• -1.32C Novo mesto
  • 03:01
  • Pon, 20.01.2020

Kaj vse je treba pripraviti, ko prihaja dojenček

Kaj vse je treba doma postoriti in kaj pripraviti, ko je ženska v veselem pričakovanju? Mati narava je tako imenovano nosečniško gnezdenje očitno oblikovala z razlogom, pri tem pa se lahko s sestavljanjem posteljice in prenašanjem previjalne mize izkaže tudi bodoči očka.

Ko se na testu nosečnosti pojavita dve težko pričakovani črtici, je čas za veselje in vsa ostala čustva, ki po navadi pridejo zraven, ko pa je trebušček že tako velik, da ga mimoidoči ne morejo več zamenjati za napihnjenost po obilnem kosilu, je čas za razmislek o pripravi vsega potrebnega za prihod dojenčka.

Resnici na ljubo za to poskrbi kar tako imenovani sindrom gnezdenja, ki je pri nosečnicah po navadi precej izrazit in pomeni, da ženska kar preveč pogosto in natančno čisti stanovanje, pospravlja in prestavlja stvari, organizira in naslednji teden ponovi vajo, a ni odveč spomniti na stvari, na katere je treba pomisliti, še preden trebušček postane tako velik, da nosečnico ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. V čem boste dojenčka prinesli domov? Lupinica je zelo pomemben del opreme, naj bo kakovostna in naj vam zanjo ne bo žal odšteti malce več denarja, varnost je pač najpomembnejša stvar. Doma bo štručka počivala v posteljici, v prvih dneh in tednih lahko tudi v košku, in že prej se je treba odločiti, kam jo boste postavili: boste tista mama, ki bo od prvega dne vztrajala, naj otrok spi v svoji sobi, ali tista, ki bo bolj pomirjena, če ga bo slišala dihati in bo spal v spalnici poleg zakonske postelje? Morda celo tista, ki meni, da je najbolj naravno, da bo spal z njo?

Posteljica, previjalna miza …

Kakorkoli že, posteljica, kakovostna in ne premehka vzmetnica, odejica in posteljninica so nujne postavke, ki jih morate obkljukati. Podobno velja za previjalo mizo: trgovci sicer ponujajo tudi lične majhne podloge, ki jih položite na komodo ali pralni stroj in s katerih se dojenček ne more skotaliti, a pomislite, že čez nekaj kratkih mesecev boste potrebovali večjo in nato spet, zato svetujemo, da si že takoj na začetku priskrbite takšno, ki vam bo služila dobri dve leti, pač dokler boste menjali pleničke. In metali jih boste v koš, namenjen plenicam, kajti iz navadnega koša bo kmalu smrdelo (verjamemo, da novopečenim mamicam ne, bodo pa vonj zaznali obiski …), če vsebine ne boste sproti odnašali ven, zato ga že zdaj kupite. Če se vrnemo k previjalni mizi, v manjših stanovanjih po navadi ni prostora za dodatno komodo, zato se je treba znajti in si jo omisliti denimo v kopalnici na pralnem in/ali sušilnem stroju. Ta prostor je tudi sicer kot nalašč za previjalni kotiček, saj je blizu voda. Logistika oziroma izvedba naj bo na plečih bodočega očka.

Že po nekaj dneh v novi vlogi boste potrebovali banjico, v kateri bo vaš zakladek prvič okopala patronažna sestra, potem pa se boste morali tega na prvi pogled nemogočega podviga lotiti sami. Luštna roza/modra mini banjica, v kateri bi lahko sedemletnice kopale svoje barbike? Ne. Kupite večjo, da jo boste lahko uporabljali dlje, kajti ko bo otrok malce starejši, ni večjega veselja kot čofotanje v vodi in špricanje z njo naokoli. Za tiste, ki se ne morete pohvaliti z banjo v kopalnici in imate prho, velja, naj gre otroška banjica vsaj po diagonali v tuš kabino. Čez dve leti boste veseli, da je tako. Odsvetujemo tudi tako imenovane dvoživke, torej previjalne in kopalne postaje v enem: dojenčki zelo hitro rastejo, z vsakim dnem so bolj aktivni in mobilni, zato boste kmalu potrebovali večjo banjico in večjo površino za previjanje, poleg tega pa znajo biti sila nestabilne.

Hrana in oblačila

Otrok je skopan, previt, gremo jest (stolčka za hranjenje v prvih mesecih ne boste potrebovali, no, če vam ga kdo ponudi, ga le vzemite). Za vsak primer, če vam dojenje ne bo takoj steklo, imejte na zalogi mleko v prahu za novorojenčke in stekleničko s primernim cucljem, da ne boste potem sredi noči moža pošiljali v dežurno lekarno, ter včasih zlata vredno prsno črpalko, s katero si boste lahko olajšali napetost v prsih, ko boste že mislili, da bodo počile, otroček pa bo ravno tedaj najbolj sladko spal. Sledi sprehod, seveda z vozičkom. Izbira teh je tako velika, da boste imeli v vsakem primeru težko delo, velja pa pomisliti na to, po kakšnem terenu se boste sprehajali z njim, torej z velikimi kolesi ali ne, na kako majhen prostor se lahko zloži, da bo šel v avtomobilski prtljažnik, in seveda kako globok žep imate. V prvih mesecih boste potrebovali globoko košaro, v kateri bo otrok spal na ravni podlagi, šele pozneje boste nanj namestili tako imenovani športi del, v katerem bo malček sedel in opazoval okolico.

Oblačilca za dojenčka po navadi krožijo od uporabnika do uporabnika oziroma od mamice do mamice, je pa treba priznati, da ima nakupovanje malih cunjic svoj čar. V nobenem primeru ne pretiravajte s količino, za začetek predlagamo samo nekaj osnovnih kosov, ki jih boste pozneje lahko dopolnili z darilci v obliki bonov ali bodijev, ki jih bo novi član družine najbrž dobil z obiski. Že pred porodom poskrbite za pleničke – pralne ali za enkratno uporabo – in tetra plenice, ki vam bodo prišle prav na najrazličnejše načine, pa seveda na vatko, olivno olje, fiziološko raztopino, sterilne vatirane palčke za nego popka, hladilno mazilo za ritko, dudo itd. Podrobnejši seznam vsega potrebnega za novorojenčka boste dobili v šoli za starše, ne smete pa pozabiti niti nase in v torbo, ki jo boste pograbili, ko boste hiteli v porodnišnico, dajte kaj za energijo, denimo čokoladko, energijsko ploščico, stvari za osebno higieno, robčke, čim večje in čim mehkejše vložke, lahko nogavice, copate itd.

Kako boste dom naredili prijazen do malčka, boste videli sproti, ograja na vrhu stopnic in ščitniki na vtičnicah ter predalih pridejo v poštev šele čez slabo leto, vsaj dokler otrok ne začne kobacati, ni treba delati revolucije na tem področju.

V zadnjem mesecu nosečnosti ne pozabite skuhati kakšnega dodatnega obroka ali dveh in ga dati v zamrzovalnik – ko boste utrujeni, neprespani in lačni, si boste hvaležni -, oprati, zlikati in zložiti oblekic za malčka, pripraviti torbe zase in za dojenčka, se spočiti, umiriti ter se naspati.

Pripravila: A. S. Foto: Pixabay