• 23.2C Novo mesto
  • 17:24
  • Sob, 24.08.2019

Kako brisačam podaljšati življenjsko dobo

Brisače so nepogrešljivi del vsake kopalnice in osebne nege. Ker jih uporabljamo večkrat na dan, se lahko seveda hitro obrabijo in kmalu postanejo le še kos neuporabne tkanine. K temu, da boste lahko iste brisače uporabljali dlje, lahko veliko naredite že s samim nakupom brisač. Izbirajte tiste z večjo gostoto vlaken, ki brisači zagotavljajo boljšo strukturo in posledično boljšo vzdržljivost. Nekakovostne brisače so izdelane iz tanjše preje in imajo nekompaktno strukturo, zato se lahko prej poškodujejo. Pomembni sta tudi vpojnost in mehkoba, kar seveda lahko ugotovite šele ob brisanju in po pranju.

Vsaki brisači, pa naj bo kakršna koli že, lahko življenjsko dobo s premišljenimi ukrepi tudi podaljšate in jih rešite neprijetnega vonja, ki se v njim sčasoma nabere. Če z brisačami ravnate dobro, jih lahko uporabljate celo deset let, a bodite pri tem pozorni, da sveže brisače vedno shranjujte na dnu omarice. Tako bodo na vrsto prišle šele po tistem, ko boste uporabili vse zgornje brisače.

Dobro jih posušite

Preden brisačo pospravimo v omaro, mora biti popolnoma suha. Če ostane le malce vlažna, bo v omari kmalu dobila neprijeten vonj. Tudi zato je dobro, da brisačo po vsakem prhanju ali kopanju razgrnete in dobro posušite. Ne pustite, da mokra in zmečkana leži kje v kopalnici. Preden jo razgrnete, jo lahko tudi otresete, da bo manj nagubana.

Previdno s sredstvi za pranje

Perilo perite z blagimi sredstvi. Nekateri priporočajo le kis in nič drugega, spet drugi prisegajo na domača sredstva za pranje perila. Kar koli uporabljate, pa to počnite z majhno količino, saj lahko preveč sredstva za pranje tkanini prej škodi kot koristi. Višek sredstva za pranje ostane v tkanini in nemogoče ga je popolnoma izprati, kasneje pa se na brisači zaradi tega (v kombinaciji z vodo oziroma vlago) lahko pojavi tudi plesen.

Brisače niso za brisanje ličil

Za odstranjevanje ličil obstajajo druga sredstva, če boste to počeli z brisačami, pa boste pridelali le madeže, ki jih sčasoma ne bo mogoče odstraniti.

Kis in soda bikarbona

S pomočjo nekaj preprostih trikov lahko brisačam celo povrnete mehkobo in prijetnejši vonj. V boben pralnega stroja pred pranjem brisače vlijte malo nearomatiziranega kisa. Ta je lahko odlična zamenjava za mehčalec, poleg tega je kis naraven in poceni, odpravlja neprijetne vonjave in zagotavlja mehkobo. Občasno pa lahko v pralni stroj dodate tudi malo sode bikarbone.

Vir: M. S.