• 10.7C Novo mesto
  • 02:05
  • Sre, 08.07.2020

Elvis Presley – kralj rock and rolla

Elvis Presley je bil ameriški pevec in filmski igralec. Uvršča med najvplivnejše glasbene in seks ikone 20. stoletja. Njegovo glasbeno kariero so zaznamovali predvsem pop, blues in gospel. Rojen je bil 8. januarja leta 1935 v Mississippiju v Združenih državah Amerike in sicer kot enojajčni dvojček svojemu bratu Jesse Garronu, ki pa se je na žalost rodil mrtev. Elvis je tako ostal edinec. Ko je odraščal so ga starši vpeljali v svoj duh doživljanja prostega časa. Peli so na različnih taborih, obletnicah in cerkvenih shodih ter sodelovali pri zborovskem petju, kar je bila dobra iztočnica za njegovo glasbeno pot.

Pričelo se je s prvo kitaro

Elvis Presley je za enajsti rojstni dan dobil svojo prvo kitaro in se jo v naslednjih mesecih ob stričevi občasni pomoči tudi naučil igrati. Že v času svojega šolanja je imel precej značilen imidž, ki ga je zelo razlikoval od drugih otrok. Nosil je zalizce in dolge lase, kričeče se je oblačil in poudarjal je svoje telesne atribute. Zanimivo pa je, da je bil menda drugače precej plah in zadržan. Predvsem pa v svojem začetnem glasbenem ustvarjanju pred večjimi množicami. S pomočjo rugbyja si je nekoliko povečal samozavest, led pa dokončno prebil, ko ga je tedanja profesorica zgodovine uvrstila na šolsko zabavno prireditev. Od tedaj naprej se je pričel otresati plahosti. Leta 1953 je Elvis Presley maturiral in pričel delati v tovarni drobnega orodja, kasneje pa v električni službi. Leto dni po svoj maturi je posnel ploščo za mamin rojstni dan. Njegova najljubša takratna vokalna zasedba je bila The Ink Spots, zato je na ploščo posnel eno izmed njenih pesmi, ki se imenuje My Happiness ter tudi pesem Thats When your Heartaches Begin. Posnel pa je tudi še drugo ploščo in poklical lokalna glabenika Scottyja Moora in Billa Blacka s katerima so pričeli snemanje. Kasneje se je večji razvoj pričel pod okriljem Boba Neala. Prva Elvisova skupina, ki jo je sestavljal skupaj z prej omenjenima Scootom in Bobom, se je poimenovala Blue Moon Boys. Skupaj so pogosto nastopali.

Elvis Presley

Elvis Presley je bil ameriški pevec in filmski igralec.

Elvis Presley in njegov unikaten način plesa.

Včasih je bil še bolj kot Elvis Presley znan kot »kralj rock’ n’ rolla«. Za časa svojega ustvarjanja je imel je zelo plodovito kariero, saj je posnel kar 94 malih plošč in 40 uspešnih albumov. Prav tako pa je tudi igral v 27 filmskih vlogah. Prav poseben pa je bil njegov način plesa po katerem je dodobra znan še danes. Ples, ki ga je izvajal Elvis Presley, so mnogi poimenovali kar »Elvis the pelvis«. Ob prvih zvokih na kitari, je Elvis pričel poskakovati in se zvijati. Tolkel je s palcem obratni ritem po svoji kitari in jo uporabljal zgolj kot pripomoček, sicer pa skorajda ni igral nanjo. Uporabljal je tako rekoč vse telesne trike, kar so jih uporabljali takrat. Med drugim se je tudi posmehnil, spustil veke in ukrivil levi ustni kotiček. Do tedaj televizijsko občinstvo ni bilo vajeno takšnega nastopanja. Veliko ljudi je bilo očaranih nad Elvisovim vokalom in so celo mislili, da gre za črnski vokal, dokler niso videli Elvisa tudi v živi.

Elvis Presley

Elvis Presley

Pestro ljubezensko življenje

Tako kot njegova glasbena kariera, pa je bilo pestro tudi njegovo ljubezensko življenje. Leta 1967 se je poročil s Priscillo Beaulieu. Spoznal jo je že kot 14. letnico med služenjem svojega vojaškega roka v Nemčiji. Toda kljub ljubezni in otroku, ki se jima je rodil, pa ji Elvis ni bil zvest, prav tako niti ona njemu. Vseeno sta skupaj vztrajala celih osem let. Elvisova žena Priscila je po Elvisovi smrti napisala tudi spomine v katerih opisuje, da je bil zakon z Elvisom kot v zlati kletki, da se je v bistvu vse vrtelo okrog njega, ona pa je živela življenje nekoga drugega, le svojega ne. Kakorkoli pa se je že dogajalo v Elvisovem ljubezenskem svetu, pa glasbeni svet brez Elvisa Presleya ne bi bil enak. Elvis povzročil svojevrstno glasbeno evforijo. Prav tako pa je bil tudi močna glasbena ikona, ki je na glasbenih lestvicah kraljevala s hiti kot so nepozabni Love me tender, It s now or never, Tutti frutti in še mnogi drugi. Tako kot njegov osebni in glasbeni slog, pa je bil poseben tudi njegov glas, ki nežno poboža ušesa. V spomin se je zapisal tudi s tem, da je na Billboardovi lestvici 100 najboljših popularnih sklad v ZDA. Že pri 22. letih je kupil posestvo Graceland. Posestvo Graceland je tudi po Elvisovi smrti prava atrakcija. Vsako leto ga obišče okrog 600 tisoč obiskovalcev. Registriran pa je tudi kot del kulturno zgodovinske dediščine združenih držav Amerike. Elvis Presley je tragično umrl zaradi srčnega napada. Njegova smrt je bila posledica njegovega načina življenja, ki je bilo polno takšnih in drugačnih poživil, zaradi debelosti in morda še česa drugega. Uradni vzrok smrti je bila prisotnost močnih poživil v njegovi krvi. Imel je veliko število nastopov in njegov način življenja, dela in nastopanja in ni bil fizično zmožen odpeljati vseh koncertov, zato je zapadel v nekakšno krizo in brezno različnih poživil in substanc iz katere se žal ni mogel več rešiti. Mnogi so po njegovi smrti želeli oponašati glasbeno ikono, toda Elvis Presley je kljub dobrim spominom, ki jih lahko na tak način tudi obudimo, le eden, legendarni Elvis Presley, unikatno in posebno, zapisan v našo zgodovino.

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay