• C Novo mesto
  • 13:06
  • Pet, 19.04.2024

Kaj je karma in kako deluje zakon karme?

Karma je beseda, ki se pogovorno zelo pogosto uporablja, ni pa nujno, da se govorci zavedajo njenega točnega pomena. Marsikdo bi rekel, da je bistvo karme to, da posameznik dobi tisto, kar si zasluži. Vendar je to napačna interpretacija, saj karma označuje ezoterični pomen vzrokov in posledic, njen namen pa ni kaznovanje ali nagrajevanje posameznikov.

Karma – vsaka akcija ima reakcijo

Izraz karma označuje vzroke in posledice, ki sledijo našim dejanjem; kar ste počeli v preteklosti, kar počnete sedaj in kar boste počeli v prihodnosti. Tudi to, česar niste počeli. Karkoli v življenju naredite ali ne naredite, za seboj pusti določene posledice. To imenujemo zakon karme, ki je v resnici zelo preprost in vpliva na vse nas. Karma pa je energija, ki jo ustvarjamo v vsakem trenutku in bo v prihodnosti imela vpliv na nas. Mnogi karmo zmotno enačijo z usodo ali s kaznijo in nagrado. V resnici gre za to, da je karma izključno pod našim nadzorom, saj se sami odločamo, kako bomo odreagirali v določeni situaciji. Ustvarja se v vsakem trenutku in ni namenjena temu, da bi nas za naša dejanja kaznovala ali nagradila. Lahko bi rekli, da karma deluje enako kot Newtonov zakon – vsaka akcija ima reakcijo. Da bi lažje razumeli karmo in zakon karme, si poglejmo 12 karmičnih zakonov.

Karma je energija, ki jo nenehno ustvarjamo in bo v prihodnosti vplivala na nas

Karma je energija, ki jo nenehno ustvarjamo in bo v prihodnosti vplivala na nas

Veliki zakon ali zakon vzroka in posledice

Ko govorimo o karmi, se ponavadi najbolj opiramo na veliki zakon vzroka in posledice. To je zakon, ki narekuje, da se nam vsaka misel in energija, ki jo damo od sebe, enkrat tudi vrne – dobra ali slaba. Da bi torej dobili, kar si želite, morate to tudi dajati od sebe. Če želite v svojem življenju srečo, ljubezen, prijateljstvo, potem se morate v skladu s temi načeli tudi obnašati.

Zakon ustvarjanja

Ta zakon poudarja, da je treba ukrepati, ne pa čakati, da se stvari, ki si jih v življenju želite, same od sebe čudežno pojavijo. Vsak od nas s svojimi dejanji ustvarja svet in vesolje. Priporočljivo je, da razmislite, kako lahko uporabite svoja znanja, talente in prednosti, da ustvarite nekaj, kar bo koristilo vam in drugim.

Zakon ponižnosti

Pomembno je, da ste dovolj skromni in sprejmete dejstvo, da je vaša sedanjost rezultat vaših preteklih dejanj. Če določene stvari zavračate, bodo šle za vami.

Zakon rasti

Rast in razvoj se začneta v nas samih. Če želite pozitivno preoblikovati svet, morate začeti pri sebi. Resnična sprememba in osebna rast se začneta s stvarmi, nad katerimi imate nadzor – vi in nihče drug. Osredotočite se nase in ne poskušajte nadzorovati drugih ljudi in stvari okoli sebe.

Zakon odgovornosti

Pomembno je, da postanemo odgovorni za svoja dejanja. Sami smo odgovorni za odločitve, ki jih sprejemamo in za svoje življenje.

Zakon povezanosti

Ta zakon temelji na načelu, da je vse v vašem življenju, vključno s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, povezano.Kdo ste danes, je rezultat vaših prejšnjih dejanj. In kdo boste jutri, bo rezultat vaših današnjih dejanj.

Zakon osredotočenosti

Če se osredotočite na preveč stvari naenkrat, vas lahko to upočasni in vodi v negativnost ter frustracije. Zato zakon osredotočenosti spodbuja, da se osredotočite le na eno stvar naenkrat.

Zakon dajanja in gostoljubnosti

Zakon dajanja in gostoljubnosti narekuje, da morate stvari, v katere verjamete, tudi dajati. Tako boste lažje razumeli pomen svojih dejanj in globljih prepričanj. Na primer, če želite živeti v mirnem svetu, se morate osredotočiti na to, da vzdržujete mir z drugimi tudi sami.

Vsaka misel in energija, ki jo damo od sebe, se nam enkrat tudi vrne

Vsaka misel in energija, ki jo damo od sebe, se nam enkrat tudi vrne

Zakon tukaj in zdaj

Če želite doživeti duševni mir, se morate naučiti sprejemati sedanjost. To se lahko zgodi le, če opustite negativne misli in vedenja iz svoje preteklosti. Če ste preveč osredotočeni na preteklost, pa boste vse pretekle dogodke preveč podoživljali in se posledično slabše počutili v sedanjosti.

Zakon spremembe

Zgodovina se bo ponavljala, dokler se ne boste nečesa naučili iz svojih izkušenj in stvari naredili drugače ter tako ustavili cikel. Sprememba vam daje novo pot in možnosti, da obrnete nov list v svojem življenju, ustvarite novo prihodnost in boljšo različico sebe – brez negativnih vzorcev iz preteklosti.

Zakon potrpljenja in nagrade

Vsaka nagrada zahteva začetni trud. Nagrade, ki delujejo na dolgi rok, zahtevajo veliko potrpljenja in stalni trud. Pravo srečo in radost lahko dosežete šele takrat, ko delate tisto, kar morate in počakate, da nagrada pride sama ob svojem času.

Zakon pomena in navdiha

Na ta zakon se je treba osredotočiti, kadar se spopadate z izgubo motivacije in brezvoljnostjo. Vsaka stvar, ki jo naredite, namreč vpliva na okolico in svet. Vsak posameznik igra določeno vlogo, vsak je edinstven. Rodili ste se s posebnim darom, poslanstvom, ki ga lahko s svojo unikatnostjo na svet doprinesete le vi. Zato brez zadržkov delite svoje spretnosti in talente z drugimi.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandiakrsko