• C Novo mesto
  • 04:01
  • Sob, 13.08.2022

Ko boste prebrali tole, ne boste nikoli več zavrgli bananinega olupka

Ko pojeste banano, najbrž takoj zavržete bananin olupek. Vendar v resnici obstaja ogromno različnih načinov, kako ga namesto tega koristno uporabiti v vsakdanjem življenju. Preberite spodnje ideje in navdušeni boste. Nekatere izmed njih lahko prakticiratecelo vsak dan.

Odstranjevanje aken

Bananini olupki imajo ogromno zdravilnih in pritvnetnih lastnosti, ki pomagajo na naraven način zaceliti akne. Odrežite majhen košček olupka in z notranjim delom dvakrat na dan namažite akne. Rezultati bodo vidni že po dobrem tednu. Pozorni bodite, da uporabite olupke čim bolj zrelih banan, saj imajo ti veliko več zdravilnih lastnosti kot zeleni olupki.

Loščenje usnjenih čevljev

Kemični laki in spreji za čevlje imajo lahko elo neprijeten vonj. Namesto tega lahko preizkusite naraven način – bananin olupek. Vašim čevljem bo zagotovil lesk in blago voskanje, ki preprečuje poškodbe usnja in skrije sledi madežev. In to brez kakršnegakoli neprijetnega vonja. Vse, kar morate narediti, je, da z notranjo stranjo olupka namažete čevlje, nato pa jih nežno obrišete z mehko krpo.

Beljenje zob

Poceni in učinkovita metoda za beljenje zob. Zobe zdrgnite z notranjo stranjo bananinega olupka. Salicilna in citronska kislina, ki se zadržujeta v olupku, namreč učinkovito odstranjujeta površinske madeže zob, ne da bi pri tem poškodovali zobno sklenino.

banana

Zdravljenje bradavic

Bananini olupki ne odstranjujejo le aken, ampak tudi kožne bradavice. Bananin olupek ovijte okoli dela telesa, kjer imate bradavico (notranja stran naj se dotika bradavice). Nato ga pustite delovati 3 minute in postopek ponavljajte vsak dan. Nekaj časa zatem boste opazili, da se vaše bradavice mehčajo in manjšajo, na koncu bodo odpadle.

Pomirjanje kože

Z vsemi radostmi, ki jih prinese poletje, pa pride tudi kar nekaj nevšečnosti, kot so komarji piki ali sončne opekline. Notranji del bananinega olupka naslonite na prizadeto območje in pustite delovati nekaj časa. To bo pomirilo srbečico in razdraženost kože ter pospešilo celjenje. Vedeti pa morate, da je to le dodaten način, kako zmanjšati rdečico in razdraženost. Če gre za resen izpuščaj, se posvetujte z zdravnikom.

Odstranjevanje tujka

Vsakemu od nas se je že vsaj enkrat v življenju zgodilo, da se je kdaj zaskalil ali pa na morju morda stopil na ježevo bodico. S pomočjo bananinih olupkov lahko tujke enostavno in predvsem neboleče odstranite. Majhen košček bananinega olupka prilepite na prizadeto območje in pustite tam okoli 30 minut. Encimi in olja, ki jih vsebuje olupek, se bodo vpila v kožo in pomagala potisniti tujek na površje. Tako bo odstranjevanje veliko lažje.

Pripomoček v kuhinji

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste spekli meso, okus je bil pa nekoliko prazen in suh? Če nimate pravega občutka, kako pripraviti meso, si lahko pomagate z bananinimi olupki. Na pečene piščančje prsi položite košček bananinega olupka. Olja, ki jih le-ti vsebujejo, se bodo absorbirala v meso, kar bo pomagalo pri ohranjanju svežine in predvsem sočnosti mesa.

NaDlani.si; Foto: Pexels