• 16.61C Novo mesto
  • 18:31
  • Sre, 08.04.2020

Koronavirus: ideje za lažje preživljanje časa doma

Koronavirus je v tem trenutku paraliziral običajno javno življenje, kakršnega smo vajeni sicer. Kar naenkrat smo prisiljeni v delo od doma in odrečeni so nam številni družabni stiki, ki nam sicer krajšajo dneve in napravljajo življenje bolj prijetno. Koronavirus nas je zaprl med štiri stene: in kaj zdaj? 

1. Kako zaposliti otroke?

Glejte lutkovne predstave

Lutkovno gledališče Maribor je pripravilo posnetke desetih ikoničnih predstav, ki bodo zagotovo skrajšale čas marsikateremu nadobudnežu. Posnetke si lahko ogledate na programu Televizije Maribor. Seznam med drugim vključuje Rdečo Kapico, Sneguljčico, Žogico Marogico, pa tudi Krst pri Savici.

Lotite se kreativnega ustvarjanja

Tukaj boste našli mnoge ideje, kako lahko s preprostimi potrebščinami ustvarjate male in večje mojstrovine.

2. Začnite brati

Koronavirus vam daje priložnost, da se končno lotite svojega bralnega seznama, ali pa znova odprete tisto knjigo, ki že tedne čaka na vaši nočni omarici (ali tablici).

3. Obiščite muzej

V dobi interneta in tehnologije je cel svet le nekaj klikov z miško stran: tukaj si lahko ogledate 12 najbolj prestižnih in slavnih muzejev na svetu, ki ponujajo virtualne oglede.

4. Glejte dobre filme

Obstaja cel kup dobrih filmov, ki jih še niste videli, in to je končno dobra priložnost, da nadoknadite zamujeno. Ni treba, da gledate samo Netflix, na spletu lahko najdete tudi slovenske filme, in to zastonj.

5. Lotite se svojih hobijev

Ukvarjanje s hobiji dela življenje bolj zanimivo, polno in zadovoljno. Če vaš hobi ni ravno hribolazenje, ampak, recimo, risanje, je to odličen čas, da se spravite nazaj v prakso. To nas pripelje do naslednje točke:

6. Lotite se spletnega učenja

Na spletu obstaja ogromno tečajev, ki nas lahko naučijo vrste stvari: za le nekaj evrov se lahko naučite vse od kuhanja pa do kvačkanja, nq YouTubu pa lahko najdete tudi veliko materiala, ki je dostopen zastonj. Kdaj, če ne zdaj? Le kdaj boste spet imeli toliko časa za sedenje pred računalnikom in izboljševanje v določeni stvari? Izkoristite čas, ki ga morate preživeti doma: če lahko nanj pogledate kot na priložnost, vam bo tudi hitreje minil.

7. Spravite se v formo

Bi radi imeli poletno postavo? Čas je, da se lotite sklec. Obstajajo mnoge preproste in varne vaje, ki jih lahko opravite doma, in tako se tudi ne boste zasedeli. Fizična vadba vas bo napolnila z energijo in optimizmom, pa še bolj fit boste videti, ko pridejo toplejši dnevi. Pred vadbo se ne pozabite ogreti, in pijte dovolj vode; ne pozabite na redne počitke, in ne naprezajte se do te mere, da bi vas bolelo. Počasi se daleč pride: uspešna vadba je maraton, ne šprint.

8. Izboljšajte se v pisanju SMS-ov in e-mailov

Nastop COVID-19 je resno posegel v naše običajne vzorce druženja, in komunikacija se je še bolj preselila v virtualni svet. Če spadate med tiste ljudi, ki ne marajo pisati SMS sporočil in vedno raje gredo na pijačo, kjer se o stvareh lahko pogovorijo v živo, je to dobra priložnost, da kljub temu izboljšate svoje veščine pisanja učinkovitih e-mailov in SMS-ov.

9. Naučite se kuhati nove recepte

To je izjemno pomembna točka! V hitrem tempu življenja, kakršnega smo vajeni sicer, nam pogosto zmanjka časa ali pa energije, da bi si skuhali uravnotežen topel obrok. To je priložnost, da se naučite več o tem, kaj vnašate v svoje telo; katero živilo vsebuje katere vitamine in minerale; katere začimbe se da dobro kombinirati med sabo; nove načine za rezanje čebule. Kuharske veščine, ki jih boste osvojili zdaj, bodo z vami ostale še dolgo potem, ko bo virus le še bled spomin. Znanje o prehrani je eno izmed tistih področij, kjer se vedno splača učiti novih veščin.

10. Uživajte v jutranjem spancu

Prednost dela od doma je, da vam zjutraj ni treba v službo. Adijo, budilka ob petih zjutraj: zdaj lahko svoje jutro začnete bolj umirjeno in počasi. Izkoristite ga za polnovreden in uravnovešen zajtrk, kvaliteten čas z družino, branje novic (po možnosti ne le o koronavirusu), morda celo lahko jutranjo telovadbo ali jogo? Ali pa se samo zavijte med odeje za dodatnih petinštiridest minut s partnerjem ali partnerko.

11. Ne pozabite na romantiko

Naenkrat morate preživeti veliko časa doma, prav tako pa tudi vaš partner oz. partnerka. To ponuja odlično priložnost, da zanetita staro strast in preživita nekaj romantičnih podaljšanih večerov. V današnjem času, v katerem smo tako obsedeni z družabnimi mediji in idejo “polnega življenja“, v katerem moramo ves čas nekam hiteti, so večeri pod udobno mehko frotirasto odejo na kavču pogosto podcenjeni. Nič ni lepšega kot biti na toplem in udobnem z osebo, s katero se počutimo zares blizu.

12. Osvežite svoje znanje tujega jezika

Čeprav je zabavno preživeti več časa med gledanjem filmov in poležavanjem na kavču, je vedno dobro, če izkoristite nekaj prostega časa za pridobivanje koristnih veščin.

13. Pospravite in očistite stanovanje

V času, ko morate večino časa preživeti doma, je še toliko bolj pomembno, da je vaša okolica čista; umazano in nepospravljeno stanovanje vas bo navdalo z neprijetnimi in negativnimi občutki.

Če je bil kdaj pravi trenutek za veliko čiščenje stanovanja, je to med pandemijo. Očistite tla in vse tiste površine, ki jih med običajnim sobotnim čiščenjem stanovanja prezrete, in že dolgo nabirajo prah. Čisto stanovanje vas bo navdalo z občutkom zadovoljstva.

Lotite se tudi svoje omare z oblačili; izločite tista oblačila, ki jih boste, ko se razmere umirijo, oddali Humani. Izločite vsa oblačila, ki niso prave številke, ali pa jih niste oblekli že mesece ali celo leta. Če boste imeli manj oblačil, ki vam ne pristajajo in jih nikoli ne oblečete, boste zjutraj lažje našli tista oblačila, ki jih imate radi in jih dejansko nosite.

 

12. Držite se varnostnih navodil

Pomembno je, da upoštevate vsa varnostna navodila, predpisana s strani zdravstvene stroke, vendar obenem poskusite ohraniti mirne živce. Položaj je resen, vendar če stopimo skupaj in kot narod dosledno upoštevamo vse varnostne predpise, lahko izjemno pripomoremo k varnosti tako sebe kot svojih bližnjih ter tudi drugih ljudi v okolici. V trenutkih, s kakršnimi se soočamo zdaj, spoznamo, kako ravnamo pod pritiskom; razmislite, kako lahko doprinesete k zdravju sebe in drugih. Pazite na starejše in ogrožene osebe v svoji družini, umivajte si roke in upoštevajte varnostno razdaljo. Saj bo – z nekaj potrpežljivosti bomo prešli tudi čez to stisko. Bodite pogumni, pazite nase in na druge. Veliko sreče in zdravja vam želimo!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Koronavirus: ideje za lažje preživljanje časa doma
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.