• C Novo mesto
  • 17:42
  • Sob, 15.05.2021

Kako ugotoviti, da nekdo laže?

Laž je v naši družbi žal pogost pojav. Ljudje govorijo neresnice zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Laži so včasih nedolžne ali nujno potrebne, včasih pa lahko naredijo tudi veliko slabega. Verjetno si vsak od nas želi, da bi lahko vedel, kdaj sogovornik govori resnico in kdaj laže. Dobra novica je, da obstajajo določeni znaki, ki kažejo na to, da nam oseba nečesa ni povedala po resnici.

Dejstvo pa je, da bomo laž zelo težko prepoznali pri osebi, ki smo jo komaj spoznali. Vsak od nas ima svojevrstne geste, način govora, gibe, ki jih med pogovorom naredi. Šele ko vemo, kako neka oseba komunicira, ko govori resnico, bomo lahko prepoznali, kdaj laže, saj se bo vedla na drugačen način. Kateri so torej tisti znaki, ki najverjetneje kažejo na neiskrenost?

Roke

Ljudje med razlago pogosto uporabljamo roke. Če so gibi rok pri ljudeh, ki govorijo resnico, pogosti tik pred začetkom neke misli ali medtem, ko nekaj razlagajo, je pri lažnivcih situacija obratna. Geste z rokami bodo bolj verjetno uporabljali neposredno po tem, ko bodo zaključili neko trditev.

Prav tako je bilo v neki študiji ugotovljeno, da ljudje, ki govorijo resnico, bolj verjetno med govorom uporabljajo eno roko. Tisti, ki pripovedujejo laži, bodo verjetneje pri govoru uporabljali obe roki. Prav tako naj bi ljudje, ki vam ne nameravajo povedati resnice, dlani med govorom obrnili stran od vas. Lažnivci dajo prav tako roke pogosto v žep ali pod mizo. To je znak, da vam nekaj prekrivajo.

Telo

Če z osebo, s katero se pogovarjata, stojita, bodite pozorni na gibanje njenega telesa. Se to ziblje naprej in nazaj? Ali oseba deluje nemirna in se ves čas prestopa? Tudi to so lahko znaki, ki nakazujejo na to, da iz njenih ust ne boste slišali resnične zgodbe.

Oči

Če oseba v ključnem delu pogovora strmi v neko točko, lahko to nakazuje na laž. Prav tako pogled stran ali nemirno beganje z očmi nista dobra znaka. Oseba lahko namreč v teh trenutkih razmišlja, kako bo razvijala laž, ki vam jo je povedala oziroma se boji, da bi bila razkrinkana.

Ustnice

Oseba, ki ne namerava povedati resnice, bo bolj verjetno stiskala ustnice.

Obraz

Če ten obraza vašega sogovornika med pripovedovanjem zgodbe pobledi, je to lahko znak, da vam oseba ne bo povedala resnice.

Glas

Če se glas osebe naenkrat poviša, to lahko nakazuje na neresnico. Oseba lahko začne naenkrat govoriti nekoliko glasneje.

Besede

Če sogovornik med pripovedovanjem uporablja fraze, kot so: “želim biti iskren s tabo”, “naj ti povem resnico” in podobno, to lahko preveč kaže na trud, da bi prekril laž. Ko neka oseba pripoveduje laž, je večja verjetnost za uporabo različnih mašil, kot so “eh” in “hm”.

Pripravila: P.K., vir slike: Pixabay