• C Novo mesto
  • 09:43
  • Čet, 19.05.2022

Andy Warhol: ustanovitelj najpomembnejšega kulturnega žarišča New Yorka

Andy Warhol je bil eden najplodnejših in najbolj priljubljenih umetnikov svojega časa. Skozi svojo umetnost se je izražal tako avantgardno kot tudi zelo komercialno. Andy Warhol je bil uspešen ilustrator revij in oglasov. Postal je vodilni umetnik gibanja pop art v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Bil je del najrazličnejših umetniških oblik, vključno z uprizoritveno umetnostjo, filmskim ustvarjanjem, video instalacijami in pisanjem, skozi svoje delo pa je kontroverzno zabrisal meje med likovno umetnostjo in osrednjo estetiko. Warhol je umrl 22. februarja 1987 v New Yorku.

Andy Warhol je bil zaradi svojega enigmatičnega osebnega življenja predmet veliko razprav. Njegova umetnost je bila pogosto prepojena s homoerotičnimi podobami in motivi. Kljub temu je trdil, da je celo življenje ostal devica. Warholovo življenje in delo so hkrati satirizirali in slavili materialnost in slavo. 

Po eni strani so lahko njegove slike izkrivljenih podob blagovnih znamk in znanih osebnosti brali kot kritiko tega, kar je doživljal kot kulturo, obsedeno z denarjem in slavo. Po drugi strani pa umetnikova osredotočenost na potrošniške dobrine in ikone popkulture, pa tudi njegov lastni okus po denarju in slavi nakazuje na življenje v praznovanju tistih vidikov ameriške kulture, ki jih je njegovo delo kritiziralo. Andy Warhol je na to navidezno nasprotje med svojim življenjem in delom govoril v svoji knjigi Filozofija Andyja Warhola, kjer je tudi zapisal, da je zaslužiti denar umetnost, delati je umetnost, uspešno poslovanje pa je najboljša umetnost. 

V Združenih državah Amerike, natančneje v Pittsburghu v Pensilvaniji stoji muzej Andyja Warhola. To je tudi kraj rojstva Andy Warhola in ima največjo zbirko njegovih umetnin in arhivskega gradiva. Misija muzeja je sodelovati in navdihniti ljudi skozi življenje, umetnost in zapuščino Warhola. Andy Warhol muzej je eden najobsežnejših muzejev na svetu, ki hrani umetnine le enega umetnika in največji v Severni Ameriki.  

Portret Marilyn Monroe, ki ga je ustvaril Andy Warhol. FOTO: AILes – Pixabay

Zgodnje življenje pop art umetnika

Andy Warhol se je rodil 6. avgusta 1928 v soseski Oakland v Pittsburghu v Pensilvaniji. Warholovi starši so bili slovaški priseljenci. Njegov oče je bil gradbeni delavec, mama Julia pa vezistka. Bili so pobožni bizantinski katoličani, ki so se redno udeleževali maše in vzdrževali velik del svoje slovaške kulture in dediščine, medtem ko so živeli v eni od vzhodnoevropskih etničnih manjšin Pittsburgha.

Andy Warhol je pri osmih letih zbolel za redko in včasih celo smrtno boleznijo živčnega sistema. Ta ga je za več mesec priklenila na posteljo. V teh mesecih, ko je Andy Warhol bolan ležal v postelji, mu je mama, ki je bila spretna umetnica, dala svoje prve lekcije risanja. Risba je kmalu postala Warholova najljubša zabava iz otroštva. Bil je tudi navdušen ljubitelj filmov in fotografij, in ko mu je mama pri devetih letih kupila fotoaparat, se je tudi sam lotil fotografiranja, pri čemer je razvijal filme v improvizirani temni sobi, ki jo je postavil v domači kleti. Andy Warhol se je v času šolanja v osnovni šoli udeležil tudi brezplačnega pouka umetnosti, ki so ga ponudili na Carnegie Institute (danes Carnegie Museum of Art) v Pittsburghu.

Leta 1942 je Andy Warhol v starosti 14 let ponovno doživel tragedijo, ko je njegov oče umrl zaradi zlatenice. Warhol se je tako razburil, da se ni mogel udeležiti očetovega pogreba in se je ves čas budnosti skrival pod svojo posteljo. Warholov oče je spoznal sinove umetniške nadarjenosti in je zato v svoji poslednji volji narekoval, da gredo njegovi življenjski prihranki za sinovo univerzitetno izobrazbo. Istega leta je Warhol začel na srednji šoli Schenley, po diplomi pa se je leta 1945 vpisal na Carnegie Institute for Technology (danes Univerza Carnegie Mellon), da bi študiral slikovno oblikovanje.

Andy Warhol prvič predstavi koncept pop art

Ko je Andy Warhol leta 1949 diplomiral iz likovne umetnosti, se je preselil v New York City, saj je želel nadaljevati kariero komercialnega umetnika. Zaposlitev je dobil pri reviji Glamour, kjer je kar kmalu postal eden najuspešnejših komercialnih umetnikov petdesetih let. Pogosto je prejel nagrade za svoj edinstven muhast slog, ki je vključeval tudi tehniko zabrisane črte.  

V poznih petdesetih letih je Andy Warhol začel posvečati več pozornosti slikanju in leta 1961 je predstavil koncept “pop art” – slike, ki so se osredotočile na množično proizvedene komercialne dobrine. Leta 1962 je razstavil zdaj že ikonične slike Campbellovih pločevink za juho. Ta majhna dela na platno vsakodnevnega potrošniškega izdelka so povzročila veliko vznemirjenja v svetu umetnosti. Tako je bil Andy Warhol in tudi pop art prvič v središču pozornosti. 

Britanski umetnik Richard Hamilton je pop art opisal kot “priljubljeno, prehodno, potrošno, poceni, množično producirano, mlado, duhovito, seksi, vrtoglavo, glamurozno ter kot velik posel.” Kot je sam Andy Warhol rekel, “Ko si enkrat dojel ”pop”, nikoli več ne boš videl znaka ali podobe na enak način. In ko enkrat razmišljaš ”pop”, Amerike ne moreš več videti enako.” Warholove druge znane pop slike so upodabljale steklenice Coca-Cole, sesalnike in hamburgerje.

Andy Warhol je slikal tudi portrete slavnih oseb v živih barvah. Med njegove najbolj znane sodijo Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Mick Jagger in Mao Tse-tung. Ko so ti portreti pridobili slavo in razvpitost, je Andy Warhol začel prejemati na stotine provizij za portrete družbenikov in slavnih. Njegov portret ”Eight Elvises” (Osem Elvisov) je bil na koncu leta 2008 preprodan za 100 milijonov dolarjev, kar ga uvršča med najdragocenejše slike v svetovni zgodovini.

Andy Warhol ustanovil pop art. FOTO: Cristian Ferronato – Pixabay

The Factory je bila ena najpomembnejših kulturnih žarišč v New Yorku

Leta 1964 je Andy Warhol odprl svoj umetniški studio, veliko skladišče, znano preprosto kot The Factory (Tovarna). The Factory je hitro postala ena izmed najpomembnejših kulturnih žarišč New Yorka, prizorišče razkošnih zabav, ki so se jih udeležili najbogatejši socialisti in slavne osebe mesta, vključno z glasbenikom Louom Reedom. Ta se je s svojim hitom “Walk on the Wild Side” poklonil zanimivim in drugačnim osebam, ki jih je srečal v The Factory.  

Andy Warhol, ki je očitno užival v svoji slavi, je postal redni obiskovalec zloglasnih nočnih klubov New Yorka, vključno s Studiom 54. Warhol je komentiral fiksacije zvezdnikov, tako svoje kot od širše javnosti, opazil je namreč, da si ljudje bolj kot karkoli želijo zvezde. 

Andy Warhol je se je razvijal tudi v novih smereh. Leta 1967 je izdal svojo prvo knjigo, Andy Warhol’s Index. V 70. letih prejšnjega stoletja je Warhol nadaljeval z raziskovanjem drugih oblik medijev. Objavil je knjige, kot so Filozofija Andyja Warhola (Od A do B in spet nazaj). Andy Warhol je tudi veliko eksperimentiral z video umetnostjo, med kariero je ustvaril več kot 60 filmov. Med njegovimi najbolj znanimi filmi sta Sleep, v katerem je prikazan pesnik John Giorno, ki je spal šest ur, in Eat, ki prikazuje človeka, ki je gobo 45 minut. Andy Warhol se je ukvarjal tudi s kiparstvom in fotografijo, v osemdesetih letih pa se je preselil na televizijo, kjer je na MTV gostoval televizijo Andyja Warhola in petnajst minut Andyja Warhola.

Avtor: Ana Nikolić

cvetličarna