja. V letu 2016 je izdal svoj debitanski album z naslovom In My Room, ki ga je posnel sam, prav tako tudi aranžiral in produciral ter vse ostalo kar spada zraven, da nastane nov album. To je naredil na svojem domu, kjer živi z družino v Londonu. Njegovo delo je poželo sadove, saj je bil že leta 2017 nagrajen za dva grammyja. V letu 2018 je Jacob Collier pričel delati na albumu Djese, ki je bil izdan v decembru 2018. nato je izdal še drug album z naslovom Djesse Vol.2, ki je luč sveta ugledal leta 2019. Januarja 2020, je Jacob Collier dobil dve grammy nagradi. Morda Jacob Collier res deluje mirno, toda njegova glasba in strast do življenja, sta veliko več kot to. Nekateri mu celo pravijo »divji otrok« mednarodnega jazza.

Jacob Collier

Jacob Collier

Jacob Collier – glasbeni genij

Jacob Collier je odraščal v Londonu in bil vzgojen v enostarševski družini. Njegova zaveznica in podpornica je bila njegova mama. Ni pa edinec, saj ima še dve mlajši sestri. Najprej je obiskoval srednjo šolo v Londonu. Kmalu je pričelo njegovo študiranje jazz piana na akademiji za glasbo – The Royal Academy of Music. V življenju je bila njegova mama že od majhnih nog dober zgled za njegovo glasbeno kariero, saj je tudi sama profesorica violine na mladinski akademiji in glasbena profesorica. Prav tako je tudi njegova babica zelo povezana z glasbo. Jacob Collier pravi, da so skupaj peli Bachove pesmi in se kot družina že na tovrstne načine in podvige imeli zelo lepo. Jacoba Collierja sicer označujejo tudi za multitalenta našega časa. Pravijo mu one-band v a capeli. Od beatboxinga do vokalnih sposobnosti, s katerimi se ponaša ter igranjem piana ter še marsičem drugim, je resnično nadarjen mladenič. Poleg vsega naštetega, je bil tudi govornik znani prireditvi govorov TED. Jacob Collier v marsikaterem intervjuju razlaga kako on sam razumeva harmonijo. Deluje tako zatopljen v glasbo kot, da ne obstaja ničesar drugega v danem trenutku. Na nek način je takrat on sam poosebljena glasba. Njegovo razumevanje zvoka in harmonije je res pohvale vredno, saj to počne na povsem naraven, intuitiven in lahkoten način. Z lahkoto mu lahko pripišemo tudi vzdevek glasbeni genij. V svojem albumu Djesse (Vol.1) je rdeča nit nekakšno brezčasno popevanje in prepletanje različnih akademskih, intelektualnih in čustvenih komponent. Kot nekakšen nedoumljiv prostor, ki je prepreden z asociativnim bližnjicami in potekajo in razmišljujočega in posebnega pogleda skladatelja. Pri tem Jacob Collier ustvarja mojstrsko ravnovesje med kompleksnostjo ustvarjanja in dostopnostjo tovrstne glasbe širši množici. Akademsko izobraženi na področju glasbe bi si morda le razbijali glave in zavijali z očmi, toda »povprečnemu« poslušalcu je način glasbe definitivno drugačen, svež in celo malce poseben v romantičnem kontekstu. Album Djesse naj bi bila kot nekakšna zgodba o popotovanju in hkrati tudi naslov prvega dela štirih napovedanih zvočnih zgodb, ki jih ustvarja Jacob Collier.

Jacob Collier

Jacob Collier

Glasbeni samouk

Jacob je sicer svoj prvi album posnel kar v svoji sobi, ko je bil star 21 let, kar je nedvomno precej redko v teh časih, ko pevci želijo imeti svoje izdelke vrhunsko dovršene in za nameček še večkrat do neprepoznavnosti predelane. Za Album Djesse pa je Jacob sodeloval s skladateljem in dirigentom Julesom Buckleyjem in orkestorm Metropole Orkest. Toda tudi s produciranjem glasbe na tem albumu ni bilo nič drugače kot na prejšnjem. Sproduciral jo je sam, prav tako pa aranžiral, in orkestriral. Pri albumu so sodelovali tudi skupina Voces8, Lavra Mvula, Hamid El Kasri in Jacobova mama Suzie Collier. Zanimivo je, da je tudi Jacob Collier tako kot mnogi drugi uspešni glasbeniki, glasbeni samouk. Sicer je imel glasbeno predispozicijo že doma, saj je je tudi njegova mama glasbenica, prav tako babica, toda takšne glasbene nadarjenosti se vseeno ne da naučiti. Nauči se je lahko morda zgolj malce, toda drugo pa je položeno v zibelko. Tako dokazuje tudi Jacob Collier, ki pa ga je kljub nadarjenosti bilo potrebno vseeno spodbuditi in mu stati ob strani, da je šel po svoji poti. Pri tem so mu pomagali tudi glasbeni »pomočniki«, kot je glasbeni producent Quincy Jones, ki ga je našel leta 2014 kjer je Jacob dobil priložnost, da je iz svoje sobe v Londonu kjer je začel svojo glasbeno pot, šel tudi na večje glasbene odre kot je Montreux Jazz Festival in od tam naprej tudi na mednarodno glasbeno turnejo. Prav tako pa bližnji domači, brez katerih tudi verjetno ne bi bil tako uspešen kot danes tudi je.

Avtor: M.S.

Fotografije: Uradna facebook stran: Jacob Collier