• 19.05C Novo mesto
  • 19:34
  • Čet, 04.06.2020

Končno brez očal

Se spopadate s poslabšanim vidom in bi se radi osvobodili očal? Vas očala ovirajo pri delu in vas leče motijo pri športu? Morda očala pogosto založite in pozabite, kam ste jih pospravili? Ste se naveličali vsakodnevne menjave leč? Si želite bolj svobodnega pogleda na svet tako kot takrat, ko težav z vidom še ni bilo v vašem vsakdanu?

Zdaj je to uresničljivo. S sodobno in napredno tehnologijo je laserska operacija odprave dioptrije možna  in je dostopna vsem, ki si tega želijo. Če ste na katero od zgornjih vprašanj odgovorili pritrdilo, boste tu našli dodatne informacije o laserski operaciji oči. V prispevku navajamo osnovna dejstva o laserski operaciji korekcije vida in odgovarjamo na vprašanja, ki ste si jih verjetno ob tem zastavili.

Kaj je laserska operacija oči?

Laserska operacija oči je kirurški postopek, ki s pomočjo hladnega žarka svetlobe nežno preoblikuje vašo roženico (vrhnji pokrov očesa) in tako izboljša vid. S tem oko pravilno fokusira svetlobne žarke na mrežnico. Na voljo so različni sodobni pristopi za izboljšanje vida – od laserskega preoblikovanja očesne površine LASIK, PRK in Smile – do  kirurškega vstavljanja umetnih leč. Umetne leče, ki so kirurško vstavljene v oko,  prav tako spremenijo tok svetlobnih žarkov in izostrijo vid.
Zdaj je na voljo za PRK nadgrajena najnaprednejša metoda Palikaris, ki se je izkazala za najvarnejšo v svetovnem merilu in je dobila prednost pred LASIK metodo. Zelo dobro deluje na očesno tkivo in pušča debelejšo in bolj stabilno roženico, brez kakršnekoli brazgotine. Z operacijo je mogoče odpraviti daljnovidnost, kratkovidnost in astigmatizem. Tehnologijo za lasersko korekcijo vida je odobrila tudi NASA za astronavte.

Ali je operacija varna? Kakšna so tveganja?

Gre za varno operacijo, pri kateri je laserski žarek med posegom računalniško nadzorovan in se lahko kadar koli izklopi. Med posegom se ne dotakne notranjosti očesa, torej mrežnice in vidnega živca, vendar korigira roženico – povrhnjico in s tem se zmanjšuje možnost tveganja za večje zaplete. Študije kažejo, da je tveganje za okvare zelo majhno oz. zanemarljivo. Najpogostejši zaplet po operaciji je suho oko, ki ga blažimo s kapljicami. Na splošno so rezultati odlični, o čemer pričajo zgodbe mnogih zadovoljnih uporabnikov, ki jim je operacija pomagala do popolnega vida. Postopek na posameznem očesu traja le 20 sekund in je neboleč, naslednji dan že lahko nadaljujete z vsakdanjimi obveznostmi. Celoten postopek skupaj z pripravo na operacijo traja pol ure.

2[2]

Primerjajte cene in kakovost klinik

 

Za pridobitev devetih ponudb za lasersko odpravo dioptrije, kjer boste primerjali cene in uspešnost očesnih centrov, ter za pridobitev popolnoma brezplačnega pregleda vaših oči v višini približno 100 evrov preverite:

 

– pošljite SMS z besedo »LASERSKA OPERACIJA OČI« na 070 661 661 (ne včlanjujemo vas v razne plačljive klube) ali

– pokličite na 080 12 88 ali

– pošljite e-pošto na [email protected]

 

Ne gre le za kratek informativni posvet, temveč vam podarjajo celostni pregled, ki traja okoli 45-60 minut. Okulist vam bo pregledal oči, izmeril potrebne parametre, odgovoril na vaša vprašanja in našel rešitev, primerno za vaše individualne potrebe, najsi gre za operacijo ali vstavitev umetne leče. Najmanj, kar lahko naredite, je, da vsaj preverite možnosti za vašo izboljšavo vida. Nato se odločite sami!

 

Ali sem primeren kandidat/ka za operacijo?

Pri odločitvi vam bo pomagal okulist. V splošnem velja, da morate imeti zdrave oči – ne smete imeti glavkoma, infekcije, katarakte, močno suhih oči ali kakršnega koli drugega stanja, ki lahko negativno vpliva na celjenje po operaciji. Operacija je primerna za vse, ki so stari vsaj 20 let in imajo stalno dioptrijo vsaj eno leto pred operacijo. Priporočljivo je, da se vaša dioptrija giba med -10 in +5. Za ljudi, ki so močno kratkovidni ali močno daljnovidni, se operacija ne izvaja. Vendar to ni omejitev, saj je v tem primeru možna refraktivna menjava leč, pri kateri z umetno lečo zamenjajo vašo naravno lečo. Operacija ni priporočljiva med nosečnostjo, saj hormonski nivo vpliva na obliko oči, zato boste morali počakati, da se vaši hormoni povrnejo na normalen nivo. Ne smete imeti degenerativne ali avtoimune bolezni, saj vplivata na proces celjenja. Če so ti pogoji izpolnjeni, vas bo specialist poslal na podroben pregled oči in očesnega ozadja, kjer bo podana dokončna ocena, ali je operacija za vas primerna ali ne.

 

Ali je operacija boleča?

Med posegom bolečine ne boste čutili, saj boste dobili anestetične očesne kapljice. Po potrebi vam bo kirurg predpisal protibolečinska zdravila. Veliko pacientov, ki so opravili postopek LASIK, priča o blagem nelagodju kakšen dan ali dva po operaciji, nato se stanje stabilizira.

 

Kako izbrati pravega strokovnjaka? Koliko stane laserska operacija oči? Na trgu je veliko ponudnikov, kako naj izberem pravega? Ne nazadnje gre za moje oči, ki so le ene.

 

Doktor 1A ocenjuje uspešnost doktorjev oz. klinik. Spremlja ponudnike zdravstvenih in estetskih storitev ter vam  pomaga pri odločitvi izbire ustreznega zdravnika in zdravstvene ustanove. Informacije pridobivajo na podlagi temeljitih raziskav in statističnih podatkov o dejanski uspešnosti zdravnikov in klinik na več nivojih. Raziskovalna skupina opravi pogovore s strankami, ki povedo o svojih izkušnjah operacije in zadovoljstvu z rezultati. Tako dobite informacije iz prve roke.

Ugotovili so tudi, da se cene ponudnikov med seboj zelo razlikujejo. Prihaja tudi do 3,3-kratne razlike tako v ceni kot tudi v kakovosti storitev. Ni nujno, da je najdražji izvajalec tudi najboljši. Nekateri precej vlagajo v oglaševanje, kar podraži samo storitev, nima pa to nič opraviti s samo kakovostjo storitve.

 

Za pridobitev devetih ponudb za lasersko odpravo dioptrije, kjer boste primerjali cene in uspešnost očesnih centrov, ter za pridobitev popolnoma brezplačnega pregleda vaših oči v višini približno 100 evrov preverite:

 

– pošljite SMS z besedo »LASERSKA OPERACIJA OČI« na 070 661 661 (ne včlanjujemo vas v razne plačljive klube) ali

– pokličite na 080 12 88 ali

– pošljite e-pošto na [email protected]

 

Preden pristopite k posegu, je treba najti kakovostnega strokovnjaka in primerjati cene.

Ponudbe so neobvezujoče!

 

Vir: Aleš Povše