• 17.32C Novo mesto
  • 02:59
  • Pon, 17.06.2019
  • Prijava

Kaj mi bo zaščita za odgovornost ?

Pripravili smo nekaj poučnih zgodb, ki nam prikazujejo zakaj je dobro skleniti zavarovanje, ki vsebuje tudi zavarovanje odgovornosti.
Sirene. Gosti dim. Divji plameni zajemajo že četrto stanovanje v stolpnici. Smrad po zažgani plastiki in obupani kriki ne pustijo ravnodušnega nikogar. Ljudje molče strmijo v ekipo profesionalne gasilske brigade, ki se trudi z nadčloveškimi napori omejiti požar, da ne bi bila katastrofa še večja. Nedaleč vstran stoji mlada mamica in popolnoma bleda strmi v prazno pred sebe. V rokah stiska majhnega dojenčka in s tihim glasom ponavlja: »pa kako sem lahko to storila, pa kako sem lahko to storila«. Golaž, ki ga je pozabila na štedilniku, je vžgal najprej napo, potem elemente, in ko je eksplodirala plinska jeklenka, se je šele začelo. Še dobro, da je bila pri sosedi na kavi, da sta pomerili nove copatke za malo štručko.
In ne, zavarovanje, ki ga je imela, ji je pustilo dolgove. Stanovanje ji je zavarovalnica seveda obnovila, štiri sosednja stanovanja, ki so bila popolnoma uničena, pa ne. Če bi le imela hišno in zemljiško odgovornost dobro pokrito v svojem zavarovanju. Kaj pa naj zdaj?
Na drugi strani mesta, nekje v istem času, se priletni gospod pripravlja na popoldanski počitek. Zvalil se je na nov kavč in ni je sile, ki bi ga lahko zdaj premaknila iz tega toplega kavča pred televizijo. In ko je takole na pol v snu še zadnjič preletel s kotičkom očesa čez svoj na sveže prebeljen strop, ga je izstrelilo dol s kavča. Mati božja, kaj pa je to za en temen madež tam gor na stropu? Ni minilo dolgo, ko je na sredini madeža nastala prva kapljica. In za njo še ena. Hitro je stekel gor k sosedu reševat situacijo, ko ga je že na stopnicah pozdravil manjši potoček. Sledil mu je po hodniku do vrat, izpod katerih je prihajala voda. Tolkel je po zaklenjenih vratih in tulil, naj vendar odprejo, pa nič. Doma ni bilo nikogar. Saj res, šele čez en teden se vrnejo iz Turčije. Joj, kaj pa zdaj? Stekel je nazaj v stanovanje, v katerem je voda že pošteno kapljala po celi kuhinji in dnevni sobi. Poklical je policijo, oni pa gasilce, in preden jim je uspelo vdreti v stanovanje, je lilo že iz cevne vertikale. Zalilo je 6 spodnjih stanovanj, preden so pri sosedu uspeli za silo zamašiti utrgan ventil na hidrantni cevi, iz katerega je voda silovito bruhala po celem stanovanju.
Kako izliv vode v sosednja stanovanja ni krit? Pa saj lepo piše IZLIV VODE toliko in toliko evrov. Kaj? Kakšno zavarovanje odgovornosti? A izliv vode je krit samo pri meni? Ja kaj pa ostali? Sam moram plačati? A ste zmešani, pa to je 6 stanovanj? Nikoli več se ne zavarujem pri vas.
Ahhh, kakšen prijeten sonček je danes. In sneg je naravnost čudovit. Smuči letijo, da je veselje in ni vrag, da ne bom prehitel tistega gospoda pred mano tamle. Glej ga no, pa kaj se spravljaš na smuči, če še hodiš komaj. Haloooo… hej, pazi vendar, ne, stoj… auuuuuuuuu… Gospod, a ste v redu? Gospod? Kaj? Kje? Kaj me zdaj tale tolče po licih? Halo, a se spraviš dol z mene. Počasi se dvignem v sedeči položaj, v rit me zebe kot psa in v glavi mi neprijetno piska. Pa kaj se je zgodilo? Ajoj, saj res, gospod… kaj se je zgodilo? Kje pa je? A sva se zaletela? Joj, kako mi piska v glavi. Pozneje izvem, da so ga odpeljali z akijem do rešilca in potem v bolnico. Ima zlomljeno roko in menda je neki priznani kirurg v eni od avstrijskih bolnišnic. Upam, da me ne bo tožil.
Seveda me je tožila bolnišnica, v kateri ni mogel operirati 6 mesecev. 150.000 evrov. Prodati sem moral stanovanje. Če bi imel več sreče, ko sem se odločal za zavarovanje svojega stanovanja, bi poskrbel, da je to vse dobro krito v samem zavarovanju. Pa še nič mi ne bi bilo treba doplačati za to kritje. Zdaj dobro vem, kaj je to zasebna odgovornost in kako mora biti zavarovana.

Poučne zgodbe iz področja zavarovalništva nastajajo v
Izobraževalnem Centru Finava, ki deluje popolnoma
brezplačno in po vsej Sloveniji. Ljubezen in energija, ki jo
vlagajo v svoje delo, ima dva cilja – približati ljudem
zavarovanja na način, da jih najprej dobro razumejo,
potem pa jih vzpodbuditi, da si zavarovanja tudi odlično
in poceni uredijo ali sanirajo.
Več o njih in njihovem delu lahko izveste na www.icfinava.si,
vašega klica ali pošte na info@icfinava.si pa bodo zelo veseli.