• 20.54C Novo mesto
  • 18:01
  • Sob, 24.08.2019

Kandida: simptomi in kako jo odpraviti

Kandida je v zadnjem času postala razlog, da se vse več ljudi odloča za bolj zdrav način življenja. Bakterija kandida sicer izhaja iz rodu kvasovk in sama po sebi ni nevarna. Vsak človek jo ima v svojem telesu, težava pa nastane, kadar se kandida v telesu preveč razraste.

Sploh v zadnjem desetletju so postale tovrstne okužbe klinično pomembnejše tudi zato, ker je vse več ljudi, ki imajo zaradi nezdravega načina življenja okrnjen ali oslabljen imunski sistem. Ta pa prinaša idealne pogoje za okužbe. Kandida namreč, kadar je vse v redu, v telesu (prebavni trakt, sluznica, koža) živi v popolnem sožitju z drugimi bakterijami, ob izčrpanosti ali šibkosti pa se začne razraščati. Razraščena kandida lahko napade vsak del našega telesa, če je pravočasno ne zaustavimo, pa se lahko začnejo določene težave – najprej pri splošnem počutju, sčasoma se lahko razvije tudi kaj resnejšega.

Kandida: simptomi

Bakterija kandida povzroča bolezen z imenom kandidoza. Pri tem gre najpogosteje za glivično okužbo, ki se zelo pogosto pojavlja pri posameznikih, ki imajo motnje v delovanju imunskega sistema, kakor smo že omenili. Med vzroki, da se bakterija kandida nenadzorovano razraste, so lahko tudi antibiotiki, kontracepcijske tablete, slaba prehrana, kemoterapija, alkohol, stres in vse drugo, kar telesu tako ali tako škoduje. Med stvarmi, ki jih bakterija kandida potrebuje za rast, je tudi hrana, ki vsebuje veliko prečiščenega sladkorja, mlečnih izdelkov, predelanih živil, ogljikovih hidratov na splošno, sladkarije …

kandida-simptomi

Med simptome lahko štejemo tudi nepojasnjeno višanje telesne teže.

Morda se sprašujete, kako sploh vemo, da nam težave z zdravjem povzroča kandida. Simptomi, za katere bi lahko šteli, da kažejo na težave, so utrujenost, napihnjenost, večanje telesne teže, hormonsko neravnovesje, čustvene motnje (depresija, tesnoba), slabša koncentracija, napenjanje, zaprtje, bolečine v sklepih in mišicah, neobičajna raven krvnega sladkorja, akne in še kaj. Pri ženskah jo radi povezujemo zlasti z glivično okužbo rodil, sicer pa se kandida rada širi v prav vse telesne organe – poleg spolovil tudi v pljuča, prebavni sistem, kri … Še posebej je bakterija kandida nevarna, ker povzroči izločanje strupenih stranskih produktov (mikrotoksinov), ki poškodujejo črevesno floro. Hrana v prebavilih tako ostane neprebavljena, pride do vretja, vse to pa se odraža v težavah pri splošnem počutju.

Je v vašem telesu res prekomerno razraščena kandida? Simptomi na to seveda lahko kažejo, a na koncu je treba zadevo vseeno testirati, da se res prepričate, v čem tiči jedro vaših težav. Bakterija kandida danes zadeva na milijone ljudi po vsem svetu, ali se je v našem telesu preveč razrasla, pa lahko ugotovimo na več načinov. Po navedbah nekaterih strokovnjakov lahko preprost test naredimo kar doma: v kozarec nalijte čisto vodo, potem pa zjutraj ne tešče pljunite vanjo. Zdrava slina ne spremeni svoje barve in teksture ter lepo plava na površju vode, nezdrava pa spušča nitke, meglice ali grudice. Kandidoza je lahko na primer ugotovljena tudi v laboratorijih in pri bioresonančni diagnostiki. Ko je v porastu kandida, simptomi pridejo na plan torej tudi v laboratoriju, kjer pregledajo človeško blato, urin ali kri. Če ne zaupate nobenemu drugemu kot svojemu zdravniku, pa vas bo on gotovo pravilno usmeril naprej.

Kandida: dieta

Naj najprej naštejemo, kateri stvari bakterija kandida ne mara. Če ljubi sladkor, maščobo in predelana živila, pa ne mara polnozrnatih žit, ječmena, česna, kokosove maščobe … V bistvu je za zdravljenje kandide bolj ali manj pomembna le primerna prehrana. Ni torej več dvoma, kaj je rešitev, ko nagaja kandida – dieta. S pravilno dieto bakteriji ne bomo več dali možnosti, da bi se nenadzorovano širila, ampak se bo počasi vrnila v normalno stanje. Ko njeno razraščenost prekinemo, pa je treba pri novem prehranjevalnem režimu vztrajati, saj bodo stare navade privedle do starega stanja. Spremenjena prehrana bi torej morala postati trajna, kadar nas napade kandida.zelenjava

Dieta, ki bi morala trajati vse življenje (če bi bilo vse prav), bi torej morala vsebovati polnovredna in nepredelana živila, svežo zelenjavo in sadje, fermentirane mlečne, žitne in sojine izdelke, kislo zelje, paradižnik, avokado, brstični ohrovt, olive, čebulo, špinačo, probiotične jogurte, od mesa govedino, piščanca, purana, ribe, oreške in semena, brezglutenska živila in podobno. Pomembno je, da so živila sveža, čim bolj naravna, rastlinska, izogibati se je treba belemu kruhu, svinjini, maščobi, sladkarijam in vsemu, kar tudi v splošnem ni najbolj zdravo. Temu dodajmo še nekaj več gibanja na svežem zraku, pa naj bodo to le redni sprehodi, in pozitivno mišljenje, pa se vam morda življenje obrne popolnoma na glavo. A če ne poskusiš, ne moreš vedeti, zato naj bo ob diagnozi kandidoza oziroma prekomerno razraščena kandida dieta prva stvar, ki se je lotite.

Ko je bakterija kandida spet v mejah normale, se še naprej izogibajte predelanim živilom, seveda pa ni treba, da se do smrti držite stroge diete. Pretiravanje se še nikoli ni izkazalo za dobro, zato vklopite zdravo pamet in uživajte tisto, kar dobite iz naravnega, domačega okolja.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay