• C Novo mesto
  • 19:37
  • Čet, 11.08.2022

Kako izbrati kvalitetne pelete?

podčetrtek

Počasi se bo treba pripraviti na kurilno sezono, s tem pa se lahko poraja tudi vprašanje, na kakšen način ogrevati dom. Kurilnega olja je v zadnjih letih vse manj, v veliki meri ga nadomeščajo lesna goriva, pa naj bo to les iz domačega gozda ali nekoliko udobnejši peleti.

Res je, da tisti pravi les še vedno pričara občutek domačnosti in topline, ogrevanje na pelete pa poleg udobja in manj nesnage ponuja tudi možnost, da dom ogrevate tudi, ko vas ni doma. Lesni peleti so standardizirana oblika biomase. Pri proizvodnji ostanke lesa in žagovino pretvorijo v valjčke premera od šest do osem milimetrov in dolžine od enega do treh centimetrov. Peleti so gosti in skoraj ne vsebujejo vlage, kar je še dodatna prednost zaradi visokih izkoristkov pri ogrevanju. Zavzamejo manj prostora, v peč jih lahko doziramo avtomatsko, primerni so za različne tipe peči, preprosti za transport in primerni za skladiščenje v suhem in zračnem prostoru.

peleti1V proizvodnji les cilindrično stisnejo v pelete. Da so peleti čim bolj kakovostni, je treba les oziroma surovino primerno očistiti, torej odstraniti lubje, nato pa material primerno posušiti in stisniti brez dodajanja veziv in drugih primesi. Peleti morajo biti čim bolj gosti in stisnjeni.

Je vrsta lesa pomembna?

Pelete delajo iz različnih vrst lesa, na primer bukve ali smreke, lahko so tudi mešani. Kateri so najboljši, je sicer težko reči, ker ima vsaka vrsta lesa svoje prednosti. Smrekovi peleti oddajo največ toplote, a je treba poudariti, da niti vsi smrekovi peleti niso enaki. Nekateri so narejeni iz odpadkov lesne industrije, drugi iz sveže hlodovine, spet tretji vsebujejo tudi lubje. Zadnja možnost ni najboljša izbira, saj iz lubja nastane veliko pepela, vanj pa se lahko zažreta tudi prst in pesek, kar za kvalitetno delovanje peči seveda ni najboljše. Bukov les vsebuje manj smole, ki pri peletih deluje kot vezivo, zato so bukovi peleti krhkejši in jim je treba v proizvodnji dodajati škrob ali kakšne druge primesi. A če peletom dodajo odpadna olja, to pomeni dodatne emisije in težave s kurilno napravo. Na trgu lahko dobite tudi mešane pelete. Bukovi in mešani peleti so cenejši od smrekovih, je pa treba upoštevati, da je toplotna vrednost večja pri zadnjih.

Nekateri peleti so svetlejši, drugi temnejši, a bistvene razlike v kvaliteti zaradi barve ni. Po barvi se razlikujejo zaradi načina izdelave – svetlejše izdelajo iz naravno sušenega lesa, temnejše pa sušijo prisilno, na visoki temperaturi. Pri tem procesu les lahko oksidira in se obarva temnejše.

Kako so se peleti odrezali na testu?peleti

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je skupaj z Gozdarskim inštitutom Slovenije testirala 50 vzorcev peletov, pri čemer so jih polovico kupili v Sloveniji, druge pa na Švedskem in Češkem. Naleteli so na bistvene razlike: ocena pri švedskih peletih je dosegla 70 odstotkov, pri čeških 66 odstotkov, slovenski peleti pa so se uvrstili najnižje (zgolj 44 odstotkov). Za nakup priporočajo le tiste, ki spadajo v razred kakovosti A1 ali A2, saj ta dva zagotavljata najkakovostnejše in okolju najprijaznejše ogrevanje. Glavna težava testiranih peletov je zlasti z ostankom pepela, pri čemer je najvišjemu razredu ustrezalo le osem vzorcev, sicer pa so v laboratoriju poleg pepela preverjali še vsebnost vlage, mehansko obstojnost, gostoto nasutja in označevanje. Slovenski peleti so se slabo izkazali tudi pri mehanski obstojnosti (kolikšen delež mase se pretvori v prah), medtem ko večjih težav pri vsebnosti vode v peletih večinoma ni bilo. Za potrošnika je pomembna tudi etiketa na embalaži, zlasti podatki o certifikatu kakovosti ENplus in DINplus. Ker je v Sloveniji veliko majhnih proizvajalcev peletov, bodo na trgu vedno tudi takšni, ki certifikata nimajo – v tem primeru si pomagajte z drugimi oznakami na vreči.

Kakšne pelete kupiti, da boste zadovoljni ?

Oglasili smo se v podjetju Biron d.o.o. v Straži, kjer že nekaj let proizvajajo N-EKO pelete.

G. Ciril Plut nam je povedal: “Pri nakupu peletov  je zelo pomemben kakovostni razred in vrsta lesa iz katerega so narejeni peleti. Prav tako je pomemben tudi kontroliran proces izdelave in vsakodnevna skrb za kakovosten izdelek. N-EKO peleti so izdelani iz surovine smreke in jelke slovenskega izvora. Odlikuje jih visoka mehanska trdnost, nizek procent pepela, nizka vlaga in višja kurilna vrednost. Barva peletov ni pomembna če so ostali parametri kakovostnega razreda A1 doseženi. Podjetje je v letu 2016 pridobilo pravico do uporabe znaka kakovosti S4Q, kiga slovenskim proizvajalcem pelet podeljuje gozdarski inštitut. Omenjeni certifikat dokazuje, da je proces in izdelek pod rednim nadzorom inštituta.”

neko

Če se še odločate, kakšne pelete kupiti, torej upoštevajte naslednja priporočila: barva pelet o kakovosti ne pove skoraj ničesar, gostota nasutja pelet mora biti večja od 600 kilogramov na kubični meter, mehanska obstojnost naj bo večja kot 97,5 odstotka, delež pepela pa mora biti minimalen (pod 1,5 odstotka). Kvalitetne pelete lahko od nekvalitetnih ločite tudi na pogled in otip. Kvalitetni so gladki, kompaktni, enake dolžine z malo prahu v embalaži in se svetijo, nekvalitetni pa so razpokani, različnih dimenzij in imajo v embalaži veliko prahu. Med pomembnimi dejavniki kakovostnih peletov je tudi vlaga oziroma vsebnost vode. Ta je povezana z energetsko oziroma kurilno vrednostjo – več vode peleti vsebujejo, manjši je kurilni izkoristek, saj se del toplote porabi za izhlapevanje vode. Kakovost peletov oziroma njihovo gostoto lahko preprosto testirate: če v kozarcu z vodo potonejo, imajo veliko gostoto in s tem tudi kakovost, če ne potonejo, pa niso ravno najboljši. Seveda pa ima vsaka kurilna naprava svoje lastnosti, zato pred nakupom večje količine pelet te naprej preizkusite in ugotovite, kako se obnesejo.

Pripravila: Mojca Sladič

mkt sevnica