• C Novo mesto
  • 03:35
  • Sob, 13.08.2022

Kam potovati pozimi: pobeg v eksotiko – FOTO

V dneh, ko je zima pokazala svoje zobe, si marsikdo zaželi pobeg v kraje, kjer je vse drugače: sonce pripeka, temperature so poletne, namesto ogrevanja se je treba hladiti. Za kaj takšnega bo seveda treba odpotovati precej daleč, nekoliko bliže ekvatorju ali morda kar na južno poloblo.

Če se to sliši kot nekaj neuresničljivega, se motite. Zanimanja za tople, bolj eksotične kraje, je tudi med Slovenci pozimi veliko. In kam radi hodijo? V obdobju, ko pri nas stiska mraz, Slovence zanimajo zlasti Karibski otoki, Kuba, Dominikanska republika, Mehika, Dubaj, Maldivi, Tajska pa tudi nekoliko bližji Tenerife. Vse raje imamo očitno tudi križarjenja – po Sredozemlju, Kanarskih otokih in še kje.

Kam oditi in kaj je vredno videti?

Egipt je kljub napeti politični situaciji zelo priljubljen.

Pregledali smo nekaj možnosti, kam bi jo v zimskih dneh mahnili. Med najbolj poceni možnosti je še vedno Egipt, ki privlači zaradi svoje zgodovine in kulture, pa še relativno blizu je. Kljub političnim napetostim na drugi strani Sredozemskega morja se zanimanje za Egipt ni zmanjšalo, temu pa svoje dodajo še nizke cene v primerjavi s potovanji v druge oddaljene kraje. Za sedemdnevne počitnice v Egiptu lahko tako pozimi odštejete zgolj nekaj sto evrov, kar pomeni, da Egipt spada med finančno dostopnejše kraje. Egipt ponuja priljubljena turistična letovišča Hurgado, Šarm el Šejk, Tabo … Tam lahko dobite skoraj vse, kar si zaželite, od hotelov z odlično ponudbo do kilometrov peščenih plaž. V Egiptu se boste naužili tudi svetovno znanih znamenitosti (od piramid in sfing do kamel), spoznali nekoliko počasnejši in bolj umirjen način življenja, videli bogati podvodni svet in opazovali, kako živijo domačini.

Nepozabna Turčija.

Priljubljena je tudi Turčija, ki je dokaj blizu, pa vseeno tako daleč, da je povsem drugačna od sveta, ki ga poznamo. V zadnjem času jo sicer pretresajo teroristični napadi, a to večine turistov ne odvrača. Tudi Turčija je lahko zelo poceni, ker je zelo raznolika, pa se tam lahko naužijete vsega – od najlepših kotičkov Sredozemlja do čudovite narave v notranjosti. Tam boste našli svetovne znamenitosti, uživali v prepletanju tradicionalnega življenja s sodobno državo in se navduševali nad pestro zgodovino. Naj naštejemo le nekaj najbolj znanih in obleganih turističnih destinacij v Turčiji: Istanbul, Kapadokija, Pamukkale, prestolnica Ankara …

Tajska privlači tiste, ki radi uživajo v vnaprej načrtovanem dopustu, pa tudi tiste, ki se na potovanje radi podajo brez podrobnejših načrtov in s seboj morda odnesejo le en nahrbtnik. Pri potovanju na Tajsko boste verjetno še največ odšteli za letalsko karto, saj je še posebej hrana tam izredno poceni. Poskusiti morate hrano na tamkajšnjih tržnicah in ulicah, se prepustiti rokam spretnih maserk in se sproščati na nepozabno lepih plažah. Pri koriščenju prevoza ne pozabite, da se da glede cene marsikaj dogovoriti. Če se nameravate odpraviti na Tajsko, je vredno občutiti utrip Bangkoka, si ogledati arheološke bisere in znameniti most na reki Kwai, nacionalni park Erawan, plavajočo tržnico in še kaj.

Tajske ulice.

Še en raj, kamor se Slovenci radi odpravljajo pozimi, so Maldivi. V Indijskem oceanu vas v sklopu kopice otočkov čaka pravi raj ali kar čista eksotika. Razgledi so neverjetni, atoli imajo kristalno čisto vodo, peščene plaže so takšne, da jih ne pozabiš. Domačini so izredno ustrežljivi, turiste privlačita tudi tišina in čudovit podvodni svet, kakršnega ni nikjer drugje. A za vse je to je treba odšteti malce več kot nekaj stotakov – za teden Maldivov lahko odštejete tisočaka ali veliko več – odvisno od tega, kaj želite. V ta naravni čudež radi hodijo tudi mladoporočenci, saj se tam lahko naužijejo romantičnih prizorov – v poletju, ki tam traja kar vse leto.

Bali je raj za deskarje.

Tudi Bali je pravi raj za ljubitelje eksotike, v vzponom nizkocenovnih letov pa je postal vsaj malce bolj dosegljiv tudi tistim, ki denarja nimajo na pretek. Življenje na Baliju je poceni, domačini so gostoljubni, doživetja pa nepozabna. Omenjajo ga tudi kot raj za deskarje na vodi, sicer pa ima res raznovrstno namestitev – od bungalovčkov na plaži do luksuznih hotelov. Mnogi, ki so Bali že obiskali, pripovedujejo, da se splača najeti avtomobil ali skuter, in z njim prekrižariti otok ter raziskati vse njegove kotičke. Od aktivnosti Bali ponuja zlasti vodne športe, znan pa je tudi po golfu in številnih centrih, v katerih je sprostite zagotovljena. In še trend, ki je v vzponu: poroka na Baliju.

Če razmišljate o potovanju pozimi, so zgoraj naštete možnosti le nekatere od najbolj priljubljenih. Kar zadeva eksotične dežele, so priljubljeni tudi še Bora Bora, Zelenortski otoki, Mavricius, Fidži, Vietnam, Burma, Indija, Kenija, Tanzanija, Južnoafriška republika … Za doživetje eksotike bo torej v teh hladnih dneh potovati kar daleč, a pravih popotnikov dolžina poti ne moti. Kam pa bi se najraje odpravili vi?

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay

kobra