• 11.2C Novo mesto
  • 01:36
  • Sre, 08.07.2020

Hermanov brlog razveseljuje najmlajše

Otroški muzej Hermanov brlog je zaenkrat edini otroški muzej v Sloveniji. Deluje od leta 1995 in sicer na lokaciji kjer se nahaja Muzej novejše zgodovine. V Hermanovem brlogu se zbira in hrani ter razstavlja Slovenska kulturna dediščina in razveseljuje otroke do 12. leta starosti in vse odrasle, ki ohranjajo otroka v sebi. Otroke skozi Hermanov brlog vodi Lisjak Herman, ki je maskota muzeja, nadebudnež, ki je prisoten vsenaokrog. Sam prepoznavni znak Hermanovega brloga, Lisjaka Hermana, je posebej za potrebe otroškega muzeja ustvarila poznana slovenska ilustratorka Jelka Reichman. Ime si je sposodila pri grofu Hermanu, želela pa ga je povezati tudi s celjskimi grofi in zato se je odločila, da bo izmed vseh živali prav lisjak.

Program, ki je na voljo v otroškem muzeju, je prilagojen različnim starostnim skupinam otrok, ki ga na ta račun tudi lažje razumejo in absorbirajo vse novosti, učne lekcije in zanimivost, ki so jim predstavljene, hkrati pa krepijo zavedanje o kulturni dediščini in njenem ohranjanju. Od leta 2014 naprej Hermanov brlog ponuja še eno zanimivo novost in sicer stalno razstavo Brlog igrač, kjer je predstavljenih več kot 400 igrač iz slovenskega in svetovnega prostora iz različnih časovnih obdobij. Kaj vse pa Hermanov brlog še ponuja?

Hermanov brlog

Hermanov brlog

Hermanove ustvarjalnice

Najmlajši se lahko v Hermanovem brlogu udeležijo različnih programov. Med njimi so Hermanove ustvarjalnice, ki so posebej oblikovane z različnimi vsebinami. Namenjeni so različnim starostnim skupinam, ki aktivno sodelujejo pri sami ustvarjalnici. Svojo ustvarjalnosti in poglede na svet lahko izrazijo v različnih materialih. V Hermanovem brlogu delavnice izvajajo animatorji, pedagogi in zunanji sodelavci, ki so pedagoško, fotografsko in etnološko podkovani.

Muzejske učne ure za najmlajše

Hermanov brlog ponuja tudi eno uro trajajoče predstavitve izbranih tem ali muzejskih predmetov, ki so za otroke dopolnjene z delovnimi zvezi in avdio-vizualnimi pripomočki. S tovrstnimi urami otroci izvrstno dopolnijo znanje, ki ga pridobijo v šoli, poleg tega pa so v učne ure tudi aktivno vključeni in tako razvijajo smisel za kritično razmišljanje in ustvarjalnost. Muzejske ure so poleg osnovnošolcem in dijakom.

Predstave v Hermanovem otroškem gledališču

Za otroke in starše, pa v Hermanovem brlogu poskrbijo tudi tako, da izvajajo glasbo in gledališke igre. Zavedajo se kolikšna odgovornost so naši najmlajši, zato jim je v veselje, da jih lahko navdušijo nad glasbo z inovativnimi abonmaji in v predstave vključijo tudi najbolj fascinantne osebe iz zgodovine glasbe. Pri izvedbi jim pomaga komorni ansambel Hiše kulture Celje. V okviru Hermanovega otroškega gledališča pa poskrbijo za izvedbe različnih predstav. V lanskem letu so prestavili predstave: Volk in trije prašički, Cepetavček, Vidkova srajčica, Mica Potica, Gremo na vlak in še mnoge druge. Konec leta pa je na obisk prišel tudi božiček.

Hermanov brlog

Hermanov brlog

Otroci si lahko Hermanov brlog izberejo tudi za praznovanje rojstnega dne

Otroci svoje rojstne dneve radi praznujejo na različne načine. Eden izmed zanimivih je tudi izbira za praznovanje rojstnega dne v Hermanovem brlogu kjer jim poleg prijateljev dela družbo tudi lisjak Herman. Otroci imajo na izbiro med različnimi programi. Trenutno jih je na voljo kar nekaj, vsi pa so zabavni, raziskovalni, poučni, ustvarjalni in pričarajo vsem udeleženim nepozabno praznovanje. Otroci lahko v Hermanovem muzeju rojstni dan praznujejo tudi po japonsko, lahko obiščejo stekleni atelje fotografskega mojstra Pelikana ali pa se podajo na kakšno drugo avanturo.

Hermanov brlog pa poleg vseh tovrstnih dejavnosti, ponuja tudi občasne razstave Hermanove predstavitve v galeriji umetnosti. Nazadnje so predstavili: Zemljo: barvit planet, kjer so na razstavi sodelovali otroci iz Slovenije in osemnajstih drugih držav. Razpis je bil namenjen otrokom od 6-12. Da pa gre za zelo zanimiv projekt pričajo tudi številke, saj so na razpis za razstavo dobili kar 632 likovnih del iz 18. držav. Na razstavi pa je na ogled 20 originalnih in nagrajenih likovnih del, 100 pa jih je videti preko ogleda na projekciji. Razstava: Zemlja, barvit planet, je na ogled do 1. marca 2020. Otroci pa lahko poleg razstave občudujejo tudi lutke ter spoznavajo različne živali ter obiščejo depo, kjer Hermanov otroški muzej hrani zbirko otroških vozičkov in koles.

Hermanov brlog

Hermanov brlog

Zaposleni v Hermanovem otroškem muzeju se trudijo, da privabijo čim več otrok in odraslih ter jim ponudijo zanimive dogodke, informacije in pričarajo nasmeh na obraz.  Naj se gre za naše otroke ali pa odrasle, ki ohranjamo otroški duh v sebi, zelo zanimivo je na tak ali drugačen način izobraževati se in hkrati zabavati. Hermanov brlog je resnično dobra zamislica otroškega muzeja, ki v sebi skriva tudi veliko biserov in niti pod razno ni dolgočasen. Prav tako pa pomaga tudi otrokom pri spoznavanju sveta in razumevanju, kar je vsekakor dobrodošlo za to, da vsi skupaj odkrivamo nove stvari in se zraven tudi igramo. Hermanov brlog pa je eden izmed odličnih prostorov za tovrstne dejavnosti.

 

Avtor: M.S.

Fotografije: fb uradna stran: Muzej novejše zgodovine Celje.