• C Novo mesto
  • 22:33
  • Sob, 27.11.2021

Kaj pomeni, če si želite točno določeno vrsto hrane?

Vsakemu od nas se večkrat zgodi, da v nekem trenutku hrepenimo po točno določeni vrsti hrane, pa naj bo to čokolada, testenine, jogurt, zrezek ali sendvič. Pa ste se kdaj vprašali, kaj je razlog, da si zaželite določeno vrsto hrane? Pred kratkim je bila izvedena raziskava, ki je pokazala, kaj pomenijo želje po točno določenih živilih.

Močna želja po čipsu

Če si dlje časa močno želite čips, utegne to pomeniti, da vam primanjkuje vode in mineralov. Čeprav na prvi pogled to deluje kontradiktorno, saj je čips slan in bi to samo še povečalo dehdiriranost, je raziskava pokazala, da hrepenenje po slani hrani v resnici pomeni, da ste dehidrirani. Namesto, da takoj odprete vrečko čipsa, se potrudite, da spijete kozarec vode. Zelo verjetno je, da bo želja po čipsu čez nekaj časa poniknila.

Močna želja po mleku

Večina ljudi si prej zaželi slanih prigrizkov kot pa mleka, a vendar se vam lahko zgodi tudi to. Če si močno želite mleka oziroma drugih mlečnih izdelkov, kot so jogurt, kefir ali kisla smetana, lahko to pomeni, da ste v stresu in vam primanjkuje počitka. Čas je, da odložite z delom, si vzamete čas samo zase in se sprostite. Poskrbite tudi za zadosten vnos vitamina D in A. Želja po mlečnih izdelkov velikokrat izvira tudi iz pomanjkanja maščobnih kislin. Privoščite si zdrave maščobne kisline, ki jih najdete na primer v lososu, hladno stiskanem olivnem olju, oreščkih, avokadu … Močna želja po mleku po verjetno kmalu izginila.

Močna želja po testeninah

Ne glede na to, ali ste veliki ljubitelji testenin ali ne, si verjetno ne želite več dni zapored, da bi uživali samo testenine. Če pa vam možgani dajejo ta signal, lahko to pomeni, da vam primanjkuje pozitivizma in energije v življenju. Vendar žal vam ogljikovi hidrati pri tem ne bodo kaj dosti koristili, povzročijo vam lahko le nabiranje odvečnih kilogramov. Razmislite o dogodkih v vašem življenju, vprašajte se, ali ste pod stresom in zakaj je tako. Če ste preobremenjeni, si vzamite čas za počitek, če ste čustveno na tleh, si privoščite iskren pogovor z nekom, ki mu zaupate, poskusite razčistiti svoje osebne težave, predvsem pa si vzamite čas zase in se razvajajte.

Močna želja po sladkarijah

Priznajmo, vse nas kdaj popade. Če se vam to dogaja zelo pogosto, vam svetujemo, da se pogovorite z osebnim zdravnikom, saj lahko nenehna želja po sladkem izvira tudi iz zdravstvenih težav. Sicer pa je lahko krivec za vaše hrepenenje po sladkorju tudi neprespanost in pomanjkanje energije. Sladkarije vas bodo sicer napolnile z energijo, a le za kratek čas. Raje si privoščite temeljit spanec in se spočijte.

NaDlani.si; Foto: Pexels