• 28.42C Novo mesto
  • 13:53
  • Sre, 12.08.2020

Koline so bile včasih pravi praznik

Kot smo omenili že v naslovu, so bile včasih koline za družino težko pričakovan praznični dan. Takrat so imeli prašiče pri skoraj vsaki kmetiji na vasi. Konec leta, ko se je ozračje ohladilo in sveže krme za živali ni bilo več na voljo, so prašiče zaklali. Na dan, ki so ga določili za zakol prašiča, so za delo poprijeli prav vsi družinski člani. Tudi otroci so pomagali, saj so prašiča držali za rep – po starih verovanjih naj bi namreč drugače ušel.

Svoje delo je seveda opravila tudi gospodinja, ki je skrbela za to, da na ta dan ni bil nihče lačen. Mizo je obložila s številnimi dobrotami, medtem ko je gospodar opravil vse drugo, kar je bilo potrebno za ta dan. Seveda ni potrebno posebej omenjati, da so bili na koline povabljeni bližnji in daljnji sorodniki ter sosedje. Cel dan je vladalo veselo razpoloženje, svoj višek pa je doseglo po večerji, ko so ljudje plesali, peli ter si pripovedovali različne šaljive zgodbe.

Koline

Ste vedeli? Koline imenujemo tudi furež, koljereja ali prašičina.  

Koline so bile včasih kar precej naporno opravilo, zato so si ljudje med seboj precej pomagali. Trajale so kar nekaj dni. Včasih namreč niso imeli strojev za mletje, zato so prav vse rezali na roke. Ni bilo niti topov niti mešalcev, prav zaradi tega so izdelali manj salam in klobas. Tudi shranjevati jih niso imeli kje, saj hladilnikov in zamrzovalnih omar še niso poznali.

Koline so skozi stoletja predstavljale veliko več kot le praznik, ki je pomenil polne krožnike mesa. Na ta dan se je kmet veselil tudi življenja. Kako tudi ne, saj se je meso na krožniku znašlo zelo redko, medtem ko je danes dosegljivo skoraj vsem. In čeprav je danes do prve mesnice ali hipermarketa le le nekaj metrov ali kilometer. koline še niso izumrle.

Koline so torej še vedno zelo žive, predvsem v Prekmurju

V slovenski dediščini prehranske kulture zavzemajo koline pomembno mesto, s pestro paleto izdelkov pa ponujajo pravo bogastvo. Če štejemo samo osnovne izdelke, ki jih naredimo iz prašiča, jih lahko naštejemo čez petdeset. Obstaja cela vrsta lokalnih  in regionalnih receptur, izvedb, načinov prekajevanja in sušenja. Kdo ne pozna kranjske klobase, kraškega pršuta, savinjskega želodca, zasavske jetrnice, prekmurske šunke, mesa iz tünke in še bi lahko naštevali. Prav vsak kraj ima svoje specialitete.

Koline

Tudi zgodovinska izročila so v primerjavi s kakšnim drugim običajem  ali opravilom precej bolje dokumentirana in segajo daleč v preteklost. Tako lahko najdemo znane freske v cerkvi Svete trojice iz Hrastovelj. Tu je bila že v 15. stoletju naslikana podoba kmeta, ki s sekiro kolje prašiča. Kot zanimivost naj napišemo še to, da se je prašiča sprva klalo kar na tleh, kasneje pa na lesenem stolu.

Koline – praznik, ki ponekod traja kar 3 dni

Napisali smo že, da se koline običajno dogajajo na mrzel jesenski sobotni dan, lahko pa potekajo tudi spomladi. Že prej se pripravi vsa posoda, ki jo bo mesar potreboval pri svojem delu. Ženske že dan prej napečejo potice, kruh in piškote. Delo je torej ločeno – moški so mesarji, ženske pa kuharice. Poleg tega so odnašale meso in ga čistile.

Moški so se dobili v soboto zjutraj po obilnem zajtrku. Ženske so jim postregle z različnimi jedmi, na primer s krompirjevo juho, kislim zeljem, žganci in tako naprej. Nato so moški odšli v hlev, žival so omamili in zabodli v vrat. Seveda so kri ulovili in jo uporabili za izdelavo krvavic. Nato so žival dali na lesen podstavek in jo sistematično razklali.

Najprej so odstranili kožo

Potem so ločili salo, dali so jo na stran in obarili. Iz nje so izdelovali zaseko, ocvirke in mast. Jetrca so ženske pripravljale s kislim zeljem in krompirjem ter jih že tisti dan na ta način pripravile za malico. Po malici so očistili glavo, rep in parklje.

Koline imajo še en pomemben del, in sicer čiščenje črevesja. Črevo so morali res dobro očistiti, drugače klobase niso bile okusne, pa naj je bilo meso še tako odličnega okusa. Odstranili so tudi želodec, ki so ga uporabili za pripravo kisle juhe ter pečenk. To jed so ženske dale na mizo za kosilo.

Po kosilu je sledilo rezanje mesa in ustrezno dodajanje začimb. Moški so nato izdelali klobase, kasneje pa še krvavice iz riža, krvi, ajdove kaše ter začimb. Prišel je čas za večerjo – pravo pojedino in zabavo. Za večerjo so jedli pečeno in ocvrto meso, restan krompir, juho iz kosti, manjkali niso niti potica, sladica, vino in hren. Večer se je seveda sprevrgel v veseljačenje z obilo pesmi, plesa in zabave.

Koline

Naslednji dan so pripravili še tünko, zaseko in mast. S tem so se koline tudi zaključile.

Koline nekoč in danes

Včasih so imeli zaklani prašiči kar veliko težo, zato se je nekoč meso razdelilo med mesarja, širšo družino ter sosede. Dandanes je takšno početje prepovedano, meso lahko pojedo le člani ožje družine. Prodajo mesa pa lahko izvajajo le tiste kmetije, ki so registrirane za zakol, razsek in prodajo mesa.

Pripravila: Monika M.

 

 

 

 

 

Koline so bile včasih pravi praznik
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.