• C Novo mesto
  • 06:47
  • Tor, 21.09.2021

Kaj je peta bolezen?

Peta bolezen spada med otroške bolezni in se navadno pokaže v obliki izpuščaja na licih v obliki metulja. Okužba se prenaša s človeka na človeka. Peta bolezen sicer načeloma mine sama od sebe, če se z njo okuži nosečnica, pa lahko sledijo zapleti s plodom.

Za peto boleznijo torej največkrat obolijo majhni otroci in šolarji, vendar se lahko razvije tudi pri posameznih odraslih. Na vsakih nekaj let imamo opravka z epidemijo pete bolezni, zlasti pozimi in spomladi. Pri tej bolezni virus prizadene celice rdečega kostnega mozga, s tem pa zavira nastajanje rdečih krvničk v kostnem mozgu. Zato se lahko med prebolevanjem pojavi tudi slabokrvnost.

Značilen znak je rdeč izpuščaj – najprej na obrazu, v obliki metulja, potem se lahko razširi po telesu.

Kako se peta bolezen prenaša?

Peta bolezen je posledica parvovirusa B19, ki se prenaša kapljično, torej z izločki ustne votline in zgornjih dihal – s kašljanjem, kihanjem in smrkanjem. Lahko pa se prenaša tudi z neposrednimi stiki z okuženim človekom, kar je pogosto zlasti v družinah, šolah in vrtcih. Peta bolezen se lahko prenaša tudi neposredno prek okuženih površin, kot so kljuke, kozarci ipd, torej podobno kot gripa in prehlad, seveda pa lahko tudi prek krvi in krvnih pripravkov. Virus se sicer ne prenaša z blatom ali urinom, ga pa lahko okužena nosečnica prenese na plod, kar je lahko še posebej nevarno. Možnost okužbe lahko z ukrepi seveda zmanjšamo, pri čemer je treba biti pozoren na higieno rok in ust ter telesne stike z okuženim človekom. Kdor je zbolel, naj si pokriva usta in nos, naj se ne dotika oči, nosu ali ust in naj ostane doma, dokler je kužen.

Simptomi in znaki

Za njo so seveda bolj dovzetni tisti, ki je še niso preboleli, ima pa peta bolezen tudi inkubacijsko dobo (čas od okužbe do pojava), in sicer od 4 do 20 dni, je pa zanimivo, da okužba pri več kot četrtini okuženih poteka brez simptomov. Pri preostalih pa se simptomi torej pojavijo od 4 do 20 dni po okužbo. Bolnik je kužen nekaj dni pred pojavom izpuščaja – ko najbrž misli, da preboleva prehlad ali nahod. Ko so znaki jasno vidni, pa bolnik za okolico ni več kužen.

Peta bolezen ima naslednje simptome: povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu, glavobol. Ko se slabo počutimo že nekaj dni, se ob tem potimo in imamo vročino, pa se pojavil značilen znak, ki je rdečkast izpuščaj na licih. Ta spominja na metulja oziroma na posledice klofute. Ta rdečina se kasneje lahko razširi na trup in okončine, je pa izpuščaj bolj značilna za otroke. Lahko tudi srbi, še posebej na podplatih. Čeprav izpuščaj običajno izgine v sedmih do desetih dneh, pa se lahko občasno pojavlja še več tednov. In če se pri otrocih v glavnem pojavi izpuščaj, lahko odrasli oboleli, zlasti ženske, dobijo tudi bolečine in otekline v sklepih. Je pa potek okužbe pri odraslih nekoliko težji kot pri otrocih.

Zdravnik lahko peto bolezen potrdi na podlagi značilnih znakov (rdeč izpuščaj), končno diagnozo pa postavi s potrditvijo protiteles na B19.

Virus je lahko nevaren nosečnicam oziroma plodu.

Peta bolezen je nevarna zlasti nerojenim otrokom

Če je vse v redu, bolezen sčasoma izzveni, lahko pa se pojavijo tudi resni zapleti. Pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom ali z boleznimi krvi lahko peta bolezen povzroči anemijo ali vnetja organov, še posebej nevarna pa je peta bolezen za majhen delež nosečnic. Polovica nosečnic naj bi bila na parvovirus B19 sicer imuna, pri tistih, ki nanj niso imune, pa tveganj za resne zaplete načeloma ni. Kljub temu pa obstaja delež tistih, pri katerih je plod zbolel za hudo anemijo, fetalni hidrops ali pa je celo umrl. Kaj takega se zgodi kakšnim petim odstotkom okuženih nosečnic, največkrat v prvi polovici nosečnosti.

Posebnih zdravil za zdravljenje pete bolezni ni oziroma jih še ne poznajo. Peta bolezen namreč spontano izzveni, le v primeru artritisa in bolečin v sklepih (pri odraslih ljudeh) pa pridejo v poštev zdravila, kot je na primer ibuprofen. Cepiva ni, a če se pri otroku pojavi vročina, mu jo lahko nižate s pripravki, ki so temu tudi namenjeni. Otrok naj tudi dovolj pije, medtem ko lahko srbenje omilimo s kakšnim mazilom proti pikom ali sončnim opeklinam.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay, Wikipedia