• C Novo mesto
  • 01:13
  • Čet, 19.05.2022

2Cellos: neverjeten duo, ki ne pozna meja

2Cellos je skupina 2 izurjenih violončelistov, Luke Šulića in Stjepana Hauserja. Ta hrvaško-slovenski duo je leta 2011 podpisal pogodbo s Sony Masterworks. 2Cellos sta znana predvsem po igranju instrumentalnih izvedb znanih pop in rock pesmi. Duo pogosto izvaja tudi instrumentalne pesmi iz filmov in klasične glasbe. Ob vsem tem je 2Cellos gostoval tudi v različnih televizijskih oddajah v ZDA, vključno s The Bachelor in Glee.

Poleg tega sta 2Cellos dvignila violončelo na povsem drugo stopnjo in to je eden od razlogov za njun uspeh. S svojim igralnim slogom sta odpravila vse meje med žanri. Izvajata izjemne nastope v živo, ne glede na zvrst glasbe, ki jo igrata in prav zmeraj očarata publiko.

2Cellos zaslovela z Jacksonovo ”Smooth Criminal”

Luka Šulić in Stjepan Hauser sta se v najstniških letih spoznala na mojstrskem tečaju v Puli. V letu 2011 sta se odločila posneti video posnetek v katerem igrata prav priredbo pesmi ”Smooth Criminal”. Ta video je bil naložen 20. januarja 2011. Pred objavo tega videa sta veljala za tekmeca, saj sta med seboj pogosto tekmovala na glasbenih tekmovanjih.

Duo 2Cellos je zaslovel, ko je njuna izvedba pesmi “Smooth Criminal” postala viralna. S pesmijo sta 2Cellos postala ena vodilnih instrumentalnih glasbenih senzacij, saj je pesem v prvih dveh tednih prejela več kot 3 milijone ogledov na socialnih omrežjih. Leta 2016 so ogledi njunih pesmi presegli kar 8 milijonov.

Luka Šulić že vrsto let sodeluje na mednarodnih glasbenih tekmovanjih in osvaja najvišje nagrade. Sodeloval je na tekmovanju European Broadcasting Union New Talent Competitionin in leta 2006 prejel prvo nagrado. Leta 2009 je osvojil prvo in posebno nagrado na VII. Mednarodnem tekmovanju violončela Lutoslawski v Varšavi. Leta 2011 je dobil tudi prvo nagrado na Royal Academy of Music Patron’s Award.

Po drugi strani pa je Stjepan Hauser sodeloval s številnimi priznanimi umetniki, kot so Bernard Greenhouse, IvryGitlis in Mstislav Rostropovich. Dvakrat je igral violončelo za princa Charlesa, enkrat v palači St. James in enkrat v Buckinghamski palači. Stjepan je prejel številne nagrade, od tega skoraj 21 nagrad za prvo mesto. Sodeloval je na številnih glasbenih tekmovanjih, tako na mednarodni kot na državni ravni.

Glavna želja 2Cellos je vedno bila, da bi nastopala v živo. Ob tem imata violončelista na YouTube zajetno število oboževalcev, saj nekaj svojih izjemnih skladb delita prav na svojem YouTube kanalu. Duo 2Cellos je leta 2011 sir Elton John povabil na svojo turnejo.

2Cellos ruši meje različnih zvrsti glasbe

Mlada violončelista Luka Šulič in Stjepan Hauser, skupaj znana pod imenom 2Cellos, se še naprej vzpenjata po vsem svetu kot najbolj električen in dinamičen instrumentalni duo glasbe. S svojim neverjetnim talentom in nesporno strastjo, 2Cellos popeljeta violončelo na neverjetne nivoje. Njun slog igranja ruši meje med različnimi zvrstmi glasbe, od klasične in filmske glasbe do popa in rocka. 2Cellos nimata nobenih omejitev ali zadržkov pri nastopih v živo. Enako impresivno igrata tako Bacha in Vivaldija, kot tudi pesmi skupin AC/DC in Iron Maidena.

2Cellos sta še dodatno potrdila svoje neverjetne sposobnosti s spektakularno predstavo, posneto v živo v operni hiši v Sydneyju decembra 2016, v pričakovanju izida njunega novega albuma Score. Novi album praznuje najbolj priljubljeno in trajno glasbo, kdaj koli napisano za klasične in sodobne filme in televizijo.

Pri raziskovanju bolj tradicionalnega glasbenega zvoka je duo 2Cellos poleti 2016 posnel skladbo za album z londonskim simfoničnim orkestrom z dirigentom Robinom Smithom na čelu. Šulič in Hauser sta album Score tudi producirala skupaj z Nickom Patrickom. Pred izidom albuma Score je prvi video z albuma, ki je mešanica tem iz televizijske serije Game of Thrones, zbral več kot 5 milijonov ogledov na YouTubu.

2Cellos povzdignila violončelo na nov nivo. FOTO aischmidt – Pixabay

Na albumu so tudi nepozabne glasbene teme iz Gospodarja prstanov, Gladiatorja, Titanika, Pogumnega srca, Botra, Cinema Paradiso, Zajtrka pri Tiffanyju, Schindlerjevega seznama in mnogih drugih, ki so nekateri izmed Suličevih in Hauserjevih najljubšimi, z oskarji nagrajenimi skladatelji, kot so Hans Zimmer, James Horner, Ennio Morricone, John Williams in Henry Mancini.

Po izidu albuma Score je sledila svetovna turneja, ki je 2Cellos odpeljala na nekatera najbolj razburljiva in znamenita prizorišča na prostem, vključno z Royal Albert Hall, glasbeno dvorano Radio City v New Yorku, grškim gledališčem v Los Angelesu, amfiteatrom Red Rocks v Denverju in Wolf Trap blizu Washingtona, D.C., skupaj z datumi v Srbiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Italiji in po celotni Severni Ameriki, vse do leta 2018.

2Cellos sta zaslovela leta 2011, ko je njuna različica Jacksonove pesmi “Smooth Criminal” obkrožila svet. Videoposnetek na YouTubu je postal močna uspešnica, ki je privedla do rekordnega dogovora za sodelovanje z Sony Music Masterworks in ju povabila, da se pridružita Sir Eltonu Johnu na njegovi svetovni turneji. Od takrat pa do izdaje albuma Score, je duo 2Cellos izdal tri komercialno uspešne albume. Njun istoimenski prvenec leta 2011, album IN2ITION leta 2013 in Celloverse  v letu 2015.

Tretji album 2Cellos Celloverse je na lestvicah Billboard Classical, Classical Crossover ter na lestvici Billboard Top 200 zasedal prvo mesto. Na svetovni turneji, ki je sledila izdaji albuma Celloverse, sta 2Cellos imela kar 42 popolnoma razprodanih nastopov. Poleg tega je virusni video za pesem “Thunderstruck” s tega albuma na YouTubu zbral več kot 75 milijonov ogledov.

2Cellos sta že večkrat nastopala v šovu Ellen DeGeneres

Poleg velikega števila oboževalcev na spletu, kjer njuna števila ogledov na YouTubu še naprej presenečajo, se 2Cellos najbolj osredotočata na nastope v živo. Poleg številnih razprodanih samostojnih turnej po ZDA, Japonski in Evropi, je duo 2Cellos s sir Eltonom Johnom gostoval po vsem svetu. Na turneji sta 2 Cellos s sir Eltonom Johnom nastopala in s svojimi predstavami odpirala njegove nastope na ogromnih stadionih. Na turneji so nastopali tudi na prestižnih prizoriščih in prireditvah, kot so Madison Square Garden, pariška Olimpija, Queen’s Diamond Jubilee in nagrade Emmy. Sodelovali so s številnimi uspešnimi glasbeniki kot so Red Hot Chili Peppers, Queen of the Stone Age, George Michael in Lang Lang.

2Cellos sta nastopila tudi v večjih televizijskih oddajah, vključno s Today Show, The Tonight Show z Jayom Lenoom, The Ellen DeGeneres Show, TV Total s Stefanom Raabom, ABC-jev The Bachelor, CNN-jev The Daily Share in mnogi drugi. 2Cellos sta bila tudi prva instrumentalna umetnika, ki sta kdaj nastopila v izjemno priljubljeni televizijski seriji GLEE. V seriji sta 2Cellos nastopila kot posebna gosta v epizodi v poklon Michaelu Jacksonu, kjer sta zaigrala pesem “Smooth Criminal”. Njihova priredba pesmi, v kateri je nastopila Naya Rivera, je prvič nastopila na 10. mestu lestvice Billboard Hot 100 Digital Songs Chart in pripomogla k temu, da se je istoimenski album 2Cellos uvrstil med 100 najboljših. Skupaj s pianistom Lang Lang sta 2Cellos nastopila na CCTV novoletni gala zabavi pred več kot milijardo gledalcev.

Tako Sulić kot Hauser igrata violončelo že od otroštva. Šulić je leta 2011 diplomiral na priznani Kraljevski glasbeni akademiji v Londonu, Hauser pa na Royal Northern College of Music v Manchestru. Uspeh 2Cellos sega daleč od YouTuba in njuna baza oboževalcev še naprej strmo raste po vsem svetu.

Avtorica: Ana Nikolić