• C Novo mesto
  • 11:03
  • Čet, 22.02.2024

Frida Kahlo: Moja slika nosi sporočilo bolečine

Mehiška umetnica Frida Kahlo je prepoznana predvsem po svojih avtoportretih, bolečini in strasti ter drznih živahnih barvah. V Mehiki jo slavijo po mehiški in avtohtoni kulturi, feministke pa so nad njo očarane zaradi upodobitve ženske izkušnje in ženske oblike v svojih delih.

Frida Kahlo je kot otrok trpela zaradi polioze. Kasneje, v njenih najstniških letih, je v avtobusni nesreči skoraj umrla. Utrpela je več zlomov hrbtenice, ključnice in reber, imela je zlomljeno medenico, zlomljeno stopalo in dislocirano ramo. Po tej nesreči se je začela močno osredotočati na slikanje, medtem ko je okrevala z mavcem na celem telesu. Frida Kahlo je imela v svojem življenju 30 operacij.

Življenjska izkušnja je pogosta tema, ki jo je moč videti na približno 200 Fridinih slikah, skicah in risbah. Njena fizična in čustvena bolečina je upodobljena na platnih, ob tem je upodobljeno tudi njeno burno razmerje z možem Diegom Rivero, ki je bil prav tako umetnik, s katerim se je poročila kar dvakrat. Od njenih 143 slik je 55 avtoportretov.

Poškodbe, ki jih je imela na telesu, ki so bile posledica avtobusne nesreče, je zelo podrobno prikazala na sliki Broken Column. Kahlo je na sliki upodobljena skoraj gola, razčlenjena po sredini, hrbtenica pa je predstavljena kot zlomljen okrasni stolp. Njena koža je prebodena z žeblji, opremljena pa je tudi s kirurško zapestnico.

Frida Kahlo je naslikala svoj prvi avtoportret leta 1926, ki ga je imenovala Avtoportret v žametni obleki. Avtoportret je bil naslikan v stilu mehiških portretnih slikarjev 19. stoletja, na katere so močno vplivali evropski renesančni mojstri. Med uporabo stila mehiških slikarjev je Frida Kahlo včasih črpala tudi navdih za ozadje slike, ki so bile zavezane zavese. Avtoportret – Time Flies (1929), Portratit of a Women in White (1930) in avtoportret, posvečen Leonu Trockemu (1937), imajo vsi takšno ozadje.

Frida Kahlo v svojem lastnem portretu “Time Flies” uporablja ljudski slog in žive barve. Nosi kmečka oblačila, rdeča, bela in zelena na sliki pa so barve mehiške zastave. V svojem življenju je avtoportret tema, k kateri se je Frida Kahlo vedno znova vračala. Tudi drugi umetniki so se že od nekdaj vračali k svojim ljubljenim temam – Vincent van Gogh svojim Sončnicam, Rembrandt svojemu Avtoportretu in Claude Monet, svoji Vodni liliji.

Frida Kahlo na zidu zgradbe. FOTO: vazah / Pixabay

Frida Kahlo in Diego Rivera

Frida Kahlo in njen mož Diego sta imela burne odnose, ki so je zaznamovala številne afere obeh partnerjev. Na umetničinem avtoportretu Self-Portrait With Cropped Hair (1940) je Frida Kahlo upodobljena v moški obleki, v roki drži škarje, okoli stola na katerem sedi, pa je ogromno odrezanih las. To ponazarja čas, ko je Frida ostrigla svojemu možu lase, ki jih je še tako oboževal, ker je imel afere.

Slika Memory, the Heart, iz leta 1937, prikazuje bolečino, ki jo je čutila Frida Kahlo zaradi moževe afere z njeno mlajšo sestro Christine. Veliko zlomljeno srce pri njenih nogah kaže na intenzivnost Kahlove tesnobe. Frida in Diego sta se razšla leta 1939, vendar sta se ponovno združila leto kasneje in se ponovno poročila.

Slika The Two Fridas (1939) je nastala malo po ločitvi in prikazuje dve Fridi Kahlo. Ena Frida nosi kostum iz mehiške regije Teheuana, ki predstavlja Frido, ki jo je Diego ljubil. Druga Frida nosi evropsko obleko kot ženska, ki jo je Diego izdal in zavrnil. Kasneje je spet v obleki Teheuana v avtoportretu Self-Portrait as a Tehuana (1943) in v avtoportretu imenovanem kar Self Portrait (1948).

Predkolumbijski artefakti so bili pogosti tako v domu Fride in Diega (Diego je namreč zbiral skulpture in idole, Frida pa je zbirala nakit) kot tudi na Fridinih slikah. Med drugim je nosila nakit iz tega obdobja v avtoportretih Time Flies (1926), Self-Portrait With Monkey (1938) in Self-Portrait With Braid (1941). Druge predkolumbijske artefakte najdemo v The Four Inhabitants of Mexico City (1938), Girl With Death Mask (1938) in v avtoportretu Self-Portrait With Small Monkeys (1945).

Je bila Frida Kahlo nadrealistična ali realistična umetnica?

Frida Kahlo je leta 1940 sodelovala na “Mednarodni razstavi nadrealizma” v Galeria de Arte, Mexicano. Tam je razstavila svoji dve največji sliki: The Two Fridas in The Wounded Table (1940). Nadrealistični Andrew Breton je menil, da je Frida Kahlo nadrealistična umetnica, medtem ko je založba, ki jo je Frida Kahlo zavrnila menila, da je umetnica slikala samo svojo resničnost.

Vendar je leta 1945, ko je don Jose Domingo Lavin zaprosil Frido Kahlo, da je prebrala knjigo Mojzes in monoteizem avtorja Sigmunda Freuda, na kateri temelji psihoanaliza in posledično nadrealizem ter jo prosil, da naslika njeno razumevanje in interpretacijo te knjige, je Frida Kahlo naslikala Mojzesa in ta slika je bila priznana kot druga nagrada na vsakoletni umetniški razstavi v Palacio de Bellas Artes.

Frida Kahlo v svojem življenju ni prodala veliko slik, čeprav je občasno po naročilu slikala portrete. V svojem življenju je imela samo eno samostojno razstavo, in sicer leta 1953 v Mehiki, le leto pred njeno smrtjo, v starosti 47 let.

Danes se njena dela prodajajo po zelo visokih cenah. Maja 2006 je bil avtoportret Frida Kahlo – Roots, prodan za 5,62 milijona dolarjev na dražbi Sotheby’s v New Yorku. To je tudi rekord, saj je bila slika najdražje latinskoameriško delo, ki je bilo kdaj kupljeno na dražbi, Frida Kahlo pa je zaradi tega tudi ena najdražje prodajanih ženskih umetnic.

Mehiška umetnica Frida Kahlo. FOTO: Katchi / Pixabay

Frida Kahlo je protikulturni simbol 20. stoletja

Široko znana po svojih marksističnih nagibih je Frida Kahlo skupaj z marksističnim revolucionarjem Che Guevarom in majhnim deležem sodobnih osebnosti postala protikulturni simbol 20. stoletja. Ustvarila je zapuščino v zgodovini umetnosti, ki še naprej navdihuje domišljijo in um.

Frida Kahlo, ki se je rodila leta 1907 in umrla pri 47 letih, je dosegla slavo v svojem kratkem življenjskem obdobju, ki sega daleč preko meja Mehike. Čeprav nič drugega kot kultni status, ki bi jo sčasoma naredil za mati selfijev, je njena neizbrisljiva podoba prepoznavna povsod.

V muzeju Frida Kahlo v Mexico City so po vsej hiši na ogled njeni osebni predmeti, ki dajejo občutek, kot da Frida še vedno tam živi. Frida se je rodila in odraščala v tej zgradbi. Kobaltni zidovi hiše so doprinesli k vzdevku Modra ​​hiša. Tam je Frida Kahlo nekaj let živela z možem in kasneje tudi umrla. Objekt je najbolj priljubljen muzej v soseski Coyoacan in med najbolj obiskanimi muzeji v Mexico City.

Avtor: Ana Nikolić