• 25.44C Novo mesto
  • 16:41
  • Čet, 18.07.2019

Naravna zaščita pred komarji

Komarji, ki nam v toplejših dnevih pijejo kri, so res zelo neprijetna nadloga. Ponavadi se pred njimi zaščitimo tako, da uporabimo sintetične repelente. Kaj pa, če bi poskusili z naravnimi sredstvi, ki so koži in zdravju veliko bolj prijazni? Danes se v trgovinah najde precej naravnih izdelkov, ki bodo ustrezali temu namenu, seveda pa si lahko naravno zaščito pripravite kar sami doma.

Komarji

Takšni in drugačni repelenti, ki nas ščitijo pred komarji in jih lahko kupimo v trgovinah in drogerijah, imajo ž      al zelo vprašljiv učinek, pa tudi nanašanje takšnih sredstev na kožo ni povsem varno in brez posledic. Sredstva so namreč lahko precej agresivna.

Najboljši naravni načini za odganjanje komarjev

  • Česen ima zelo močan vonj, ki ga komarji ne marajo. Česen lahko jemo ali pa se z njim namažemo po koži. Žal je vonj neprijeten tudi ljudem.
  • Tudi začimbe bodo dobro opravile svojo nalogo pri odganjanju vsiljivcev. Zato vam priporočamo močno začinjeno hrano, seveda le v primeru, da jo prenesete.
  • Pri odganjanju komarjev si lahko pomagamo tudi z zelišči.
  • Ne smemo pozabiti tudi na določena eterična olja.

Pred komarji nas bodo ustrezno zaščitila določena zelišča

Dobra in seveda naravna zaščita pred komarji so na primer določena zelišča, ki jih komarji ne marajo. Zato jih lahko posadite na balkon in vrt, njihov vonj pa bo odganjal nepovabljene prišleke. Predlagamo vam naslednje rastline: meliso, sivko, rožmarin, ognjič, baziliko, mačjo meto in limonsko travo.

Ste vedeli, da so izvrstna zaščita pred komarji prav naravna eterična olja?

Komarji se pojavijo okoli nas zato, ker jih privlači ogljikov dioksid v našem izdihanem zraku. Privlačijo pa jih tudi telesni vonj ljudi in določene kisline, takšna je na primer urinska kislina. Uspešno pa jih lahko odženemo prav s skrbno izbranimi eteričnimi olji. Tu naj omenimo eterično olje limonske trave, geranije, citronele, eterično olje evkaliptusa, timijana, bazilike sivke, cedre, poprove mete, pa še kaj bi se našlo. Tako si lahko iz naštetih eteričnih olj pripravite mešanico, ki jo uporabite v izparilniku. S tem boste odišavili prostore in odgnali komarje.

Narejeno mešanico eteričnih olj pa lahko uporabite tudi kot repelent pred komarji, z njo se lahko torej tudi namažete ali poškropite. Za osnovo takšnega repelenta vzemite jojobovo ali oljčno olje, v katerem potem raztopite nekaj kapljic izbranih eteričnih olj. Za odrasle se naj uporabi 1-odstotna mešanica, za dojenčke pa 0,5-odstotna mešanica.

Komarji in elektronski odganjalci

Komarji

Pred komarji se lahko na naraven način zaščitimo tudi z nekaterimi pripomočki, ki jih priključite v vtičnico, lahko pa delujejo tudi na baterije. Med takšne naravne pripomočke za odganjanje komarjev seveda ne sodijo tiste naprave, ki delujejo tako, da segrevajo in uparjajo strupe za komarje. Precej boljša izbira so torej različni uparjalci dišav, seveda pa se morate prej prepičati, da vsebujejo naravna sredstva proti komarjem. Morda se vam bo zdel njihov vonj prijeten, lahko pa vas bo tudi odbijal.

Zadnje čase so izredno priljubljeni tudi zvočni odganjalci, ki so vsekakor najbolj naravna zaščita pred komarji. Ste vedeli, da se s krvjo prehranjujejo le oplojene samice? Te naprave zato posnemajo zvoke samcev, ki se jim samice v takšnem obdobju na daleč izogibajo. Žal pa ni nujno, da so takšni pripomočki kaj prida uspešni.

Takšne in drugačne pasti za komarje

Pred komarji se lahko zaščitite tudi tako, da jim nastavite različne pasti. Povsem preprosto si lahko tako izdelate past iz plastenke. Plastenko prerežete na pol.  V spodnji del nalijte mešanico v vodi stopljenega sladkorja in kvasa. Zgornji del pa obrnite naokrog ter ga potisnite v spodnjega. Plastenko morate zaviti v črn papir ali aluminijasto folijo. Komarji bodo prišli zaradi tega, ker jih bom pritegnil vonj fermentiranega sladkorja.

Kaj pa zaščitne mreže?

Tudi mreže vas bodo učinkovito zaščitile pred komarji. Predvsem na dopustniških krajih, kjer kar mrgoli komarjev. Mrežo namestite čez posteljo, pri tem morate biti pozorni, da jo res namestite pravilno. Doma pa si lahko omislite tudi naslednjo zaščito: na okna in na vrata namestite komarnike, ki bodo komarjem preprečili vstop v vaš dom.

Še nekaj besed o oblačilih

Pred komarji se lahko dobro z lahkotnimi oblačili, ki pokrivajo roke in noge. Priporočamo vam oblačila svetlejših barv, saj komarje naravnost privlači črna barva.

Svetujemo vam, da uporabljate več naravnih zaščit hkrati, tako se komarji zagotovo ne bodo gostili z vašo krvjo.

Komarji

In če nas komar vseeno piči?

Pomagamo si lahko z naslednjimi pripomočki:

  • Komarjev pik povzroči vnetje, ki ga bomo najlažje ublažili z ledenim obkladkom.
  • Za blaženje komarjevega pika se več kot odlično obnese tudi vročina. Mesto pika lahko prekrijete z vročim voskom, saj bo vročina iz pika izvlekla histamin.
  • Še ena prijateljica komarjevih pikov je aloe vera. Uporabite lahko gel rastline ali pa kar samo rastlino.
  • Pik komarja lahko namažete tudi z notranjostjo banane, kmalu se bo pokazalo izboljšanje.

Pripravila: Monika M.

Naravna zaščita pred komarji
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.