• C Novo mesto
  • 13:30
  • Sre, 18.05.2022

Kako ohranjati komunikacijo v razmerju?

Če sta s partnerjem skupaj že dalj časa, je prav mogoče, da se včasih počutite, kot da sta padla v nekakšno rutino. Ko se zvečer vrneta domov, oba utrujena in obremenjena s svojimi zadolžitvami, je pogosto vse, kar si želita, samo hitra večerja in počitek; testenine ali špageti na kavču pred televizijo ali računalnikom, medtem ko igra vajina najljubša serija. Čeprav uživata v udobju, ki ga prinaša dolgo razmerje, se včasih zalotite med primerjanjem: kako drugače je bilo, ko sta se še spoznavala in hodila na zmenke, ko sta oba oblekla svoja najbolj privlačna oblačila in sta si imela vedno veliko za povedati. Včasih si želite, da bi se lahko še vedno spoznavala na tak način, saj se zdaj večinoma pogovarjata samo še o praktičnih stvareh. Kako torej ohranjati kvalitetno komunikacijo v razmerju?

Nesoglasja lahko reši samo poglobljena komunikacija.

Vzpostavite ravnotežje med rutino in spontanostjo

Pomembno je, da ohranjata v mislih, da je vzpostavitev rutine po določenem času normalna, vendar to še ne pomeni, da vama je v razmerju dolgčas. Še vedno sta oba zanimivi osebi z individualnimi zanimanji, prav tako kot takrat, ko sta se spoznala in zaljubila. Problem z rutino je bolj v tem, da nam včasih preprečuje pogovor, in neredko se nam zgodi, da na določeni točki nehamo odkrivati stvari o partnerju, nehamo raziskovati svoja zanimanja, nehamo se skupaj smejati šalam. Kar naenkrat se s partnerjem pogovarjamo samo o praktičnih detajlih vsakdana in kdo bo peljal psa na sprehod. To je povsem normalno, vendar je, ko se vzpostavi rutina, pomembno, da poskrbimo za zavestno ustvarjanje priložnosti, v katerih se lahko nekoliko umaknemo iz znanega okolja. Če partnerja nenehno videvamo samo doma, v istem okolju, ki nas neprenehoma spominja na naše obveznosti, bomo le težko načeli kakšno drugačno temo. Dobro je, če ne pozabita skupaj raziskovati novih lokacij in odkrivati novih krajev; včasih je dobro, da se skupaj odpravita nekam, kjer še nista bila.

Vzemita si čas drug za drugega

Čeprav oba potrebujeta počitek po dolgem dnevu dela, je pomembno tudi, da si ne pozabita vzeti tudi dovolj časa, resnično rezerviranega samo drug za drugega. Ob petkih ali sobotah, če že ravno nimata kakšne nujne družabne obveznosti, se odpravita na zmenek. Čeprav vama to verjetno ne bo uspelo vsak teden, poskusita vzpostaviti to tradicijo vsaj enkrat na mesec. Poskusita novo restavracijo, ki je še nista obiskala, ali pa se odpravita na popoldanski potep v iskanju najboljšega sladoleda v mestu.

Tudi če načeloma uživata v crkljanju doma, je še vedno dobro, da se kdaj pa kdaj odpravita tudi daleč od doma. Slovenija ponuja ogromno prelepih kotičkov, skritih za hribi in dolinami, kjer lahko uživata v fantastičnih sončnih zahodih in tišini brez nenehnega hupanja avtomobilov. Idilične lokacije daleč stran od računalnika, na katerem vas čaka še vedno nedokončano poročilo, in pralnega stroja, v katerem stoji že oprano perilo, vam bodo pomagale občutiti določeno zdravo razdaljo do vsakdanjih problemov, ki se včasih zdijo večji, kot so v resnici. Včasih je dobro, da predmete, ki nas spominjajo na obveznosti in nas tako motijo pri sprostitvi – npr. računalnik, sušilec, budilko, koledar, ali mobilni telefon – spravimo iz vidnega polja. Obstaja razlog, zakaj je pri kosilu nevljudno imeti mobilni telefon na mizi, tudi če se ga ne dotikamo in je obrnjen z zaslonom proti površini – še vedno lahko priteguje našo pozornost in nas tako moti pri pogovoru s sogovornikom.

Odpravite se na potep stran od doma, pa bo komunikacija lažje stekla.

Še zmeraj lahko gledata tudi film

Čeprav je zelo pomembno, da se vsaj občasno skupaj odpravita stran od znanega okolja in pustita obveznosti doma, zmenek ne pomeni nujno, da se morata v neudobnih in elegantih oblačilih odpraviti v mesto na koktejl, če to ni ravno v vajinem slogu. Zmenek se lahko zgodi kjerkoli, lahko tudi doma, če vama je to bolj všeč. Zmenek je lahko tudi film: nič ni narobe če s partnerjem gledate televizijo. Mnogi vznemirljivi filmi so fanstastični za zmenek: pripravita svojo najljubšo hrano, oblecita se v udobno pižamo in se pripravita na umirjen večer pod toplo odejo. Zabaven film je odlična priložnost, da ponovno odkrijeta tisti fantastični skupen smisel za humor, ki vaju je povezal, ko sta se pred nekaj leti spoznavala na še bolj klasičnih zmenkih v restavracijah.

Vzpostavitev rutine še ne pomeni nujno, da bo komunikacija zastala.

Bodite iskreni na spoštljiv način

Ne pustite, da bi se zamere nalagale. Včasih mislimo, da je bolje, če o stvareh ne govorimo, da se izognemo prepiru. Pa vendar, če nas določena stvar na partnerju oz. njegovem obnašanju moti, vendar mu tega ne povemo, to ne pomeni, da nas bo ta lastnost ali navada nehala motiti, ali pa celo da jo bo partner opustil sam od sebe. Bolj verjetno je, da se bo ponavljala, in vsakič, kadar jo bomo opazili, nas bo bolj motila. Kaj storiti?

Najbolje je, da ste iskreni in konstruktivni. Če vas nekaj hudo moti, to izrazite, vendar na spoštljiv način. Pomembno je, da se oba s partnerjem v razmerju počutita razumljeno in sprejeto, zato se ne splača kritizirati stvari, ki so zelo osebne. Tudi vi si ne bi želeli, da bi posegal na področje vaših osebnih ambicij in hobijev. Po drugi strani, če se določena stvar tiče vaju obeh ali pa vpliva tudi na vas, je popolnoma normalno in sprejemljivo, da izrazite svoje nelagodje – seveda na primeren način.

Vsi pari se na neki točki ne strinjajo – nemogoče je, da bi bila dva človeka povsem enaka in o vsem razmišljala enako. Seveda je lažje, če si delita podoben sistem vrednot in se načeloma strinjata v vseh pomembnih točkah, vendar se ljubezen navadno ne ozira na to. Prav mogoče je, da ste se že, ali pa se še boste znašli v razmerju, v katerem se s partnerjem ne bosta strinjala o vsem. To je popolnoma normalno; pomembno je le, da se znata o stvareh pogovarjati na spoštljiv način, da lahko na kostruktivno razglabljata tudi o tistih temah, ki so za oba zelo pomembne in imajo čustveno vrednost. Pomembno je, da tudi med nestrinjanjem ostajata spoštljiva, saj ko enkrat prečkata to mejo, jo je le težko ponovno vzpostaviti. Poskusita razumeti stališče drug drugega, tudi če se z njim ne strinjata. Srečna in uspešna razmerja niso tista, v katerem se partnerja trudita biti kopiji drug drugega, ampak tista, v katerih se pogovarjata drug z drugim in skupaj iščeta rešitve na probleme, ki se sproti pojavljajo v razmerju.

Veliko sreče!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash