• 11.2C Novo mesto
  • 01:21
  • Sre, 08.07.2020

Animateka – pravljični svet za otroke

Animateka je mednarodni filmski festival animiranih filmov. Animateka je nazadnje potekala že šestnajstič po vrsti. Na njej je med drugim slavil animirani film Acid Rain, ki govori o čustveni, duševni in geografski izgubljenosti. Film poljskega ustvarjalca Tomeka Popakula je najbolj navdušil vse po vrsti in po mnenju mnogih združil vidik, ki je povlekel v strašljivo znano okolje, ki prikaže tako stvarnost kot tudi psiho neke generacije. Filmski festivali večinoma prinašajo premiere, Animateko pa obišče več kot sto mednarodnih filmskih ustvarjalcev in ustvarjalk, producentov in producentk ter direktorjev. Od kod pa sploh ideja za animirane filme? Animirani film ali anime je nastal v začetku 20. stoletja, s pomočjo japonske filmske industrije, ki je pričela eksperimentirati s tehnikami animacije, ki so bile v takratnem času raziskane v Franciji, Nemčiji, Rusiji in ZDA. Leta 1917 je bila ustvarjena najstarejša znana risanka. Prve risanke pa so vrteli predvsem v kinematografih, šele kasneje tudi po televiziji. Danes pa risanke niso dostopne le na dvd-jih in različnih drugih glasbenih nosilcih, temveč se jih veliko dobi tudi po internetu. Poleg še mnogih drugih festivalov pa je Animateka v Sloveniji prav poseben festival, sploh za otroke in mladostnike, saj mednarodni festival animiranega filma ponuja zelo pester izbor kakovostnih animiranih filmov. V ospredju so kratki animirani filmi z vzhodne in srednje Evrope, ki ga spremljajo tudi sporedi in retrospektive animiranih filmov iz vsega sveta. Vsi filmi, ki so na voljo na ogled, se potegujejo za nagrade mednarodne žirije in občinstva. Poleg omenjenega pa ima program tudi spremljevalne dogodke z razstavami, pogovori z avtorji ter raznimi koncerti. Festival Animateka sicer zaokrožijo večerna druženja, ki potekajo v Kinodvoru in predstave.

Animateka

Animateka

Mednarodni festival animiranega filma Animateka k ustvarjalnosti.

Eden izmed ciljev mednarodnega animiranega filma Animateka je tudi ta, da spodbuja otroke in mladostnike k ustvarjalnosti, kritičnem mišljenju in poglobljenosti pri spremljanju filmov. Za otroke in mlade, ki so vstopili v svet digitalnih medijev ali pa vanj še vstopajo, je tovrstna izkušnja pomembna. Ob tem tudi spoznajo koliko vloženega je bilo v delo, da je nastal animirani film in kaj vse je bilo potrebno prej, potem in vmes narediti. Velik del programa Animateka je vsako leto posvečen otrokom in družinam, za kar poskrbijo s projekcijami in delavnicami programa Slon na Animateki. V delavnici so se lotili tudi tematike: Kakovostni filmi in televizijske oddaje v družini. Starši se, preden se njihovi otroci in mladostniki udeležijo festivala Animateka skupaj z njimi ali pa sami, pogosto sprašujejo tudi o tem kakšne filme si naj izberejo za ogled. Animateka nudi preprosto izbiranje filmov za otroke, saj so vsi filmi premišljeno označeni s starostnimi oznakami, ki staršem tudi povedo kakšnim otrokom so filmi tudi namenjeni. To je povsem drugačna zgodba kot doma, saj televizija in splet ponujata svojevrstni program in nabor filmov, med katerimi ni ravno preprosto izbrati tistih, ki so primerni za določene starostne skupine otrok in tiste, ki to niso.

Animateka

Animateka

So animirani filmi sploh dobri za otroke?

Marsikdo izmed odraslih pa se sprašuje, če so risanke oziroma animirani filmi, sploh dobri za otroke. Otroci so zelo zanimiva in radovedna bitja, ki nenehno kaj počnejo. Toda različne televizijske popestritve kot so različne risanke in podobno, pa ne nudijo tolikšne stimulacije možganov in motoričnih sposobnosti, kot jo na primer nudi obisk igrišča in različne aktivnosti, ki jih lahko z otroci preživljamo v naravi ali pa jih preživljajo sami, ko se igrajo. Znanstvene raziskave so sicer pokazale, da ob gledanju televizije možgani bolj kot ne počivajo in niso aktivni, le sledijo dogajanju in absorbirajo. Ko so znanstveniki primerjali med seboj otroke, ki so gledali risanke in tiste, ki so se aktivno gibali zunaj na igrišču in podobno, so prišli do dognanja, da risanke ne morejo mentalno zaposliti otrok, uporabimo pa jih lahko občasno, predvsem kot sredstvo uživanja v prostem času. Pomembno pa je izbrati primerno vsebino, ker so si otroci sposobni zapomniti velikansko količino podatkov in so lahko risanke v primeru dobre vsebine tudi odlično orodje za na primer učenje različnih tujih jezikov, prav tako pa vplivajo tudi na otrokovo zaznavo in obnašanje v družbi, kar pa je dobro. Animirani filmi so priljubljeni pri otrocih tudi zaradi razvoja tehnologije in družabnih omrežij. Prav tako se srečujejo z njim tudi v šoli, saj imajo v nekaterih učnih programih tudi animirani film kot zbirni predmet v šolah. Tehnologija se vsekakor spretno uvršča, kolikor se še ni uvrstila tudi že v šole in s tem se hočemo ali nočemo, spoprijemajo tudi mladi. Na različne načine, ki se tičejo šolskih predmetov, zgledov staršev, učiteljev in drugih otroških in mladinskih vzorov, pa lahko pomagajo tudi različne kulturne prireditve, ki se nanašajo na to kako predstaviti kakovostno vsebino našim najmlajšim. Animateka je prav gotovo eden izmed filmskih festivalov, ki lahko dodatno pripomore k zavedanju, kakovostni izbiri animiranih filmov in ozaveščanju otrok in mladih ter navsezadnje tudi njihovih staršev ali skrbnikom.

Avtor: M.S.

Fotografije: Uradna facebook stran: Animateka