• C Novo mesto
  • 22:44
  • Pon, 06.02.2023

Kako ogrevati, da vam bo narava in denarnica hvaležna?

Novo leto nam je prineslo prvo snežno pošiljko, z njo pa se po večini gospodinjstev, zaradi visokih cen fosilnih goriv, slabše toplotne zaščite starejših stavb in iztrošenih starejših ogrevalnih sistemov, povečajo stroški.

Ti bremenijo družinski proračun, zato vam v nadaljevanju podajamo nekaj ukrepov, ki nas bodo pripeljaji do finančnih prihrankov.

Z organizacijskimi ukrepi do bolj varčnega ogrevanja

Marko Ahčin, univ. dipl. inž. grad. tako svetuje, da že jeseni pred začetkom kurilne sezone večkrat preverimo, če so radiatorji ustrezno odzračeni. Radiator, ki je pravilno odzračen ter posledično celoten ogrevalni sistem, pripomore k bolj učinkovitemu in varčnemu ogrevanju. Pomembno je tudi, da radiatorjev ne zastirate s pohištvom, policami ali zavesami, saj so tako bolj potratni in manj učinkoviti. Za ogrevanje prostora svetuje, da ga, če je le mogoče, ogrevamo z več mlačnimi radiatorji, kot pa z enim ali dvema vročima.

»Prehod toplote v zunanjost lahko ponoči delno preprečite tudi z zastiranjem oken s polkni ali debelimi zavesami, medtem ko podnevi ravno obratno. Omogočite soncu s dvignjenimi senčili in odgrnjenimi zavesami, da s žarki ogreva stanovanje,« še pojasnjuje Ahčin, strokovnjak za nepremičnine in energetiko.

Odsvetuje tudi kakršnokoli sušenje perila na radiatorjih, saj se zaradi kondenzacije vodne pare na zunanjih stenah in stropovih lahko prične razvijati plesen. Ne pozabite ogrevalno temperaturo znižati za 3 do 5 °C ponoči ali pa ko ste v službi. Če vas dalj časa ne bo v prostoru, nastavite temperaturo na 15 °C, da ne podhladite zidov, saj je ponovno segrevanje potratnejše od dogrevanja.

Ne pozabite na prezračevanje prostorov

Prezračevanje prostorov sodi tudi med zelo pomemben ukrep. Strokovnjaki priporočajo intenzivno zračenje z odpiranjem oken in vrat na stežaj, da se ustvari prepih. Priporočljivo je zračiti trikrat na dan za kratek čas (do 5 minut). Zelo energetsko neučinkovito je dolgotrajno zračenje s priprtimi okni v pol vertikalnem položaju (t.i. okno na kip).

Sicer pa, če želite sorazmerno veliko privarčevati pri strošku ogrevanja, ne morete mimo investicij. »Vgradnja termostatskih ventilov na radiatorjih je dolgoročna investicija, ki bo omogočila avtomatsko regulacijo temperature v prostoru z zapiranjem in odpiranjem. Termostatski ventil vas bo stal nekaj deset evrov, vendar vam svetujem, da vam ga vgradi strokovnjak, saj če je ventil vgrajen napačno, oddaja neprijetno šumenje in nepravilno deluje,« obrazloži Ahčin.

Stroške ogrevanja lahko zmanjšamo tudi z vgradnjo tesnilnih trakov na okenske okvirje, da preprečimo izgubo toplote tik ob oknu. Možna je tudi vgradnja izolacijskih plošč (reflektorjev) za radiatorje. Ta poveča izkoristek radiatorja in prepreči prekomeren prehod toplote preko zunanje stene tik za njim. Svetuje pa se tudi namestitev termometra in merilca zračne vlage, ki nadzorujeta bivalne razmere v prostoru.

Stroški ogrevanja se lahko zmanjšajo z upoštevanjem naslednjih napotkov:

  • Temperaturo v prostoru je potrebno meriti in jo primerjati s priporočenimi temperaturami za stanovanjske prostore.
  • Navadne regulacijske ventile na radiatorjih je potrebno zamenjati s termostatskimi ventili, ker je z njimi možno nastaviti želeno temperaturo v prostoru. Če je v prostoru pretoplo, je namesto odpiranja oken potrebno nastaviti nižjo temperaturo.
  • Sočasno z vgradnjo termostatskih ventilov je potrebno vgraditi obtočno črpalko z regulacijo vrtljajev.
  • Pri daljši odsotnosti je potrebno radiatorje delno ali popolnoma zapreti.
  • Prostore prezračujemo kratek čas (pet do deset minut) z odpiranjem oken in ustvarjanjem močnega prepiha. Za ta čas se radiatorji zaprejo. Na ta način se bo obnovil zrak, stene pa se ne bodo ohladile.
  • Nekvalitetna okna je potrebno zamenjati s kvalitetnimi, z manjšo toplotno prevodnostjo in dobrim tesnjenjem, ali pa zatesniti špranje na oknih s primernim tesnilnim sredstvom.
  • V nočnem času je priporočljivo spuščati okenska senčila, da bodo manjše toplotne izgube skozi okno.

Vir: D. Ribič Foto: misterij.net